Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uchwyt jest przykręcony śrubami w pokrywie na wylot czy mocowany na klej/taśmę?

Patent z podparciem od skutera genialny  default_waytogo.gif    Ale mam pytanie .Gdybyśmy go podparli  do ramy przyczepy czyli nieco niżej byłoby źle czy też bez znaczenia ? 

Edytowane przez M a r a s

• 0

Patent z podparciem od skutera genialny default_waytogo.gif Ale mam pytanie .Gdybyśmy go podparli do ramy przyczepy czyli nieco niżej byłoby źle czy też bez znaczenia ?

https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-podpora-pod-silnik-zaburtowy-CID767-IDakze5.html

Rozważam takiego gotowca. Chyba powinno się sprawdzić.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• 0

https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-podpora-pod-silnik-zaburtowy-CID767-IDakze5.html

Rozważam takiego gotowca. Chyba powinno się sprawdzić.

Znam ten uchwyt .

O ile mocowanie pod spodzinę z owiniętą gumą uważam za dobre rozwiązanie to już ten dół ,pół okrągłe podparcie, niczym nie zabezpieczone przed przesunięciem jest dla mnie nieporozumieniem - IMO 

• 0

Ja zrobiłem sam takie mocowanie, bez amortyzatora, oparte o rolkę kilową.

Podparcie na sztywno jest bez sensu tym badziej o element przyczepy - łódź (przynajmniej w moim przypadku) pracuje zupełnie inaczej w czasie transportu. A zależało mi na tym by silnik "bujał" się na dołkach (jest wypięty z firmowego zatrzasku) a nie obciążał pawęż i/lub nadwerężał zawias.

• 0

Patent z podparciem od skutera genialny  default_waytogo.gif    Ale mam pytanie .Gdybyśmy go podparli  do ramy przyczepy czyli nieco niżej byłoby źle czy też bez znaczenia ? 

Ad1) przewierciłem pokrywę bakisty na wylot - śruby inox i silikon (na szczelności tej pokrywy mi nie zależy, bo i tak wożę tam wodę - czasem z rybami :) )

Ad2) dziękuję :D Celowo punkt oparcia jest na łodzi ze względu na to, że pracuje ona inaczej niż przyczepa (uginają się gumowe koła podporowe, rolki kilowe oraz sama łódź) , po drugie musiałbym kombinować z długim amorem lub jego przedłużaniem, dorabianiem mocownia do ramy przyczepy. A przed wodowaniem uprawiałbym modlitwę (klękanie) żeby wyjąć podporę - teraz wyciągam sztycę z otworu odpływowego łodzi, zdejmuję pas transportowy i mogę wodować.

• Like 1

• 0

Witajcie, zamówiłem Sempera 380W, długo czytałem i sprawdzałem informacje na temat producentów łodzi. Niestety mimo że jest ich sporo to czasem ciężko coś wybrać. Potrzebuje łodzi do 4 metrów.

Początkowy zamysł był taki aby kupić z Polmiru Iwe 390 lecz pan sprzedawca był mało przekonujący do zakupu. Ciągle wmawiał mi że żaden ze mnie klient bo nie kupuję łódki za 13000 tylko za 8 tysięcy z przyczepą, dlatego też lepiej albo dorzucić na większą bo robienie tych małych łodzi to marny interes. Po kilku telefonach do firmy dałem sobie spokój. Trafiłem na firmę Semper w międzyczasie. Rozmowa telefoniczna super, konkretna i na poziomie, wszystkie dodatki jasno wycenione, a co mnie przekonało najbardzjej to czas oczekiwania, aktualnie do połowy maja, tzn że mają sporo pracy.... ale do rzeczy.

Czy ktoś z kolegów posiada Sempera 380W i może mi opisać jak się sprawuje, czy dokonałam dobrego wyboru?

• Like 1

• 0

No musi musi być na maj, bo od 1 czerwca zamierzam ją użytkować ostro :)

Kolego, swojego sempera zamawiałem we wrześniu 2016 - ustalony termin odbioru początek kwietnia 2017 (potwierdzony ponownie w czasie spotkania z p. Marcinem na Rybomanii w lutym 2017). Odbiór - przesunięty dwukrotnie - łącznie o dwa tygodnie a jak przyjechałem do Iławy to ekipa biegała wokół mojej łodzi dokręcając ucho, listwę itp. Nie wierz w bajki o terminowym wykonaniu łodzi (nie jestem odosobnionym przypadkiem - niestety).

• Like 6

• 0

Na mojego Sempera czekałem 3 tygodnie dłużej niż powinien, mimo wielu zapewnień, później nie mogłem się dodzwonić, a czemu ? bo po prostu po wyświetleniu mojego numeru nie odbierał, dzwoniąc z innego numeru od kumpla w pierwszych sygnałach odbierał :D Ale ogółem wszystko w porządku, polecam :)

• Like 1

• 0

Z ciekawości spytam bo zastanawiałem się nad zakupem Sempera. Jak wyglada zamówienie ma formę pisemna czy ustną-telefoniczna i zaliczka na wskazane konto?. Chciałem dzwonić i dopytać ale jak czytam Wasze wpisy to widzę że na majówkę nie mam co liczyć na łódkę. A przyjmować na słowo że będzie w maju widzę że nie ma co liczyć.

• 0

. A przyjmować na słowo że będzie w maju widzę że nie ma co liczyć.

Nie ma takiej tragedii. Jeśli chcesz nową to zamów na koniec stycznia wtedy w kwietniu odbierzesz :) Jeśli używaną to na O.x stoją dwie i jedna jest naprawdę w atrakcynej cenie koło 16k a masz sprzęt od ręki.

• 0

Dzień dobry, również stoję w kolejce za Semper- em, mam termin ustalony na 12-12-2018. To prawda kontakt z właścicielem jest trudny, ale jak już uda się dodzwonić to rozmawia konkretnie, fachowo, sprawia wrażenie solidnego. Mimo, że mróz za oknem -7 i prawdopodobnie do wiosny łódki nie zwoduję, to po przeczytaniu Waszych opinii o panu Marku jakoś smutno mi się zrobiło. Czekam.

• 0

Tylko w kilku ostatnich postach jest kilku użytkowników lub dopiero zamawiających, którzy przed zakupem dzwonili z różnymi pytaniami itp, pewnie każdy po kilka razy. Teraz weźcie pod uwagę, że dzwoni kilkadziesiąt lub nawet kilkaset takich osób na ten numer tel. Nie dziwię się, że facet czasami nie odbiera...

Żeby nie było, że kogoś bronię itp. Nie znam go i nie mam sempera.

• Like 1

• 0

Tylko w kilku ostatnich postach jest kilku użytkowników lub dopiero zamawiających, którzy przed zakupem dzwonili z różnymi pytaniami itp, pewnie każdy po kilka razy. Teraz weźcie pod uwagę, że dzwoni kilkadziesiąt lub nawet kilkaset takich osób na ten numer tel. Nie dziwię się, że facet czasami nie odbiera...

Żeby nie było, że kogoś bronię itp. Nie znam go i nie mam sempera.

To fajny facet i świetne łodzie, ale nic nie broni przeciągania terminów i utrudniony kontakt, a dowodzi że firma się rozwinęła i przerosła organizacyjne możliwości jednego człowieka. Tyle.

• Like 3

• 0

Dzień dobry, również stoję w kolejce za Semper- em, mam termin ustalony na 12-12-2018. To prawda kontakt z właścicielem jest trudny, ale jak już uda się dodzwonić to rozmawia konkretnie, fachowo, sprawia wrażenie solidnego. Mimo, że mróz za oknem -7 i prawdopodobnie do wiosny łódki nie zwoduję, to po przeczytaniu Waszych opinii o panu Marku jakoś smutno mi się zrobiło. Czekam.

Nie martw się :) . W zimowych okresach ważne aby na hali było ciepło ...