Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli masz w mailu dowód,że facet wziął od Ciebie pieniądze w danej kwocie, to masz szansę przedstawić to jako dowód w sądzie. Dlatego zawsze należy brać potwierdzenie wpłaty. To jest dowód twardy, takiego maila można łatwo podważyć przed sądem. Ale może dasz radę z mailem, powodzenia.

• 0

Jeśli masz w mailu dowód,że facet wziął od Ciebie pieniądze w danej kwocie, to masz szansę przedstawić to jako dowód w sądzie. Dlatego zawsze należy brać potwierdzenie wpłaty. To jest dowód twardy, takiego maila można łatwo podważyć przed sądem. Ale może dasz radę z mailem, powodzenia.

Dzięki , ale Ja posiadam potwierdzenie wpłaty , na gościa konto. Tego nie podważą, facet jest niereformowalny i pogrywa sobie według swoich ustaleń. Taki Chuck Norris z Iławy hahhaha. Poczekam , dojdą koszty itp, wyjdzie z 5 k może się nauczy , że nie robi się w ch... klientów 

• Like 4

• 0

Panowie, ja czegoś tu nie rozumiem - może jestem "inny".

Od dłuższego czasu w wątku jest sporo informacji o niesolidności firmy, łódki Semper nie są dziś jedyne bo w między czasie urosło sporo konkurencji.

Co Wami kieruje, że ryzykujecie kasę i nerwy? Przecież z góry wiadomo, że w tym wypadku zawsze coś będzie nie tak.......

• Like 2

• 0

Dwa lata w  stecz zakupiłem Romanę granatową ,żona powiedziała że woli białą , po tygodniu zadzwoniłem czy jest możliwość wymiany na białą i z dodatkowym schowkien na dziobie ,jak najbardziej usłyszałem ,żebym dwa razy nie jeździł wlaściciel sam zaproponował że jak będę odbierał białą to odwioze granatową, za miesiąc dostałem telefon że łódż jest gotowa,oczywiście, granatowa stała w garażu i nie pływała .

Edytowane przez perch22
  • Like 1

• 0

Panowie ja nie wiem ale albo z moją łodzią jest coś nie tak albo z waszymi.Mariusz pisałeś,że Twoja ważyła z całym wyposażeniem 750kg. Ja ważyłem swoją z całym wyposażeniem a tez mam „full opcje „ cokolwiek by to miało znaczyć w semperze. Na Łodzi silnik dziobowy Terrova plus akumulator 145 o wadze 44 kg

Na rufie 20km Mercury i akumulator 90 ah ok 30 kg wagi. Do tego pełny zbiornik paliwa 22 litry dwa fotele zmienione z oryginalnych na większe i wygodniejsze i mój zestaw ważyl 590 kg.Czyli albo u mnie oszukali z materiałem albo u Ciebie na bogato poszli.Gdzie ja nie zauważyłem po tych kilku latach żadnych wgnieceń i odkształceń a przejechałem z tą łodzią już kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.

Mariusz może dlatego miałeś dość kiepskie osiągi na 20km

Ja na swoim we dwójkę z całym wędkarskim szpejem wyciągam ok 35km/h sam lecę 39. Ślizg jest maks po 20 metrach.

Edytowane przez Grzesiek88
  • Like 2

• 0

Panowie ja nie wiem ale albo z moją łodzią jest coś nie tak albo z waszymi.Mariusz pisałeś,że Twoja ważyła z całym wyposażeniem 750kg. Ja ważyłem swoją z całym wyposażeniem a tez mam „full opcje „ cokolwiek by to miało znaczyć w semperze. Na Łodzi silnik dziobowy Terrova plus akumulator 145 o wadze 44 kg

Na rufie 20km Mercury i akumulator 90 ah ok 30 kg wagi. Do tego pełny zbiornik paliwa 22 litry dwa fotele zmienione z oryginalnych na większe i wygodniejsze i mój zestaw ważyl 590 kg.

Grzegorz (masę lat swoją drogą :) ) - 590kg z przyczepą ? Bo moje 750kg było jak wjechałem na wagę i odczepiłem od auta.

• 0

Tak tak z przyczepą wjechałem i tez odczepiłem od auta bo Q7 prawie 2400kg????????

Tak czyli jak przyczepka ma ważyć 200kg to Łódź moja ma 390 ze szpejem. Odjąć od tego jakieś 170 kg osprzętu to wychodzi Sama Łódź ok 220-230 kg

Łódka jest z 2015 roku i chyba przyszedł czas na zmiany na rybomani w Poznaniu poznałem nową miłość Tangiri 460.

• 0

Ja kupująć 380 z 4 lata temu na kartce spisaliśmy co ile kosztuje + ile dałem mu kasy, oczywiscie spóźnienie było, dodatkowo ode mnie nie odbierał telefonu, a jak dosłownie kilka sekund później dzwoniłem od kolegi to odbierał xd Tak jak kolega wyżej wspomniał, zaliczka przepada, zadatek zwraca, masz adres to jedź do niego. Wyrzuci z podwórka to dzwoń na policję i zrób mu porządną reklamę, tak jak ja kiedyś kut**** z okolic Szczecina, w chwilę odda kase

• 0

Wikipedia podaje :

"Zadatek różni się od zaliczki tym, że w przypadku niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona wzbogaca się o wysokość zadatku (zaliczka natomiast jest zwracana bez dodatkowych konsekwencji)"

• Like 1

• 0

Nie polecam korzystania z Wikipedii w zakresie tematyki prawnej. Np. tutaj temat jest zwięźle i prosto opisany na przykładach: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zadatek-a-zaliczka-jakie-sa-roznice-i-co-lepiej-zabezpiecza

Sprawa @radzislaw251 nie jest taka prosta i oczywista jak mogłaby się wydawać. Podstawowe pytanie brzmi czy sprzedawca godzi się w tej sytuacji na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, czy kupujący próbuje od tej umowy odstąpić. Co do zasady nie można bez powodu jednostronnie odstępować od umów bez konsekwencji i ma to zastosowanie do obu stron, niezależnie od tego czy kwota wpłacona na poczet realizacji umowy sprzedaży była zaliczką czy zadatkiem. Nie znam całego stanu faktycznego dlatego nie ma sensu bić dalej piany. Polecam kontakt z radcą prawnym lub adwokatem, który oceni jaką linię najkorzystniej będzie przyjąć w tej sytuacji.

• 0

Witam! 

Dla wyjaśnienia,  sprawa jest bardzo prosta: 

1) Umowy zawierane na odległość a w zasadzie brak umowy można rozwiązać bez problemu , wykonawca nie przysłał nic do podpisania, ani warunków ani czasu realizacji , na fanpage na FB odpowiada                  szybciej, ale to pracownik, nie za bardzo może podejmować decyzję za Sempera 

2) Zadatek a zaliczka , tu powstaje problem - ale mam zapisane 15% zaliczki , wykonawca nie pofatygował się do rozpisania co za ile i po co, 

3) Nie odpowiada na maile nie odbiera telefonu, ma w du.... wszystko i wszystkich 

4) Najlepsze ! Stwierdził, że od zaliczki zapłacił vat , to się pytam na jakiej podstawie, skoro nie dostałem ani potwierdzenia wpłaty ani FV zaliczkowej , zażądałem Faktury zaliczkowej/ częściowej, usłyszałem, że       jestem pierwszy który coś takiego chce 

5) Rozumiem klientów, którzy wydali kupę kasy i czekają na zamówienie nie chcąc się kopać z koniem, ale ja sobie poczekam na rozwój sytuacji, sprawa trafiła do kancelarii prawnej,jeżeli Pan Semper nie odda        siana to dliczymy wszystkie koszty i zrobi się dużo większa suma 

6)Rozwiązanie było proste nawet jeżeli coś opłacił choć w to nie wierzę bo Semper kłamie szybciej niż pies szczeka , to zrobiłby zwrot i korektę i w następnym  miesiącu/kwartale zapłaciłby mniej do US 

7) Do propozycji wyjazdu ,wiem najlepsza opcja ale mam 700 km i nie będę potęgował kosztów bez sensu, ostatecznością będzie ( choć nie chcę tego robić ) zgłoszenie do Urzędu Skarbowego , oni lubią takich 

• Like 1

• 0

Cześć. Od umowy zawartej na odległość można oczywiście co do zasady odstąpić bez podania przyczyny, jednak podstawowy termin do odstąpienia to 14 dni od jej zawarcia. Poza tym obowiązuje to tylko w stosunkach konsumenta z przedsiębiorcą. Kwestii do sprawdzenia jest więcej, dlatego w takich sytuacjach nie polecam Kolegom nigdy szukania odpowiedzi w internecie, tylko kontakt z profesjonalnym pełnomocnikiem. Często wystarczy pierwszy kontakt radcy prawnego lub adwokata z drugą stroną i problem się rozwiązuje:)

Powodzenia w załatwieniu sprawy, a ze swojej strony mogę Ci polecić fajną i niedrogą łódkę od producenta z moich okolic: https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-lodz-wioslowo-motorowa-roxa-430-typu-rybak-CID767-IDDsjWc.html#b5a85581c4

Z tym chłopem problemu nie ma, zamontuje Ci co będziesz chciał (można mu też wysłać swoje akcesoria do montażu), a sama łódź jest bardzo stabilna, ma dobrą pływalność i nawet trochę większy pokład niż Semper 440. No i moim zdaniem aktualnie najlepszy stosunek ceny do jakości w Polsce.