Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jedna drobna, acz może istotna informacja. Miałem okazję ostatnio pływać najnowszym XT i za dwa dni pływałem  starszą wersją - obrandowana w Garmina i inne takie.

Dwa światy. Nowy - ciężki, solidny, stabilny itd.

Stara wersja - jakaś papierowa.

Dzwonię i pytam - jak to tak? Usłyszałem - ten zawodnik zażyczył sobie łódź lekką, żeby mógł sam wodować itp. To mu taką zrobiłem. 

Tak napisałem, bo ostatnio kilka Semperów poszło na sprzedaż na rynku wtórnym i opinie mogą być różne. Co mnie nie zdziwi, bo rzeczywiście było czuć różnicę.

Zatem lepiej zamawiać samemu lub brać od kogoś, kto wie co sprzedaje a my wiemy, co kupujemy.

• 0

Cześć Marmilo,

W bakiscie na pewno nie zmieści sie wyciągarka taka jaką ma Rafał Mleczak.

Co do informacji o samej wyciągarce pisz na Facebook może uda się skontaktować.

Dzięki za podpowiedź, że nie wejdzie. Kogo szukać na MordoKsiążce ? Podasz link do ww właściciela Sempera ?

• 0

Cześć,

Posiadam sempera 440 xt od maja,i już opowiadam jak to wyglada z pływalnością.

Silnik haswing 2hp +2 aku w tylnych bakistach 150ah.Pływamy zawsze w 2 osoby + sprzet, waga całości 500 kg. Silnik pcha łódź 7,80'km/h przy większym wietrze prędkość spada do 6,80 km/h. W silniku spalinowym Honda 20km sprawa wyglada następujaco. Pływam przeważnie po Odrze, predkość którą uzyskuje to 37 km/h z prądem i o 1,5-2 km/ mniejszą pod prąd.

Stabilność łodzi oceniam bardzo wysoko,stając po burtach nie ma obawy że zaraz sie przechyli.

Jeśli ktoś coś jeszcze chce wiedzieć,chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

Też mam taki zestaw i wyciągam na pełnych aku w sprzyjających warunkach 8km\h, więc podobnie. Mam natomiast pytanie czy wiesz jaką masz śrubę napędową w swoim silniku spalinowym? Mam silnik yamaha 20 koni i raczej źle dobraną śrubę...

• 0

Najlepiej sam przemyśl co będziesz potrzebował...

Ja brałem większość z dodatków a i tak wymyśliłem sobie coś co z biegiem czasu wydawało mi się przydatne/lepsze.

To jest tak jak z całą resztą w wędkarskim świecie...

Wymienisz coś na lepsze i tak będzie przez sezon lub dwa... potem znów się szuka lepszych ideałów lub coś poprawia ???? i tak w nieskończoność ???? tak naprawdę tylko budżet jest naszym ogranicznikiem.

• Like 1

• 0

Najlepiej sam przemyśl co będziesz potrzebował...

Ja brałem większość z dodatków a i tak wymyśliłem sobie coś co z biegiem czasu wydawało mi się przydatne/lepsze.

To jest tak jak z całą resztą w wędkarskim świecie...

Wymienisz coś na lepsze i tak będzie przez sezon lub dwa... potem znów się szuka lepszych ideałów lub coś poprawia i tak w nieskończoność tak naprawdę tylko budżet jest naszym ogranicznikiJeśli

Jeśli to nie tajemnica to może zdradzisz Dawid swoje ulepszenia które zastosowałeś

• 0

Ulepszenia względem lepszej kondycji przechowywanych ryb... na zawodach głównie.

Zastosowanie włącznika czasowego pompy z napowietrzaniem. Odpływ wody z bakisty również pompą- rurka która jest oryginalnie zawsze zapomniałem założyć a dodatkowo więcej wody zostawało w bakiście.

To spowodowało robienie nowych otworów jak i rozmieszczenie przełączników na panelu.

Dodatkowo zamontowałem woltomierz - gdyż najwięcej pływam na silniku elektrycznym.

Mocowanie uchwytu do pagaja x2.

Pantograf do silnika pomocniczego okazał się za "gruby" do mojego silnika elektrycznego co wymagało też przeróbki...

Mam instalację 12v oraz 24v i miałem 1 akumulator w tylnej bakiście i 1 w przedniej a stwierdziłem, że wolę dwa z przodu i dokładałem 1 przewód.

Na tą chwilę chyba tyle...

• Like 1

• 0

Ulepszenia względem lepszej kondycji przechowywanych ryb... na zawodach głównie.

Zastosowanie włącznika czasowego pompy z napowietrzaniem. Odpływ wody z bakisty również pompą- rurka która jest oryginalnie zawsze zapomniałem założyć a dodatkowo więcej wody zostawało w bakiście.

To spowodowało robienie nowych otworów jak i rozmieszczenie przełączników na panelu.

Dodatkowo zamontowałem woltomierz - gdyż najwięcej pływam na silniku elektrycznym.

Mocowanie uchwytu do pagaja x2.

Pantograf do silnika pomocniczego okazał się za "gruby" do mojego silnika elektrycznego co wymagało też przeróbki...

Mam instalację 12v oraz 24v i miałem 1 akumulator w tylnej bakiście i 1 w przedniej a stwierdziłem, że wolę dwa z przodu i dokładałem 1 przewód.

Na tą chwilę chyba tyle...

Cześć Karbusd,

Pantograf do silnika pomocniczego okazał się za "gruby" do mojego silnika elektrycznego co wymagało też przeróbki... Powiedz czy szlifowałeś ten pantograf? Ja mam ten sam problem jest za gruby i silnik się nie mieści :(.

• 0

Nie... wyciąłem całą rant łódki na szerokość płyty do przykręcania silnika razem z gumą odbojową.

To zgrubienie które było przykręcone ścieniowałem pod kątem aby silnik patrzył prosto.

Zakończenia listwy odbojowej załatwiłem drugie i tak to wygląda.

Mogę jutro ewentualnie zrobić zdjęcie i dodać, ale myślę że każdy wie oco chodzi.

• 0

Nie... wyciąłem całą rant łódki na szerokość płyty do przykręcania silnika razem z gumą odbojową.

To zgrubienie które było przykręcone ścieniowałem pod kątem aby silnik patrzył prosto.

Zakończenia listwy odbojowej załatwiłem drugie i tak to wygląda.

Mogę jutro ewentualnie zrobić zdjęcie i dodać, ale myślę że każdy wie oco chodzi.

Cyknij foty jak mozesz,chciałbym to zobaczyć. Też przymierzam sie do przerobienia tego ustrojstwa????????????????

• 0

@karbusd jaki silnik elektryczny stosujesz, jakie prędkości i przebiegi na aku? I jakie pojemności? Dzięki :)

Silnik 2HP, prędkość w sprzyjających warunkach to blisko 8km/h a z reguły ponad 7. Pływania na dwóch akumulator 110ah to około 2 do max 2,5 godziny.

• Like 1

• 0

Cześć Marmilo,

W bakiscie na pewno nie zmieści sie wyciągarka taka jaką ma Rafał Mleczak.

Co do informacji o samej wyciągarce pisz na Facebook może uda się skontaktować.

Odebrałem wreszcie Sempera :) Na dziobie mam zamontowaną wyciągarkę Trac, o którą pytałem. Zajmuje ona miejsce dedykowane małej bakiście.

Ponieważ pogoda jest jaka jest to od dnia zakupu łódź stoi w garażu i pojedzie na mazury dopiero na majówkę.

Dopracowuję sobie teraz elektrykę. Dzięki wymianie maili z kolegami pozamawiałem trochę zabawek oraz baaardzo rozbudowałem całą elektrykę (dlatego nie chciałem by producent montował swój wyłącznik prądu i przełączniki).

Jeśli macie jakieś pytania - postaram się odpowiedzieć. 

Sesję zdjęciową zrobię po wyciągnięciu sprzętu na świeże powietrze.

Jestem z Piaseczna - jeśli ktoś chce zobaczyć/"popukać w burty" nie widzę problemu pod warunkiem, że będę miał chwilę czasu.

Mariusz

pytanie 1: Przyczepa Cymerman ma na wyciągarce linkę stalową - czy to dobry pomysł czy lepiej wymienić ją na pas ?

pytanie 2: Czy któryś z użytkowników ma pomysł na zaślepkę do nogi fotela obrotowego, gdy nie jest zajęte ? Wygląda na to, że będą się tam zbierały wszystkie syfy z pokładu. Zaślepka załatwiłaby sprawę - średnica otworu jest ok. 43mm

pytanie 3: Czy posiadacie i jaką wykładzinę pokładu ? Nie zamówiłem razem z łodzią a po drugie 450PLN za kawałek polipropylenu to sporo. Myślałem nad sztuczną trawą (http://allegro.pl/wykladzina-zewnetrzna-sztuczna-trawa-szara-gesta-i6767353434.html) po pływaniu można ją szybko przelecieć karcherem i na rano będzie czysta i sucha ?

Edytowane przez MarMilo
  • Like 2

• 0

Hej. Mam jedno rozwiązanie:

Gdy wyjmuję fotel z rurką, wkładam w to miejsce wałeczek z plastiku. Jest odpowiednio podtoczony abym mógł go łatwo wyjąć.

Mam linkę stalową, jest ok., po zimie troszkę rdzą zaszła, poza tym gitara.

Wykładziny nie mam bo mam w podłodzę bakistę.

Edytowane przez chojny83

• 0

Dzięki za odpowiedź. Czyli pozostaje samoróbka do zatkania otworów na fotele.

W temacie linki bardziej interesowało mnie czy do transportu jest lepsza linka czy taśma - chodzi o ew. naprężenia w czasie zasuwania na ryby :)

Też mam odpływ (chyba każdy go ma), ale chcę uniknąć zniszczenia było nie było ładnej podłogi piachem z buciorów :) Więc raczej wrzucę taką sztuczną trawę.

Mariusz

• 0

pytanie 3: Czy posiadacie i jaką wykładzinę pokładu ? Nie zamówiłem razem z łodzią a po drugie 450PLN za kawałek polipropylenu to sporo. Myślałem nad sztuczną trawą (http://allegro.pl/wykladzina-zewnetrzna-sztuczna-trawa-szara-gesta-i6767353434.html) po pływaniu można ją szybko przelecieć karcherem i na rano będzie czysta i sucha ?

Posiadam taką gumę , i szczerze polecam

http://allegro.pl/mata-wykladzina-gumowa-podklad-metro-145cm-szara-i6787958386.html?reco_id=879223fd-26bf-11e7-bd74-d89d675b9d50&ars_rule_id=201

• Like 2