Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przeczytałem wiele tematów o łódkach i gdybym kupował to alu albo w jednej skorupie. Najwięcej problemów te dwupłaszczowe sprawiają. Mylę się?

Andrzej jak ktoś odp... kaszanę to nie ma reguły taka czy taka... Na w/w przykładzie widać jak ktoś podszedł do roboty i jak dba o jakość i klienta ????

Edytowane przez Sławek77

• 0

Dla mnie jest to : świadome wprowadzanie na rynek towaru zagrażającego życiu użytkownika.

To nie jest jakaś garażowa lepianka tylko certyfikowana łódź. To powinno zobowiązywać ( niestety nie w tym kraju) .

Ten certyfikat należało by temu partaczowi odebrać dożywotnio !!!

Widziałem już różne ''kwiatki'' na naszym rynku ale to badziewie przechodzi samego siebie....

• 0

Tylko w jaki sposób chcesz mu ten certyfikat cofnąć? Myślę że najpierw musiało by dojść do jakiejś tragedii.

Dokładnie tak. 

Tu organ wydający papier dla producenta powinien określić powiedzmy okres dwóch lat i wyrywkowo sprawdzać jego produkty bez uprzedzenia.

Co do łodzi to są też dobrze zrobione dwupłaszczowe i nie ma reklamacji i spinki z producentem.

Gdyby alu były tańsze to bez dwóch zdań łódka prawie na dożywocie.

A pamiętacie jednoskorupowego Woźniaka ,szkoda ,że już jej nie ma w ofercie.

• 0

Brak szczelności połączenia bakist (od środka) z kadłubem. Pająki już wyszły(słabo widać w aparacie- na żywo lepiej). No i dobrze , że padało po zakupie. Po 3 dniach opadów wylałem z między skorup 7litrów wody. Jak na kondensat to chyba za dużo.????. Jak przyświeciło słoneczko bez problemu złazi listwa odbojowa ( co będzie latem przy +30 ?). Zakończenia listwy nie są niczym przykręcone. Napchane jakiegoś (chyba) silikonu szarego i na to wciśnięta końcówka. Jak się lekko pociągnie to spadnie.

Gdyby nie padało to bym zaczął dłubać po swojemu i już bym nie zwrócił. Szczęście od Boga , że padało. Jak zlałem wodę zacząłem bardziej dokładnie oglądać i się zdziwiłem.

Znam wiele przypadków, gdzie markowy dobry i solidny produktu zniżył loty do poziomu nieakceptowalnego. Z czasem całe firmy i marki znikały z rynku. Jeśli nie ma mocy przerobowych, a zamówień na rok do przodu i nic się z tymi mocami nie robi aby to poprawić tylko przytula $$$ i drepcze w miejscu, to musi jakość polecieć na łeb na szyję. Dopóki będzie obecny stan trwał czyli będzie klient i zamówienia na rok do przodu nie liczcie, że coś się zmieni. Na poprawę jakości ma wpływ kilka podstawowych czynników. Tu żaden z nich na razie nie występuje, więc dobrze sprawdzajcie co odbieracie. Na podstawie tych zdjęć poczułem się jakby to jakiś kraj trzeciego świata produkował. W głębokim PRL-u podobne kwiatki były. Ale wtedy nic nie było więc brali wszyscy co było i to bez marudzenia i wybrzydzania. Jednak trochę lat upłynęło i co nieco się zmieniło podobno u nas :)

• 0

Ja wiem że towar jest wart tyle, ile ktoś chce za niego zapłacić ale:

19000pln za tego sempera 400wl z  przyczepa suskiego to przegięcie, za 20-22 tyś można kupić fajne alu z przyczepą.

Nawet gdyby ten semper był perfekcyjnie wykonany, to 14000pln za niego jest zbyt wysoką kwotą w porównaniu do tego co można za to kupić.

• 0

Ja wiem że towar jest wart tyle, ile ktoś chce za niego zapłacić ale:

19000pln za tego sempera 400wl z  przyczepa suskiego to przegięcie, za 20-22 tyś można kupić fajne alu z przyczepą.

Nawet gdyby ten semper był perfekcyjnie wykonany, to 14000pln za niego jest zbyt wysoką kwotą w porównaniu do tego co można za to kupić.

Nie kupisz porównywalnej Łodzi, z taką organizacją wnętrza, bez bakist po bokach. Nie każdy musi chcieć aluminium. Ktoś może nawet woleć droższy laminat niż aluminium.

• 0

Wrzucę lepsze foty z kompa później.

Ogólnie. Wielce prawdopodobny Brak szczelności połączenia bakist (od środka) z kadłubem. Pająki już wyszły(słabo widać w aparacie- na żywo lepiej). No i dobrze , że padało po zakupie. Po 3 dniach opadów wylałem z między skorup 7litrów wody. Jak na kondensat to chyba za dużo.. Jak przyświeciło słoneczko bez problemu złazi listwa odbojowa ( co będzie latem przy +30 ?). Zakończenia listwy nie są niczym przykręcone. Napchane jakiegoś (chyba) silikonu szarego i na to wciśnięta końcówka. Jak się lekko pociągnie to spadnie.

Gdyby nie padało to bym zaczął dłubać po swojemu i już bym nie zwrócił. Szczęście od Boga , że padało. Jak zlałem wodę zacząłem bardziej dokładnie oglądać i się zdziwiłem.

Dobra ten ten post ze zdjęciami obalił mnie, nie wyobrażałem sobie, że można tak robić łodzie. Zgodnie z deklaracją zgodności CE, łódki do 6m muszą być niezatapialne, ale przecież ten wytwór polskiego rękodzieła idzie na dno po pierwszym kontakcie z odrzańską lub wiślaną główką. Pozostałym użytkownikom Sempera radzę zrobić podobną inspekcję - czyli włożyć głowę do bakist i sprawdzić jak to wygląda, ręki nie wkładać może boleć. Masakra

• 0

Aluminium czy lamitant,tu nie chodzi o to..bo równie dobrze tak samo można spieprzyć aluminium jak laminat na tym semperze...nie ma reguły,jak ktoś się nie zna to robi takie kupy jak ten semper,ale metka za gościem już będzie się ciągnąć po takim bublu,dobrze że opisałeś,inni teraz 2x się zastanowią

• Like 2

• 0

Producent producentem, ale skurwys..stwem jest ponowne wystawienie łodzi na sprzedaż przez sklep.

Jak zgłosiłem im niedoróbki to chcieli mi dać tel.do Sempera. Jak stanąłem kantem i powiedziałem , że kupiłem od nich i semper mnie nie obchodzi to poprosili o e-mail z opisem i fotkami. W tym czasie skontaktowali się z producentem i odzwonili , że może przecieka bo pod gniadami foteli silikonu nie ma i żebym już nic nie fotografował i nie pisał tylko oddał łódkę a oni i tak ją sprzedadzą skoro mi nie pasuje. Odwiozłem i tyle. Jak pisałem wcześniej, jak im wspomniałem o nieszczelbościach w bakistach usłyszałem "a kto tam będzie wodę wlewał". Wnioskuję , że i semper i sklep dobrze wiedzieli jaki gniot jest wykonany i żebym nie rozpentywał gównoburzy woleli szybciutko kasę oddać. Ja straciłem 2x700km i bramki na autostradzie. No ale to przecież nie ich wina. Mi nie pasowało. Żenada.

Polecam sklep za dobre podejscie do klienta. Jak sami twierdzą-" najbardziej zależy im na tym żeby klient był zadowolony". No i jestem zadowolony bo kasę odzyskałem. Echhh

Edytowane przez binio1111
  • Like 1

• 0

Włos się jeży jak patrzy się na to dziadostwo. Nie chce się wierzyć że to nowa łódź, wygląda jak by miała 10lat. Z tego co wiem Riverfoxy cieszą się dobrą opinią, więc po co kombinować z jakimś semperem? 

W tygodni odebrałem Foxa 400 , spokojnie ją obejrzałem i jest naprawdę wszystko dopieszczone nawet w środku bakist tam niczym ręki nie pokaleczymy  . Jest to moja druga łódka z tej firmy , poprzednia miała 320 cm niestety okazała się za mała bo mi pasażerów na łódkę przybyło  :D  , ale jedna jak i druga są solidnie zrobione  , tam laminat nie trzeszczy jak chodzę a 100 kg mojej wagi robi swoje . Mieszkam w Łodzi jak by ktoś chciał na żywo pomacać przed kupnem  łódki nie widzę problemu  ,  nie że reklamuję  ale jak ktoś kupuje to chce być zadowolony . Kolega w zeszłym roku kupił łódkę taki nie wypał że po Sulejowie strach pływać na boki bardzo chwiejna  , i po to jest forum żeby uprzedzić jak jest coś nie tak z łódką tą czy inną 

• Like 1

• 0

W tygodni odebrałem Foxa 400 , spokojnie ją obejrzałem i jest naprawdę wszystko dopieszczone nawet w środku bakist tam niczym ręki nie pokaleczymy  . Jest to moja druga łódka z tej firmy , poprzednia miała 320 cm niestety okazała się za mała bo mi pasażerów na łódkę przybyło  :D  , ale jedna jak i druga są solidnie zrobione  , tam laminat nie trzeszczy jak chodzę a 100 kg mojej wagi robi swoje . Mieszkam w Łodzi jak by ktoś chciał na żywo pomacać przed kupnem  łódki nie widzę problemu  ,  nie że reklamuję  ale jak ktoś kupuje to chce być zadowolony . Kolega w zeszłym roku kupił łódkę taki nie wypał że po Sulejowie strach pływać na boki bardzo chwiejna  , i po to jest forum żeby uprzedzić jak jest coś nie tak z łódką tą czy inną 

Tylko człowiek zamawiając produkt powinien mieć pewność jakości i powtarzalności, a nie że jedna jest super a druga z dziurami. To świadczy o marce firmy. Na dobrą opinię ciężko się pracuje, popsuć ją jest za to bardzo łatwo. Ja bym już tej łodzi nie zamówił, nie chciałbym się zastanawiać czy akurat dobrze czy źle trafię.

• 0

Zgadzam się z Tobą  , i zastanawia mnie że człowiek olewa kljętów ,  robi buble   a   i tak ludzie stoją w kolejce po parę  miesięcy bo Gość się z terminów nie wywiązuje  to jest ciekawe  ,  czaruje ludzi czy jak  :rolleyes: