Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No na stronie jest rozpiska za co ile dopłaty jest. http://static.parastorage.com/services/wix-labs-pdf-viewer-statics/1.32.0/libs/pdfjs/web/viewer.html?file=https://media.wix.com/ugd/eb550d_2dbae237f823406d854a40ebb89cb458.pdf#page=1&links=true&originalFileName=Cennik Semper&allowDownload=true&allowPrinting=true&textPrint=Print&textDownload=Download&textCurrentView=Current View&textGoToFirst=Go to First Page&textGoToLast=Go to Last Page&textClockwise=Rotate Clockwise&textCounterclockwise=Rotate Counterclockwise&textHandtool=Enable hand tool&textDocProperties=Document Properties&textFilename=File name&textFilesize=File size&textTitle=Title&textAuthor=Author&textSubject=Subject&textKeywords=Keywords&textCreationDate=Creation Date&textModificationDate=Modification Date&textCreator=Creator&textProducer=PDF Producer&textVersion=PDF Version&textPageCount=Page Count

• 0

Jest film z wciągania łodzi na przyczepę i przygotowywania do odjazdu. Zdjęcia łódki z wyposażeniem też porobiłem. Na Mazurach byłem wędkować i dopiero skończyłem długi weekend :). Jutro wieczorem zaktualizuję wątek i podrzucę linki.

Obiecane zdjęcia i filmy (na końcu albumu). https://goo.gl/photos/b2CsKQC9GSmNP4ac8

Uprzedzam - jestem elektronikiem stąd masa kabli, przełączników - dzięki temu mam możliwość odcinania prądu na każdym z elementów niezależnie.

Założenie było (i je realizuję), że łódź jest wodowana każdorazowo przed wędkowaniem a na noc wraca na działkę / do garażu.

Nie mam zbytnio czasu na obróbkę zdjęć. Jeśli będziecie mieli jakieś pytania - piszcie w tym wątku.

Jestem zadowolony ze wszystkich opcji, które zakupiłem w stoczni Sempera a na pewno polecam:

• listwę na kill,
  • gięte nogi do foteli,
  • plandeka transportową (sprawdziła się idealnie na majówce - dojazd, powrót, przechowywanie łodzi),
  • jaskółki (telefon leży spokojnie, woda 0,5l też się mieści bez problemu),
  • windę kotwiczną Trac (mam pilota radiowego przypiętego do paska i nawet nie podnoszę się z miejsca by zrzucić/podnieść kotwicę).

Do zrealizowania w najbliższych dniach/nocach jak znajdę chwilę wolnego:

• dokupienie ramienia RamMount do sondy (dwie kule + ramię ok. 20cm) - teraz jest trochę za daleko,
  • dokupienie ramienia RamMount do podpory na wędki - nie mogę ich wystawić za burtę w czasie łowienia (potrzebuję dwie kule + ramię ok. 14cm),
  • zakup uchwytów na butelkę z piwem (żona od razu zauważyła brak tego ważnego akcesorium :) ) ,
  • dokończenie projektu 'elektryka' - dotarły do mnie doskonale zrobione kable 25mm2, które będą rozprowadzały prąd z akumulatorów silnika do wyłącznika, oraz styków ładowania (polecam firmę: berkers.pl obsługa na tak profesjonalnym poziomie, aż chce się kupować (to nie kryptoreklama tylko realne doświadczenie),
  • dołożenie styków ładowania w tylnej bakiście - tak by przednie baterie ładowane były z tyłu (teraz biegam z ładowarką do przodu),
  • ładowanie baterii od razu 24V (2 x 12V) planuję wykonać przez zasilacz 24V (wcześniej była koncepcja ładowania każdej baterii pojedynczo, ale to bez sensu),
  • montaż watomierza (na jednym ze zdjęć widać bocznik, który już czeka na wpięcie go w szereg z silnikiem)
  • montaż strażnika akumulatora na 24V (bateria 'tylna' to tylko echo i wyciągarka - po 6 godzinach na wodzie miała nadal 85% naładowania więc o nią nie muszę się martwić),
  • montaż bezpiecznika automatycznego 24V 60A - teraz wisi na kablach,
  • chyba dołożę łożyska do foteli obrotowych (takie jak w piaście rowerowej z wieńcem na zewnątrz),
  • instalacja kamery cofania na końcu przyczepy i przeróbka elektroniki w aucie, by po podpięciu wtyki przyczepy odcinała kamerę w aucie a przełączała na przyczepę (trochę nauczyłem się już cofać, ale nadal brakuje mi świadomości, gdzie jest koniec zestawu :) )

Jak dostanę wreszcie obiecany pokład słoneczny z tapicerką od producenta - wrzucę zdjęcia. Album, do którego dałem link będzie aktualizowany co jakiś czas w miarę postępów prac.

Tyle w skrócie :)

p.s. ostatnia sprawa to chęć przetestowania łodzi ze spaliną 15KM, 20KM i 25KM i podjęcie decyzji, którą brać - większość czasu spędzę na wodach ze strefą ciszy stąd dylemat. 

Mariusz

Edytowane przez MarMilo
  • Like 7

• 0

Semperek piękny.

Wszystko pięknie porobiłeś co widać na fotkach .

Po obejrzeniu  filmiku mam małą sugestię odnośnie mocowania łodzi pasami. Fajnie ,że masz na burcie nakładki na pas - też takie podobne kupiłem i się sprawdzają .Ale klamra napinająca może porysować Ci łódke i proponuje Ci skrócić ten krótszy odcinek pasa albo zrezygnować z niego aby klamra była niżej tak aby nie mogła porysować boku łodki.

U siebie przerobiłem pasy i jestem w 100% pewny ,że nic mi nie porysuje. 

• 0

Możesz wrzucić fotki tego rozwiązania ?

Dziękuję

Mariusz

Jasne, będę na łodzi to zrobię fotki.

Co do plandeki - traktowałbym ją raczej jako plandeka postojowa.

Im dłużej/szybciej będziesz z nią jeździł tym szybciej Ci się zniszczy...

Ja na czas transportu ją zdejmuję bo po czasie szwy zaczęły puszczać (jak źle zawieje to z plandeki robi się balon)

Edytowane przez chojny83

• 0

Jasne, będę na łodzi to zrobię fotki.

Co do plandeki - traktowałbym ją raczej jako plandeka postojowa.

Im dłużej/szybciej będziesz z nią jeździł tym szybciej Ci się zniszczy...

Ja na czas transportu ją zdejmuję bo po czasie szwy zaczęły puszczać (jak źle zawieje to z plandeki robi się balon)

Kupiłem 2 zestawy gum i zaczepiam je za każde oczko https://photos.google.com/share/AF1QipNrB5DvF50xpP-pw_0K2cyj7k8Dy5y26LGrfNlNPUU6IZ5lUGNcnMGZEN-J7w55pw/photo/AF1QipPx2SyoKR9TEXjZncJpHf30JKys0zk1mTgEGgUq?key=Q1l6bDNaTXVwX2kxT0NrbXAxZURUUG4xQ1piRW9n

Po dołożeniu tych gum plandeka się nie podrywa - jechałem w dużym deszczu i pokład był suchy. Jeśli się porwie to od tego mam gwarancję producenta na 24m :). Po drugie to plandeka transportowa a nie postojowa (wybrałem pierwszą opcję).

Muszę mieć plandekę na czas jazdy ponieważ na pokładzie leży w 'łożu' silnik elektryczny, wędki na Ram Mountach, koło zapasowe do przyczepy (mocuję je za pomocą nogi fotela wkładając w otwór felgi).

Na razie jeżdżę b. ostrożnie czyli nie przekraczam 100kmph - mimo 1.5mln km w mojej karierze drivera to dopiero był drugi wyjazd w życiu z przyczepą :)

• 0

Semperek piękny.

Wszystko pięknie porobiłeś co widać na fotkach .

Po obejrzeniu  filmiku mam małą sugestię odnośnie mocowania łodzi pasami. Fajnie ,że masz na burcie nakładki na pas - też takie podobne kupiłem i się sprawdzają .Ale klamra napinająca może porysować Ci łódke i proponuje Ci skrócić ten krótszy odcinek pasa albo zrezygnować z niego aby klamra była niżej tak aby nie mogła porysować boku łodki.

U siebie przerobiłem pasy i jestem w 100% pewny ,że nic mi nie porysuje. 

Dzięki za pomysł ! Przejrzę i jak będzie możliwość - zrobię przeróbkę.

• 0

Kupiłem 2 zestawy gum i zaczepiam je za każde oczko https://photos.google.com/share/AF1QipNrB5DvF50xpP-pw_0K2cyj7k8Dy5y26LGrfNlNPUU6IZ5lUGNcnMGZEN-J7w55pw/photo/AF1QipPx2SyoKR9TEXjZncJpHf30JKys0zk1mTgEGgUq?key=Q1l6bDNaTXVwX2kxT0NrbXAxZURUUG4xQ1piRW9n

Po dołożeniu tych gum plandeka się nie podrywa - jechałem w dużym deszczu i pokład był suchy. Jeśli się porwie to od tego mam gwarancję producenta na 24m :). Po drugie to plandeka transportowa a nie postojowa (wybrałem pierwszą opcję).

Muszę mieć plandekę na czas jazdy ponieważ na pokładzie leży w 'łożu' silnik elektryczny, wędki na Ram Mountach, koło zapasowe do przyczepy (mocuję je za pomocą nogi fotela wkładając w otwór felgi).

Na razie jeżdżę b. ostrożnie czyli nie przekraczam 100kmph - mimo 1.5mln km w mojej karierze drivera to dopiero był drugi wyjazd w życiu z przyczepą :)

Cześć Mariusz,

Powiedz jakie to uchwyty na wędki Ram Mount? Masz jakiś link i jakieś zdjęcia ?

Co do uchwytu Ram mount moje ramię na łodzi ma 22 cm bez kulek i jest ok.

• 0

Mam taką samą plandekę i tak samo ją zaczepiam.

Uwierz, że w niesprzyjających warunkach Ci ją podwieje...

Jeżdżę dużo i wiem co piszę ;)

Mam mniejszy problem bo gdy zdejmę plandekę to na łodzi mam tylko siedzenia.

U mnie wygląda to tak, ostatnia strona:

http://jerkbait.pl/topic/46575-torba-do-silników-zaburtowych/page-3

Po jakimś czasie sprawdź po prostu czy z plandeką/szwami jest wszystko w porządku.

Do zobaczenia nad wodą!

Edytowane przez chojny83

• 0

Mam taką samą plandekę i tak samo ją zaczepiam.

Uwierz, że w niesprzyjających warunkach Ci ją podwieje...

Jeżdżę dużo i wiem co piszę ;)

Mam mniejszy problem bo gdy zdejmę plandekę to na łodzi mam tylko siedzenia.

U mnie wygląda to tak, ostatnia strona:

http://jerkbait.pl/topic/46575-torba-do-silników-zaburtowych/page-3

Po jakimś czasie sprawdź po prostu czy z plandeką/szwami jest wszystko w porządku.

Do zobaczenia nad wodą!

Adam,

sprawdzę ! Dziękuję za link do wątku z pokrowcami. Jaki masz silnik elektryczny ? 

No i bardzo ważne pytanie - o drabinkę - montowali Ci w stoczni czy sam to robiłeś ? Proszę o fotki. Ja kupiłem taką: http://aura.szczecin.pl/drabinki-jachtowe/8727-drabinka-3step-handraisl-250x630mm.html i P. Marcin jej nie zamontował :( tłumacząc, że końcówki będą w wodzie poniżej dna zaburzając pływanie ? :( 

Proszę o więcej info nt tej drabinki - chcę mieć :) a konkretnie moja 10latka, która uwielbia pływać.

• 0

Drabinka była montowana u Marcina.

Hmmm Lekko ciśnienie mi się podniosło :( Mi nie zamontowano drabinki (była dostarczona miesiąc przed odbiorem łodzi) twierdząc, że będzie przeszkadzała w pływalności.Zrób proszę zdjęcia tej drabinki z jakąś miarką abym mógł porównać do mojej i ocenić możliwości montażu - chętnie zobaczę też fotki z wnętrza bakisty na ryby, gdzie spodziewam się śrub mocujących drabinkę ?

Adam podasz swój nr tel na PW ?

Dziękuję

Mariusz

• 0

Hej. Nr do mnie 884831101

Może źle się wyraziłem. Drabinka kupiona i montowana u Marcina.

W swojej łodzi nie posiadam bakisty na ryby. Ale śrub u mnie nie ma, tam jest chyba jeszcze jedna ścianka.

Nie mam wyciętego rantu pod elektryk.

Silnik elektryczny i podkładkę pod niego montowałem samemu.

Edytowane przez chojny83
  • Like 1

• 0

Hehe. No widziałem, że rantu brak. Może producent wreszcie doszedł do wniosku że należało by tak robić oryginalnie.

Co do elektrowni- to chyba mam podobnie ???? choć ja bardziej na łatwiznę poszedłem i troszkę mniej estetycznie zrobiłem wyprowadzenie przewodów.

Zaślepki - tak. Pan Marcin bez problemu je udostępnił.

• 0

MarMilo

Wypatrzyłem u Ciebie na przyczepie fajne rozwiązanie do wodowania. Mógłbyś sprawdzić jaka grubość ma blacha do chodzenia po przyczepce?

To jest nazwany przez p. Marcina "trap do wodowania" - wart 490PLNów :( Zmierzę dopiero w przyszlym tygodniu jak zwoduję łódź -teraz garażuje i nie mam możliwości zwolnienia przyczepy. Rozwiązanie o tyle fajne z tym trapem, że przy wodowaniu, które widać na moich zdjęciach nie muszę zdejmować butów by dostać się w suchych na pokład łodzi..

Czy macie koła zapasowe do przyczepy i jak je mocujecie ? Moje odbyło podróż 500km na pokładzie łodzi na dywaniku i wcale mi się nie podoba jego zdejmowanie i wciąganie za każdym razem.

Kamil o jakich zaślepkach pisałeś chwilę wyżej ? Do otworów na fotele ? Wrzuć fotkę pls - dziwne, że p. Marcin tego nie daje w cenie foteli ani nie proponował przy odbiorze łajby..

Pozdrawiam,

Mariusz

• Like 1

• 0

MarMilo,

W takim razie poczekam na grubość blachy i dorobie taki podest. Ja jak zamawialem to nie było tego cuda a jest na pewno przydatne.

Co do zaślepek to nie ja pisalem karbusd/ mowi ze Marcin je bez problemu udostępnia.

Powiedz mi czy opłaca się uchwyt na wędki przy burcie kupic tak jak na zdjeciach widać? Jaki to producent i jak mozesz podlinkuj stronę.

Pozdrawiam Kamil

• 0

MarMilo,

W takim razie poczekam na grubość blachy i dorobie taki podest. Ja jak zamawialem to nie było tego cuda a jest na pewno przydatne.

Co do zaślepek to nie ja pisalem karbusd/ mowi ze Marcin je bez problemu udostępnia.

Powiedz mi czy opłaca się uchwyt na wędki przy burcie kupic tak jak na zdjeciach widać? Jaki to producent i jak mozesz podlinkuj stronę.

Pozdrawiam Kamil

Kamil,

uchwyty to 'niby' patent Sempera - koszt 450PLN. Można zrobić samemu i chyba taniej wyjdzie - Ram Mount (http://allegro.pl/ram-mount-uchwyt-do-ramy-kierownicy-z-kula-2-54-cm-i5952939826.html) oraz łoże do wędek (http://allegro.pl/uchwyt-na-4-wedki-berkley-horizontal-rod-rack-i6801841695.html). Co do samego Ram Mount - trzyma jak wściekły - po skręceniu śruby nie ma szansy by uchwyt w kijami się ruszył (mam też to samo pod echo i super trzyma).

Mariusz

• 0

Mariusz, niestety chodzi o zaślepki zakańczające listwę. Ja mi się uda dodzwonić do P. Marcina to poruszę temat zaślepek do gniazd

Oczywiście te zakończenia odbojnicy są w cenie i od razu przymocowane - nie wyobrażam sobie odebrania łodzi bez tych elementów.

Trzymam kciuki, że uda Ci się dodzwonić :)

Mariusz