Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Potwierdzam to co napisał kolega wyżej - śruba 10" powinna załatwić sprawę - jeśli silnik jest nowy i nie dotarty pomoże również regulacja linki gazu, u mnie tak było że przed pierwszym serwisem (kupiłem używany silnik z przebiegiem... 12mh! - mam interface więc sam sprawdziłem) cięgna były ustawione tak że otwierało ~80% przepustnicy - z pontonem dochodziłem do 5400-5500rpm - poprawiłem linki i szybciej się zbierał i przekraczam 6000rpm, na śrubie 12" pływał dużo gorzej niż na 10" i były problemy z wejściem w ślizg  (DF20AS)

Epopei Semper vs Suzuki ciąg dalszy. 

Kupiłem śrubę 9 1/4 x 10, łódź przyspieszyła, obroty wzrosły do 5200 przy takim samym obciążeniu co wcześniej, prędkość w 2 os ... 25km/h :D 5km/h zyskałem. 

W pojedynkę i po odciążeniu czyli bez elektryka i aku i zbędnych gadżetów już lepiej bo 31km/h. 

Idąc tropem obrotów, zakupiłem śrubę 9 1/4 x 9 .. tragedia, w dwie osoby 17km/h, w pojedynkę 20km/h. Z tego co pamiętam obroty w dwie os. wzrosły i wyniosły maks 5400. 

Jestem umówiony na serwis silnika, zobaczymy czego się dowiem. Zaczyna chodzić mi po głowie temat czy np. Suzuki może być słabsze od Mercurego czy Yamahy? Moc 20km to 20km z jednej strony ... ale z drugiej strony moment obrotowy?

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to śruba 9 1/4 x 11 i tu możecie podpowiedzieć czy ma to sens wg tego:

9 1/4 x 12 maks. 20km/h i 4100 obrotów 

9 1/4 x 11 ?

9 1/4 x 10 maks. 25km/h i 5200 obrotów 

9 1/4 x  9  maks. 17km/h i 5400 obrotów 

wszystko przy 2 osobach i tym samym szpeju na łodzi, z hydropłatem i tym samym trymie

• 0

Jestem umówiony na serwis silnika, zobaczymy czego się dowiem. Zaczyna chodzić mi po głowie temat czy np. Suzuki może być słabsze od Mercurego czy Yamahy? Moc 20km to 20km z jednej strony ... ale z drugiej strony moment obrotowy?

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to śruba 9 1/4 x 11 i tu możecie podpowiedzieć czy ma to sens wg tego:

Mój mecury z oryginalną śrubą i jedną osobą, jedzie pod 40km/godz. W porównaniu z Mecurym ale 2T, jest trochę mułowaty, bo tamten wyrywał z butów -prędkości podobne. Śruba w tym nowym Mercurym, jakoś słabo opisana jest i nie powiem jaki ma skok.

• 0

wiem że to może i zbieg okoliczności, ale znajomy zamienił w RiverFOX 420 2t Yamahę 25KM, na 4T Suzuki (która jest sporo lżejsza niż stara yama) i tez mu wyraźnie spadły osiągi. Testowałeś z innym silnikiem o takiej samej mocy, chociaż nie bardzo wiem jaki to może mieć wpływ...ale w Twojej epopeii....

• 0

Kupiłem śrubę 9 1/4 x 10, łódź przyspieszyła, obroty wzrosły do 5200 przy takim samym obciążeniu co wcześniej, prędkość w 2 os ... 25km/h :D 5km/h zyskałem. 

W pojedynkę i po odciążeniu czyli bez elektryka i aku i zbędnych gadżetów już lepiej bo 31km/h. 

Idąc tropem obrotów, zakupiłem śrubę 9 1/4 x 9 .. tragedia, w dwie osoby 17km/h, w pojedynkę 20km/h. Z tego co pamiętam obroty w dwie os. wzrosły i wyniosły maks 5400. 

9 1/4 x 12 maks. 20km/h i 4100 obrotów 

9 1/4 x 11 ?

9 1/4 x 10 maks. 25km/h i 5200 obrotów 

9 1/4 x  9  maks. 17km/h i 5400 obrotów 

wszystko przy 2 osobach i tym samym szpeju na łodzi, z hydropłatem i tym samym trymie

Cześć,

miałem taki sam silnik przy semperze i niestety - był za słaby. Robiłem kombinacje ze śrubami, trymem, przenoszeniem obciążenia, odchudzaniem łodzi (przez demontaż elektryka, akumulatorów etc). Prędkości na 20DAS (chyba taki miałem model, kupiona nowa) to max 32kmph samemu. Z kolegą na przednim fotelu wchodze w ślizg było już trudniejsze a jeśli dosiadło się chociażby dziecko (10l) to na ślizg nie było szans. Wymieniłem silnik na 30KM i semper zaczął 'fruwać' - ślizg w 2-3 sekundy, bez znaczenia czy ten sam kolega był na łodzi czy nie. Semper ważył z gratami prawie 580kg i na mercurym 30KM nie robiło to wrażenia - był but i od razu ślizg...

Suzuki wygyrwało kulturą pracy, ciszą i brakiem drgań, mercury to głośny amerykaniec, paliwożerny, z drgawkami na wolnych (też kupowałem nowy).

Gdybym jeszcze raz robił setup łodzi wędkarskiej to celowałbym w 40-60KM suzuki (waga 110-120kg) i szukał łodzi, która to obsłuży - semper powyżej 45kmph kaczkuje i nie daje frajdy z zapierniczania. Na mercurym max był 48kmph.

• 0

Cześć,

miałem taki sam silnik przy semperze i niestety - był za słaby. Robiłem kombinacje ze śrubami, trymem, przenoszeniem obciążenia, odchudzaniem łodzi (przez demontaż elektryka, akumulatorów etc). Prędkości na 20DAS (chyba taki miałem model, kupiona nowa) to max 32kmph samemu. Z kolegą na przednim fotelu wchodze w ślizg było już trudniejsze a jeśli dosiadło się chociażby dziecko (10l) to na ślizg nie było szans. Wymieniłem silnik na 30KM i semper zaczął 'fruwać' - ślizg w 2-3 sekundy, bez znaczenia czy ten sam kolega był na łodzi czy nie. Semper ważył z gratami prawie 580kg i na mercurym 30KM nie robiło to wrażenia - był but i od razu ślizg...

Suzuki wygyrwało kulturą pracy, ciszą i brakiem drgań, mercury to głośny amerykaniec, paliwożerny, z drgawkami na wolnych (też kupowałem nowy).

Gdybym jeszcze raz robił setup łodzi wędkarskiej to celowałbym w 40-60KM suzuki (waga 110-120kg) i szukał łodzi, która to obsłuży - semper powyżej 45kmph kaczkuje i nie daje frajdy z zapierniczania. Na mercurym max był 48kmph.

Ale miałeś 400 sempera czy nie czasem 440 ? 30KM silnik niestety za ciężki, waga zabije tą łódkę. 

Tutaj youtuber ta sama jednostka i silnik 20km tylko yamaha i prędkości większe od moich. A szczególnie chodzi mi o ślizg bo przy 2 os i ~~25km/h strasznie chlapie na większej fali, praktycznie uniemożliwia płyniecie w lecie, a na jesieni to nie chce nawet myśleć. 

https://youtu.be/XBIQv8vnNf4?t=417

Silnik trymowałem oczywiście w każdej możliwej konfiguracji przy każdej śrubie i przy każdym obciążeniu. 

• 0

Panowie, szukam jakiegoś pływadła najlepiej 380 długiego pod elektryka. Najważniejsze żeby była stabilna. Czy semper 380 będzie ok czy coś innego polecicie?

Pływam z kolegą który ma sempera 380. Na 15 km we 2 jest szatan, na elektryku też opływany. Pływał na Siemianówce na takich falach że nie nadążaliśmy wylewać wody z pokładu :) Łajba do polecenia. Stabilność bdb. Zdjęcie w Avatarze na tym semperku właśnie.

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Jedno gniazdo fotela mam na środku   a drugie dołożyłem z tyłu na bakiście żeby wygodnie siedzieć podczas pływania, raczej nie ma z nimi problemu. Gniazda są szczelne więc woda jest tylko w nich i nie przecieka do środka między skorupy czy do bakisty

• Like 1

• 0

Na jakim najmniejszym (najlżejszym) silniku Semper 380W popłynie w ślizgu z jedną osobą na pokładzie?

Kolega ma 380W. Normalnie ma podpięte 15HP suzuki i we 2 lata ładnie. Pływał też na 6 HP i ok 18 km/h samemu o ile dobrze pamiętam. Poniżej 15HP chyba nie ma co schodzić.

• 0

niewiele info ;). Spróbuję inaczej. Semper 380W (jedna osoba 75kg, akumulator, winda kotwiczna, sonda i trochę sprzętu do dłubania okoni) plus silnik 9,9 kW. Jakie mogą być osiągi na wodzie?

Na Stormie 13,5 ok 28 kmh we dwie osoby

Edytowane przez rapek
  • Like 1

• 0

Semper 380W, Mercury 9,9, jedna osoba 75kg. Na dziobie winda kotwiczna i dwa raczej lekkie akumulatory. Niewiele gratów na łodzi. Przedłużka rumpla o 40 cm, siedzę na foteliku wędkarskim. Łódka płynie maksymalnie 29 km/h, co mnie całkowicie satysfakcjonuje. Było by więcej, gdyby fotelk był kilkadziesiąt centymetrów dalej w stronę dziobu i wtedy większa przedłużka. Ale jest super :) 

• Like 1

• 0

Pany, a lata ktoś 440xt? Na przyszły sezon chce albo sempera albo river foxa. Dziś gadałem z gościem który pływa na 410, mowi, ze wszystko fajnie ale jednak na 30km silniku myszkuje przy wiekszych prędkościach. Ciekawi mnie czy 440xt ma podobnie? 

Ogólnie to moze sa uzytkownicy 440stki i moga cos podpowiedziec, czy warto, jakie wady i jakie osiagi w 2os na 30km motorze ktos moze?

• 0

Pany, a lata ktoś 440xt? Na przyszły sezon chce albo sempera albo river foxa. Dziś gadałem z gościem który pływa na 410, mowi, ze wszystko fajnie ale jednak na 30km silniku myszkuje przy wiekszych prędkościach. Ciekawi mnie czy 440xt ma podobnie? 

Ogólnie to moze sa uzytkownicy 440stki i moga cos podpowiedziec, czy warto, jakie wady i jakie osiagi w 2os na 30km motorze ktos moze?

Przecież to cały wątek o Semperze i najwięcej postów o 440XT - poczytaj. Potwierdzam, że na 30KM jedna osoba XT myszkował. Max 47kmph z pełnym szpejem, ale mimo trymowania, obciążania itp myszkowanie pozostało.