Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze o łódce Semper 400WL. Móją łódke odebrałem w październiku 2024. Czekałem na nią ok 6m-cy, jeśli chodzi o jakość ogólnie jestem zadowolony ma może kilka małych niedociągnięć wizualnych ale nie jest to powód do narzekania. To na czym się trochę zawiodłem to fakt który był tu opisywany. Moj Semper wyposażony w silnik Suzuki Df20ael, w tylnych bakistach zbiornik na paliwo12l mały kwasiak 35ah sporo pudełek z przynętami ciuchy itp w przedniej bakiście dwa aku lifepo4 100 i 60 i moduł od panoptixa. Motorguide ix3 na dziobie. Jeśli płynę sam prędkość jaką osiągam maksymalnie to 36-38km/h fajnie płynie w ślizgu. Wszystko się zmienia jak wsiada druga osoba i predkość spada do 18-20km/h łódka pcha wode, silnik nie wkręca się na obroty i  bardzo żadko i nie wiem od czego to zależy przy dwóch osobach jakoś uda się wejść w ślizg i wtedy osiąga przedkość 30-33km/h śruba fabryczna bodajże 9 1/4x12.

Edytowane przez Rogo10

• 0

Podpytywałem dwóch Youtuberów którzy mieli takie łódki i u nich wyglądało to podobnie. Jeden z nich zmienił silnik z 20 na 25km po tej zmianie podobno bez porównania. Ja mam dostęp do Tohatsu 30km który planuje założyć na próbę choć mam pewne obawy co do wagi i mocy ale pewnie spróbuje. 

• 0

Zmieniłem śrubę na 9 1/4x10, był to strzał w 10. W pojedynke silnik rozpędza łódke do 38km/h i kręci się do 6000 i zauważalnie szybciej wchodzi w ślizg. Jak podniosę trym o jedno oczko tak jakby chciała więcej ale przód zaczyna kaczkować. Różnica ogromna jest gdy wsiada druga osoba (moze nie zbyt cięzka bo 65kg) ale bez problemu wchodzi w slizg i po ustawieniu optymalnego trymu 35km/ h obroty 5600. Mnie taki wynik zadowala w zupełności choć taki mały niedosyt ze w pojedynkę nie wiele się zmieniło ale mam zamiar zrobić z przodu pokład castingowy ze sklejki czyli dociążyło by to trochę przód i może wtedy udało by się pływać na jednym ustawieniu trymu. W każdym bądź razie polecam dobór odpowiedniej śruby.

• Like 1

• 0

Bo te łodzie są beznadziejne i tyle, miałem sempera 380w, samemu wszystko fajnie, suzuki 15km, dziobówka + aku, dodatkowo musiałem kłaść kotwice 14kg na dziobie żeby na kaczkowała, a gdy kolega wsiadł ~90kg to łódź leeeeeeedwo co weszłą w ślizg, musiał kucnąć na środku łodzi i potem na dziób. Do elektryka czy tam jakiś mały silniczek na pewno fajna, bo ma duży pokład, ale ogółem jak się włoży głowę do bakist to masakra. Myślałem nad zamówieniem Semper 500, ale pierdziele, nie po to płacę żeby był jakieś niedociągnięcia, wolę rok dłużej odkładać a kupić coś co jest warte dziesiąt tysięcy 

• 0

Bo te łodzie są beznadziejne i tyle, miałem sempera 380w, samemu wszystko fajnie, suzuki 15km, dziobówka + aku, dodatkowo musiałem kłaść kotwice 14kg na dziobie żeby na kaczkowała, a gdy kolega wsiadł ~90kg to łódź leeeeeeedwo co weszłą w ślizg, musiał kucnąć na środku łodzi i potem na dziób. Do elektryka czy tam jakiś mały silniczek na pewno fajna, bo ma duży pokład, ale ogółem jak się włoży głowę do bakist to masakra. Myślałem nad zamówieniem Semper 500, ale pierdziele, nie po to płacę żeby był jakieś niedociągnięcia, wolę rok dłużej odkładać a kupić coś co jest warte dziesiąt tysięcy 

Grubo przesadziłeś - to jest BARDZO FAJNA łódź. Sam fakt, że mając 380  myślałeś o przejściu na 500, świadczy o tym, że są warte uwagi. To, że postanowiłeś dołożyć i kupić lepszą, nie dyskwalifikuje Sempera. Ja mam 400WL, na producenta byłem wk..ny bo jest niesłowny i mało uwagi przykłada do szczegółów, ale kiedy już się z wielkim trudem wydrze od niego swój egzemplarz, to wystarczy nie wkładać głowy do bakist i nie oglądać wszystkiego z lupą. Poza tym łodź solidna, bardzo stabilna, z dużym pokładem. Lubi dociążenie dzioba aku i porządną kotwicą. Do komfortowego pływania w jedną osobę. Po kilku latach użytkowania, nie przychodzi mi do głowy zmiana na inną. 

Edytowane przez Tapirro
  • Like 1

• 0

Semper 410, silnik 15hp 2t, stopa S.l, sruba 9 1/4x9.

1,2,3 osoby nie ma znaczenia wchodzi w ślizg. Samemu po Wiśle 35-39km/h.

Duży fajny pokład, łódka bardzo stabilna

Ja polecam mimo, że ma swoje niedoskonałości ale raczej nie nautyczne a techniczne.4ca3148b2ce7e083c24b8f8e8b23b0cd.jpg

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

2T to inna bajka - zjada 4T na sniadanie.