Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odnośnie rolek do przyczep Cymarmana, którymi przewożę Sempera.

Rozwiązanie to podpatrzyłem u kolegów z klubu, sprawdza się znakomicie.

1. lepiej naprowadza łódkę na przyczepę

2. i co ważniejsze, jest większa powierzchnia nośna, między płaskim dnem łodzi a rolkami.

Słyszałem o pękającym dnie, bo oryginalne roki, mają małą powierzchnię styku, mimo że to guma to na dziurach zbyt mocno wbijała się w dno łódki.

attachicon.gifDSC_0877.JPG

attachicon.gifDSC_0878.JPG

Koszt, niewielki.

Rolki o średnicy 18 cm, kupione po około 50 zł/szt, stoczone do około 14,5 cm (aby uzyskać jak największa powierzchnię płaską na rolce, ale musi wyć wyższa od starej roli), nowy czepień, długość około 40 kilku cm, i dobra flaszka dla tokarza.Montaż całości 30 minut, z ustawieniem wszystkich rolek.

:)

Właśnie będę taki patent robił u siebie materiał zakupiony ale po boku zamiast rolek zapodam kółka śr. 160mm (http://allegro.pl/kolo-kolka-do-wozka-magazynowego-regal-fi160-150kg-i5754242558.html) bo czasami spada mi z rolki podczas wodowania lub wciągania.

Jak zrobię to dam zdjęcie ale muszę ogarnąć czas niby kilka minut roboty ale .....

• 0

Dawid, na 2/4suwie?

Ja na Yamaszce z 2015 we dwójkę z całym majdanem robię 32km/h.

Jak pływałem samemu, z małą ilością majdanu osiągałem maksymalnie 37km/h.

Mój Semper to max opcja, nie posiadam tylko bakisty na ryby, poza tym wszystkie relingi, knagi, rolki, drabinka, radio...

To wszystko to ciężar, który troszkę na prędkości zabiera.

Nie mam oczywiście wyciągarki i silnika dziobowego :)

Pływam na nieoryginalnej śrubie, chyba Solasa...

Silnik ten sam rok - 4 suw.

No drabinki, radia nie posiadam, ale tak to też wszystkie dodatki posiadam - włącznie z bakistą na ryby ale to nie waży jeśli pusta ????

Czyli wynik mam ok. Może dlatego ta mała różnica jest z tego że mam oryginalną śrubę albo skok inny troszkę. Mam 9 1/4 x 10 1/2. Zaraz jadę sprawdzic jak będzie pływała w 3 osoby po 100 kg...

• 0

Pływałem na Semper 440xt z silnikiem yamaha 20 hp. Dwie osoby plus silnik dziobowy, akumulator, echo - prędkość 38 km/h. Jeśli dojdzie cały majdan wędkarski - torby skrzynki wędki itd to prędkość spada do 35 km/h.

Możenić ktoś poda jakieś informacje co do osiągów na swoim silniku.

Semper 440 xt Silnik Yamaha 25 km na dotarciu. Dwie osoby, silnik dziobowy ,dwa akumulatory,osprzet wedkarski silnik 2/3 mocy, wiatr około4m/s. Śruba seryjna  9 7/8  X 1 1 1/4-F Według echosondy Garmina 42km/h

Przed Yamaha podpielismy kolegi Suzuki 20km 4 takty. Na pełnej mocy 34km/h 

post-54872-0-92936600-1496257891_thumb.jpg

Edytowane przez jac72

• 0

Na prośbę kolegi z forum nagrałem dwa filmy z opuszczania i podciągania kotwicy za pomocą windy kotwicznej TRAC (Deckboat 35 AutoDeploy).

Opuszczanie na 7.2m z wykorzystaniem funkcji AutoDeploy: https://youtu.be/1RvZM_M_5P0

Wciąganie kotwicy z 7.7m https://youtu.be/llXO2k10Xa0

Nie jest to super ciche urządzenie, ale komfort użytkowania jest spory. Nie muszę odchodzić od rufy, żeby podciągnąć kotwicę.

Wykorzystuję ją także zawsze przy wodowaniu łodzi - wypuszczam kotwicę na brzegu, zsuwam łódź z przyczepy, odprowadzam auto z przyczepą na parking a po powrocie za pomocą pilota dociągam łódź pod nogi..

W razie pytań - piszcie..

Mariusz

• Like 4

• 0

W piątek dojechał silnik dziobowy Haswing 55lbs z uchwytem na rufę. Dziś zrobię małą sesję jak działa. Zakup był spowodowany tym, że Haswing 2HP jest za szybki do płynięcia i obrzucania brzegu - minimalną prędkość mam 2,5kmph a dzięki dziobówce płynę 0,2kmph i mam sterowanie pilotem czyli nie muszę schylać się do rumpla itp. Jestem mega zadowolony po pierwszych testach na wodzie.

p.s. podobno 'na dniach' Haswing wypuszcza model 4HP !

Edytowane przez MarMilo

• 0

W piątek dojechał silnik dziobowy Haswing 55lbs z uchwytem na rufę. Dziś zrobię małą sesję jak działa. Zakup był spowodowany tym, że Haswing 2HP jest za szybki do płynięcia i obrzucania brzegu - minimalną prędkość mam 2,5kmph a dzięki dziobówce płynę 0,2kmph i mam sterowanie pilotem czyli nie muszę schylać się do rumpla itp. Jestem mega zadowolony po pierwszych testach na wodzie.

Wziąłeś Caymana z GPS-em?

• Like 1

• 0

Podpowiedzcie proszę z doświadczenia ile prądu, jaki akumulator i jak umieszczony  będę potrzebował w Sempercie 440XT przy takich urządzeniach:

wciągarka kotwicy, silnik manewrowy 55lbs, kolorowe echo 5", ładowanie telefonu (przynajmniej podtrzymanie). Mam do dyspozycji  w dobrym stanie akumulatory 65, 100 i 130ah, które bym chciał wykorzystać. 

Ładowanie z silnika jest, ale raczej nie robimy długich dystansów, więc za dużo prądu nie będzie ładowało. Łódka będzie stała cały czas na wodzie, więc jak braknie to trzeba będzie zabierać aku ewentualnie ładować z mariny. 

• 0

Podpowiedzcie proszę z doświadczenia ile prądu, jaki akumulator i jak umieszczony  będę potrzebował w Sempercie 440XT przy takich urządzeniach:

wciągarka kotwicy, silnik manewrowy 55lbs, kolorowe echo 5", ładowanie telefonu (przynajmniej podtrzymanie). Mam do dyspozycji  w dobrym stanie akumulatory 65, 100 i 130ah, które bym chciał wykorzystać. 

Ładowanie z silnika jest, ale raczej nie robimy długich dystansów, więc za dużo prądu nie będzie ładowało. Łódka będzie stała cały czas na wodzie, więc jak braknie to trzeba będzie zabierać aku ewentualnie ładować z mariny. 

Uzywam dwóch akumulatorów, Do silnika dziobowego 100 ah (starcza przy całodziennym użytkowaniu na 2-3 dni w zalezności od wiatru i uciagu wody). Do pozostałych rzeczy czyli 2 gniazda ładowania, dwie echosondy 7 cali z z mocnymi przetwornikami,oświetlenie łódki 60 ah. ładowane ze spalinki

• 0

Im większy tym lepszy - 130Ah na dziób to nawet pomoże w uzyskaniu lepszych parametrów pływania (przeciwaga dla obciążenia tyłu).

• 0

Skąd te info.? Źródło jakies

Ze sklepu Wodomania, kupowałem w czwartek dziobowy i chwilę pogadaliśmy.

BTW. Pękło mi mocowanie Haswinga 2HP (http://www.mc-sklep.pl/mocowanie-do-pawezy-haswing-2hp-p-841.html) - wczoraj to zauważyłem :( Wygląda jakby nie wytrzymało w trakcie gdy robiłem testy poboru prądu płynąc tyłem na max. Będę reklamował (niestety silnik trafi do firmy mc, bo to jedyny serwis Haswinga na PL)..

• 0

A możesz spodnią stronę. Nie ugina się?

Na przedostanim zdjęciu jest spód. Nie ugina się pod dwoma osobami  (dorosły + dziecko) - 120kg łącznie. Sklejka jest ładnie sprofilowana, bardzo dobrze spasowana do kształtów burt. Tapicerka ma rzepy i napy, ale ich nie mocuję (szczególnie nie chcę tego robić na pokrywie bakisty). Po ułożeniu materacy wzajemnie się rozprężają i nic nie lata po pokładzie - może przy prędkościach osiąganych na spalinie coś odfrunie, ale chwilowo mnie to nie dotyczy.

• 0

Ta sklejka się ugina. Nie czuje się pewnie stojąc na niej (ok. 97kg). Gdy siedzi na niej osoba dorosła płynąc w ślizgu po falach, gnie się i skrzypi , ale.....

Mariusz @MarMilo wpadł na fajny pomysł. Na środku pod pokładem jest gniazdo na fotel. Trzebaby dopasować rurę z mocowaniem, np. jakąś  nogę od stołu z castoramy itp. i powinno być dobrze.

• 0

Semper 440 xt Silnik Yamaha 25 km na dotarciu. Dwie osoby, silnik dziobowy ,dwa akumulatory,osprzet wedkarski silnik 2/3 mocy, wiatr około4m/s. Śruba seryjna  9 7/8  X 1 1 1/4-F Według echosondy Garmina 42km/h

Przed Yamaha podpielismy kolegi Suzuki 20km 4 takty. Na pełnej mocy 34km/h 

U mnie 440XT też po testach. 15KM 4t na dotarciu, po 2mth pływania, więc ostrożnie na 75-80% momentami, z silnikiem elektrycznym, wyciągarką na dziobie, kotwicą 14kg, akumulatorem 130ah, jedną osobą z tobołami, sięga 34km/h, co ciekawe przy dwóch dorosłych jest to samo.

• 0

Prościej by było dokręcić od spodu - ze dwa legary w poprzek. Z tą rurką może się nie udać, nie wiem jakie jest gniazdo, ale moim zdaniem może się uszkodzić przy normalnej rurze, bo te oryginalne zazwyczaj trzymają się rozporowo - zmiana średnicy na końcówce.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

U mnie 440XT też po testach. 15KM 4t na dotarciu, po 2mth pływania, więc ostrożnie na 75-80% momentami, z silnikiem elektrycznym, wyciągarką na dziobie, kotwicą 14kg, akumulatorem 130ah, jedną osobą z tobołami, sięga 34km/h, co ciekawe przy dwóch dorosłych jest to samo.

U mnie na hondzie 20hp z kotwicą 9kg. 25l. paliwa, aku 105Ah i synkiem ok. 35kg. idzie 38km/h, dosiada się kolega ok. 70kg +graty to prędkość spada do 33km/h. Śruba oryginalna 4 łopaty. W ślizg wchodzi bardzo szybko. Nie bawiłem się jeszcze w trymowanie. W tej chwili jest na 2 "oczku".

A Wy jak macie wytrymowane silniki w swoich xt ? Widziałem też hondy takie jak moja tylko z 3 łopatami. Czy ktoś się orientuje czy mogę coś zyskać zmieniając śrubę?

Edytowane przez sajdol1