Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam 2 oczko trymu, tak mi ustawił producent łódki i na razie nie ruszam. Na duże odległości pływasz, że robi Ci różnicę kilka km/h?

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Trym to nie tylko prędkość. Jak źle ustawisz, to ci łódka będzie kaczkowac, ma wpływ na spalanie paliwa itd :-)

Tapatalknięte z komórki

• 0

Mercury 25KM długa stopa (niestety) ale tylko z takim silnikiem kumpel mógł do mnie przyjechać.

2 osoby (200kg) + osprzęt (50kg) + 3 x akumulator (110Ah ~90kg) + silnik elektryczny + echo itp ~ 30kg + kotwica (20kg) + paliwo (10kg) waga wszystkiego na łodzi 390-430kg.

Prędkość na "pełnej pycie" 36kmph wg GPS. (potrzebowaliśmy może 150-250m do wejścia w ślizg).

A co Bartek za wolno Ci leci po Zalewie Twój semper ?? :)

Mariusz

Edytowane przez MarMilo

• 0

Przyczepa   to TEMA, symbol    BOAT ECO B05/055/18   podam Ci wymiary wg.producenta dł. przyczepy razem z wysięgnikiem 5.84m , wysięgnik 1.23m  a maxymalna długość łodzi to ~ 5m.

Została ona poprawiona po fabryce  :lol:  i ma dodatkowo ocynkowane  poprzeczki boczne , rolkę kilową zamiast dwóch ma trzy   płaskich podpór gumowych ma  teraz cztery i dwie sztuki podpór z podwójnymi rolkami o które pytałeś. I wiele innych przeróbek.

Tak przy okazji , mniejszy rozmiar przyczepy wg. producenta jest na łódź o max dł. 3,5m . Moja Wigry 355 ma 3.55 m więc powinna  pasować . Ale tak naprawdę nie do końca bym się z tym zgodził .Tu mamy fotę ( znaleziona w necie przed chwilą) tej mniejszej przyczepy a na niej jest Wigry 355   

wigry1-984x480.46875w.jpg

Wiem ,że możemy wysunąć dyszel ale już takiego tylnego solidnego  podparcia o którym rozmawiamy nie jesteśmy w stanie zamontować. No chyba ,że na wysięgniku !!!. A mając powieszony na pawęży silnik spalinowy  40kg + ,  do tego pantograf z silnikiem elektrycznym  8kg a obok w tylnej bakiście zbiornik zewnętrzny 12 litrów i 5 litrów zapasu otrzymujemy nie małą wagę. Więc podparcie musi być nie tylko obowiązkowe ale również wykonane z głową -IMO.

Poza tym przy tak krótkiej przyczepie nie mamy za dużo możliwości aby oś przyczepy ( w tym modelu jest przykręcana na cybanty ) ustawić tak aby uzyskać  odpowiedni  nacisk dyszla/zaczepu na hak holowniczy. Warto to też zrobić z głową . Przyczepa będzie niemal przyklejona do jezdni a jazda  będzie należała do przyjemności . 

Gammbler , jak masz jakieś jeszcze pytania to śmiało pytaj.

Edytowane przez M a r a s