Teof153 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Witam. W weekend wybieram się pierwszy raz w życiu na zabawę z pstrągami.Miejsce to na prawdę spore jeziorko, z wieloma zawijasami, zakolami itd. O głębokości jednak nie wiem nic. Jadę tam pierwszy raz, niżej podam stronkę właśnie tego łowiska. Może trafi się ktoś na forum kto zna język Szwedzki i podpowie jak to jest tam tak dokładnie. http://www.kroksjon.com/ Chciałbym zapytać was jak do tego się zabrać, z czym pojechać, jak zacząć łowić pstrągi tęczowe. Jeśli chodzi o pstrągi to jestem kompletnym amatorem. Wertuję strony internetowe, czytam o przynętach itd, ale nie ma to jak zapytać się kogoś i dostać indywidualną odpowiedź.Tak więc na co spróbować? Robak, kukurydza, wobler, twister ?Będę łowił na dwie wędki, chciałem jedną próbować na spinning a drugą z gruntu lub spławik. Za jakiekolwiek wskazówki bardzo serdecznie dziękuję ! Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) użyj tłumacza google i przeczytasz lub otwórz stronę w CHrome i pod prawym klawiszem myszki masz opcję przetłumacz, dwie wędki nie wchodzą w rachubę bo pozwolenie jest na jedną i można tylko 3 ryby dziennie (abrać na jeziorze B ) co do przynęt naturalnych to się nie wypowiem, ale spytaj na miejscu lub napisz do nich mejla po angielsku, Szwedzi w większości znają ten język. Edytowane 27 Maja 2016 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teof153 Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Za wiele mi Twój post nie pomógł, bo przetłumaczyć stronę chyba potrafi każdy a wszyscy wiemy w jakiej jakości tekst jest tłumaczony. Dwie wędki wchodzą w grę z tym, że druga będzie na moją żonę. Pracuję w Szwecji więc również wiem jak jest z językiem. Z tym mailem to dobry pomysł, pewnie napiszę do nich, ale tak czy inaczej chciałbym zaczerpnąć informacji od doświadczonych ludzi, którzy łowią pstrągi tęczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroo2009 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Czesc. Pracuje na farmie pstraga teczowego i lowie je na put&take jeziorkach. Z doswiadczenia wiem ze nie przepadaja za duzymi przynetami. Jezioro na ktorym bedziesz lowil jest na 100procent zarybiane ryba z chodowli. Czyli ta ryba cale swoje zycie jadla tylko pelet w rozmiarze max 8mm. Ja czesto lowie na obrotowki w rozmiarze 0 ewentualnie 1. Twisterki 3-4-6cm max. Musisz uzbroic sie tylko w mocne haki. Jesli chodzi o grunt. Bardzo skutecznymi przynetami sa takie "plasteliny" berkleya sa stosowane z powodzeniem na wszystkich tego typu komercyjnych wodach. Mozna je kupic plywajace jak i tonace. O roznych smakach i kolorach. Dobra metoda jest tez spirulino i mucha. Naturalne przynety typu rosowki niestety o dziwo nie dzialaja zbyt dobrze, czesto sa tez niemile widziane na lowisku. Pozdro Darek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 To są te jeziorka przy samej drodze przed Tranemo jadąc od Gislaved? Większość łowi na krewetki z gruntu ewentualnie na splawik . Dość często się tam zatrzymuje jadąc na Asunden ale, nigdy nie widziałem żeby ktoś coś lowil. Gdzie dokładnie mieszkasz ? Może coś polecę albo wyskoczymy razem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Lowie teczaki w uk, tutaj najlepiej sie sprawdzaja kulki powerbait i meppsy nr 1-2 miedziane lub black fury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Lowie teczaki w uk, tutaj najlepiej sie sprawdzaja kulki powerbait i meppsy nr 1-2 miedziane lub black fury. Mnie tam najlepiej sprawdzaly sie wahadla, i to nie wcale takie mikro 5-7cmZreszta nie tylko mnie, bo znajomi lowili na te same wahadlowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teof153 Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 To są te jeziorka przy samej drodze przed Tranemo jadąc od Gislaved? Większość łowi na krewetki z gruntu ewentualnie na splawik . Dość często się tam zatrzymuje jadąc na Asunden ale, nigdy nie widziałem żeby ktoś coś lowil. Gdzie dokładnie mieszkasz ? Może coś polecę albo wyskoczymy razem . Kolego nie mieszkam na stałe w Szwecji. Jestem kierowcą, jeżdżę od dwóch lat po Szwecji a dopiero teraz zauważyłem tą informację Tranemo.. Tak dokładnie jest to na tej drodze. Fajna sprawa, ja właśnie wczoraj widziałem tam ludzi an kładkach z wędkami i tak zajechałem na papierosa. Poczytałem informacje itd, 30SEK za dzień od 5.00 do 23.00. Śmieszne pieniądze a mogą dać tyle radości.. Ze swojej bazy mam do Gislaved 108km. Jak coś takie kilometry nie robią na mnie wrażenia, także wspólny wypad byłby ekstra. A może byśmy razem podskoczyli na to Tranemo ? Chyba, że znasz lepsze miejsca Czyli malutkie przynęty, malutkie twisterki i można spróbować krewetkę na grunt. Obrotówka bardzo mnie zainteresowała. Na pewno przetestuję każdą z przynęt. Co do tej "plasteliny" barkleya to chyba w moim przypadku to odpada, nie wiem czy coś takiego dostanę tutaj w np. Biltemie - Pytanie do "budzik" ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Co do tej "plasteliny" barkleya to chyba w moim przypadku to odpada, nie wiem czy coś takiego dostanę tutaj w np. Biltemie Z ciekawości sprawdziłem w pierwszym lepszym sklepie wędkarskim online:http://www.willyssportfiske.se/advanced_search_result.php?keywords=gulp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teof153 Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Z ciekawości sprawdziłem w pierwszym lepszym sklepie wędkarskim online:http://www.willyssportfiske.se/advanced_search_result.php?keywords=gulpDzięki, ale jak zauważyłeś nie przebywam więcej niż 1 dzień w jednym miejscu w Szwecji więc zamówienie Online odpada. Do Vasteras też daleko. Musze się rozejrzeć gdzieś obok siebie za takim sklepem. W okolicach Goteborga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroo2009 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Jestem niemal na 100%pewny ze w kazdym szwedzkim sklepie dostaniesz tego berkleya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teof153 Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Jestem niemal na 100%pewny ze w kazdym szwedzkim sklepie dostaniesz tego berkleya. Więc trzeba znaleźć jakikolwiek sklep z art. wędkarskimi. Mam nadzieje, że masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Jeśli można sypnij kukurydza i poczekaj Złowisz wszystkie z jeziora Nie mam pojęcia o co chodzi ale teczaki dostają "małpiego rozumu" przy kukurydzy.Sprawdzone na 1000% Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teof153 Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Można czy nie, posypię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi