Skocz do zawartości

rz.Łososina - N.Sącz/Tarnów

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 
Chciałem zapytać kolegów czy wiedzą coś więcej na temat rz. Łososina płynącej przez okręg Nowy Sącz oraz Tarnów. 
Byłem ostatnio z kolegą na tej rzeczce, przepiękne widoki, ładna woda (ukształtowanie) jednak...no właśnie, jednak bez specjalnych wyników. Zrobiliśmy odcinek okręgu Tarnowskiego, zabrakło nam jednego zakrętu aby dotrzeć na ujście tej rzeki. 
Sporo narybku wszelkiej maści, jednak dominujący ewidentnie jest kleń, w dolnym odcinku zaczął pojawiać się okoń. 
Dla samych widoków będę tam jeździł, ale czy można liczyć tam na jakąś ładną rybę? Czy wszystko zostało zjedzone? 
Interesują mnie informacje z ostatnich 2lat, poczytałem w sieci informacje, ale te są dość stare, a jak wiadomo z roku na rok wszystko się zmienia. 
Za wszelkie odpowiedzi tu czy też na PW serdecznie dzięki. 

dobrze zauważyłeś, najwięcej kleni, są nawet ładne, pstrągów nie złowiłem od dawien dawna...,może są powyżej Limanowej

chociaż nazwa pochodzi od Łososi, które dawniej- przed wybudowaniem zapory we Włocławku masowo tam wchodziły na tarło to teraz tak jak na większości rzek górskich w Małopolsce, a nawet wyjątkowo tutaj: piękne widoki, dużo klenia, a pstrąga poniżej Limanowej prawie brak, rzeka w lecie się przegrzewa i płynie czasami wody jak w małym potoku...

klenie nie zawsze biorą :)

Edytowane przez jerzy6