Skocz do zawartości

FILMY WĘDKARSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

No jeśli ktoś jeszcze nie widział to zeszłoroczna nagrywka "Uciekające mamuśki"

Pozdrowionka

W tym roku "wypuściłem" tak metróweczkę ;) Śmiałem się  przez kilka minut. Sam na łódce.  Co lepsze to była pierszwa zacięta i doprowadzona do podbieraka ryba na offset :)

• Like 3

Bartku, toż to drobnica :o

Takie filmiki pokazują jak czcze gadanie jest u nas na jerku i nie tylko na temat okoni i ich chwytu. Te okonie pewnie nie raz były na kiju, nie raz wąchały czyjegoś kciuka i dalej się dobrze mają. A dlaczego - bo je wypuszczają. I nie ma znaczenia jak je trzymają - ważnym jest, żeby wróciły do wody. I do póki u nas nie przestaniemy zwracać uwagi na takie pierdoły to nic a nic się nie zmieni. 

"Zły ten co łapie okonia za wargę i wypuszcza a tolerowany jest ten, co w takiej ogólnej bryndzy jak u nas pozwoli sobie co jakiś czas na zabranie garba do domu w imię regulaminu" - paradoks jerka. 

• Like 8

Tomek , nigdy mi nie przeszkadzał chwyt za żuchwę , zwłaszcza przy dużych okazach tego gatunku , jeśli oczywiście druga ręka podtrzymuje ciężar ciała ryby a kciuk w pysku tylko stabilizuje byka przy prezentacji . Tak jest bezpieczniej dla ryby , która zazwyczaj u mnie szaleje w łapkach i za Chiny nie chce spokojnie sobie leżeć na jednej rączce podparta pod brzuszek zazwyczaj . Ale temat stary jak świat ( jerka  ;) ) , więc nic nowego nie wymyślimy poza tym , że najistotniejsze jest żeby wracały z powrotem . I to jest w tej zabawie najistotniejsze . Choć nieustannie mam wrażenie , że ciągłe pretensje o szczegóły , te najbardziej pomijalne w trakcie krótkiego pobytu dużej ryby na powierzchni podczas jej uwalniania i sfotografowania , są odwrotnie proporcjonalne do liczby tego typu doświadczeń  :D .

Edytowane przez malinabar
  • Like 2

Bardzo ciekawe i dynamiczne intro kolego ;) bravvvo :clappinghands:

Coś tu poszło nie tak i muszę sprostować, to nie jest mój filmik i nie uczestniczyłem w tej sytuacji. Podziękowania za film należą się koledze @borys1

W sezonie 2017miałem identyczną sytuację z bardzo dużym szczupakiem, też wyskoczył z podbieraka.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Takie filmiki pokazują jak czcze gadanie jest u nas na jerku i nie tylko na temat okoni i ich chwytu. Te okonie pewnie nie raz były na kiju, nie raz wąchały czyjegoś kciuka i dalej się dobrze mają. A dlaczego - bo je wypuszczają. I nie ma znaczenia jak je trzymają - ważnym jest, żeby wróciły do wody. I do póki u nas nie przestaniemy zwracać uwagi na takie pierdoły to nic a nic się nie zmieni. 

"Zły ten co łapie okonia za wargę i wypuszcza a tolerowany jest ten, co w takiej ogólnej bryndzy jak u nas pozwoli sobie co jakiś czas na zabranie garba do domu w imię regulaminu" - paradoks jerka. 

W życiu by mi nie przyszło do głowy aby pchać okoniowi palucha w pysk bez podtrzymania za brzuszek i nie "  zabieram co jakiś czas garba do domu" a co więcej mam sporo znajomych wędkarzy, naprawdę sporo i też nie męczą ryb w taki sposób i stosują zasadę C&R więc takie uogólnienia są zupełnie bezpodstawne i nie na miejscu. Wiem, że portal na swoje prawa, potrzebuje odsłon i lajków i jakiś czas temu zluzowano zasady C&R w kierunku zwykłego "Złów i wypuść"  (grip, paluch w pysku okonia...) ale nie wszyscy to akceptują.

A jak widzę czasem okonia zimowego, z brzuszkiem pełnym ikry, trzymanego jednym palcem za pysk po to aby zrobić wątpliwej jakości fotkę, to mi się rzygać chce. I wcale nie jestem pewien czy Niemcy i Skandynawowie są dobrym przykładem do propagowania C&R.

I tyle.

• Like 2