wobo Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 " I wcale nie jestem pewien czy Niemcy i Skandynawowie są dobrym przykładem do propagowania C&R" To chyba Norwegia wprowadziła ze względów na Niemców właśnie, limit na wywóz filetów rybnych?A Skandynawowie - w większości nadal traktują ryby słodkowodne jak zwyczajny pokarm... Dziwny jest ten świat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Bartku, toż to drobnica Takie filmiki pokazują jak czcze gadanie jest u nas na jerku i nie tylko na temat okoni i ich chwytu. Te okonie pewnie nie raz były na kiju, nie raz wąchały czyjegoś kciuka i dalej się dobrze mają. A dlaczego - bo je wypuszczają. I nie ma znaczenia jak je trzymają - ważnym jest, żeby wróciły do wody. I do póki u nas nie przestaniemy zwracać uwagi na takie pierdoły to nic a nic się nie zmieni. "Zły ten co łapie okonia za wargę i wypuszcza a tolerowany jest ten, co w takiej ogólnej bryndzy jak u nas pozwoli sobie co jakiś czas na zabranie garba do domu w imię regulaminu" - paradoks jerka. ktoś tu pisze o czczym gadaniu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 W życiu by mi nie przyszło do głowy aby pchać okoniowi palucha w pysk bez podtrzymania za brzuszek i nie " zabieram co jakiś czas garba do domu" a co więcej mam sporo znajomych wędkarzy, naprawdę sporo i też nie męczą ryb w taki sposób i stosują zasadę C&R więc takie uogólnienia są zupełnie bezpodstawne i nie na miejscu. Wiem, że portal na swoje prawa, potrzebuje odsłon i lajków i jakiś czas temu zluzowano zasady C&R w kierunku zwykłego "Złów i wypuść" (grip, paluch w pysku okonia...) ale nie wszyscy to akceptują. A jak widzę czasem okonia zimowego, z brzuszkiem pełnym ikry, trzymanego jednym palcem za pysk po to aby zrobić wątpliwej jakości fotkę, to mi się rzygać chce. I wcale nie jestem pewien czy Niemcy i Skandynawowie są dobrym przykładem do propagowania C&R.I tyle. Nikt tu nie mówi o majtaniu okoniem jak reklamówką, czy wieszania szczupaków na gripie w pionie. Czy są jakieś badania bądź ktoś z pewnością 100% stwierdzi, że taki chwyt szkodzi ? Pomijamy aspekt wizualny, bo ja np. też nie lubię ściśniętych kleni za pokrywę skrzelową, nie lubię też bolków jak złapany od spodu ma wpakowane pokrywy w skrzela, a takich zdjęć nawet u osób uważanych przez wielu za guru było dużo. Ściśniety bolek za pokrywy trzymany przed sobą też nikomu nie przeszkadza. Pytanie - czemu ? Jak zachód pod względem propagowania C&R jest złym przykładem, to ja już wymiękam. Na prawdę. @uups - uwierz mi, było tego sporo, tylko zazwyczaj takie wymiany zdań nie są mile widziane, bo kogoś zawsze poniosą emocje niepotrzebnie przy braku argumentów i moderator zwyczajnie sprząta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hub Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 https://youtu.be/6Fc9iHyJdmQ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 "Jak zachód pod względem propagowania C&R jest złym przykładem, to ja już wymiękam. Na prawdę. " Powodzenia w wymiękaniu... Toż w Niemczech należy zabić każdą złowioną rybę....Są jakieś wyjątki, lecz niewielkie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A jak weźmiecie człowieka za jedną nogę, w miarę powoli i podniesiecie go do góry jedną ręką(trzeba być silnym), to coś mu się stanie? W 99% przypadków absolutnie nic! A przecież to też nie wygląda dobrze!....mam akwarium, od 7 lat dość duże z naszymi rybami. Łapie małe, podrosną, wypuszczam. Tak już "przerzuciłem" około setkę ryb. Łapałem głównie na wędkę, przy użyciu malutkiego standardowego haczyka z zadziorem(80%), resztę na podrywkę lub w sitko. W zimie i w lecie, potem transport z reguły ok 50km w wiadrze. W lecie, wiadomo, od razu do akwa, bo temp. podobna, w zimie trzeba było wyrównać temperaturę przez kilka godzin. Pada mi ok 1% ryb. Zmiana środowiska, parametrów wody, często przejście z zimy w lato! Są to ryby małe, wiem. Cały przekrój gatunków od słonecznicy przez ukleję, płoć, poprzez kiełbia, okonia do sandacza. Było już tego na pewno 20 gatunków. Czasem podczas czyszczenia filtra, któraś wyskoczy za akwa. Kij od szczotki i przeciąganie, po przecież nie idealnej podłodze pod zbiornikiem. Piach, kurz, ryba wygląda jak w panierce, żadna nie padła po takim, wymuszonym zabiegu. Wystarczy im nie urwać głowy, nie złamać kręgosłupa, nie powyrywać skrzel. Wiadomo, za długo nie trzymać poza wodą. Po prostu wypuścić i dadzą sobie radę. Już któryś tam wątek, z bezsensowną gatką o tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 noga wyprostowana? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A tu to mnie zagiąłeś :-) . Za małolata zdarzało mi się wisieć na jednej nodze na trzepaku. Rura pod kolanem, noga była zgięta ;-) . Parę minut na drzewie z linką na kostce, przeciętny człowiek, też chyba powinien wytrzymać, ale tutaj tak sobie tylko gdybam :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 "Jak zachód pod względem propagowania C&R jest złym przykładem, to ja już wymiękam. Na prawdę. " Powodzenia w wymiękaniu... Toż w Niemczech należy zabić każdą złowioną rybę....Są jakieś wyjątki, lecz niewielkie.... A ryb w ciul.Kolejny paradoks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Piękny film, czułem się jak na moim ukochanym Plusznym. Pokasuje prawdziwe oblicze naszych bogatych łowisk ...ryby były, czego więcej chcieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Bardzo dobrze znam te rejony. Prawie w każdy weekend tam jestem - piękna woda, piękne ryby, takie "moje" małe miejsce na Ziemi... Edytowane 23 Stycznia 2018 przez robbertzam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 @robbertzam Zazdroszę możliwości, bo widać że woda zacna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PABLO_ Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=GTPpgl2NrOA Edytowane 24 Stycznia 2018 przez _PABLO_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 @robbertzam Zazdroszę możliwości, bo widać że woda zacna...Oj zacna, zacna.Chociaż ryby same nie wskakują, trzeba się było trochę napływać zanim się wypracowało miejscówki, zresztą jak wszędzie. W każdym razie na łowisko mam ok 100 km ale pokonuje je co weekend z przyjemnością bo woda jest tego warta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Piękny film, czułem się jak na moim ukochanym Plusznym. Pokasuje prawdziwe oblicze naszych bogatych łowisk ...ryby były, czego więcej chcieć? historia ... było i nie wróci ... 21 minut filmu praktycznie bez ryby to dobitnie pokazuje naszą rzeczywistość. Film kręcony zapewne kilka dni ... Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Będzie się działo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek322 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Będzie się działo :P bez sensu ten film 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianin Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) uups..."krytyk filmowy " sie znalazł ... ... daj Koledze szanse przeciez to tylko zwiastun Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Krystianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Mam wrażenie, że koledzy z Perch Pro, startujący w Polsce z tymi technikami... Spotkaliby się z mocną terapią u psychologa po wszystkim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tym razem brzegowo . I momentami dosyć ekstremalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Mam wrażenie, że koledzy z Perch Pro, startujący w Polsce z tymi technikami... Spotkaliby się z mocną terapią u psychologa po wszystkim.Ja to uważam, że zrozumieliby, że chwyt za żuchwę jest beeee. Oduczyliby się tego szybko widząc, jak spustoszone są nasze wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo_t Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi