Skocz do zawartości

FILMY WĘDKARSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

A napisz cos na temat swoich kolowrotkow. Widzialem, ze sie kilka roznych sztuk przewinelo przez twoje rece w ciagu ostatniego roku. Szczegolnie jestem ciekaw porownania starszych konstrukcji Daiwy z nowym Shimano Vanquishem. Poza tym jestem ciekaw czy jest jakas wyczuwalna roznica pomiedzy Dawia X a Z? A jesli cos na ten temat juz pisales to podrzuc linka. 

Dużej różnicy w pracy między TD-X a TD-Z nie będzie. Aczkolwiek TD-Z pracuje tak bardziej jedwabiście/maślanie, zajebiście gładko, płynie po prostu, natomiast TD-X, ma mega gładką, płynną pracę, ale zauważalnie ciut gorszą. Też ciężko mi obydwa porównywać, bo "tedezetke" mam w stanie idealnym, nówkę, a "tedeiksa" w stanie mocno używanym, tj. widać jakieś ślady używania na przekładni itd, aczkolwiek nadal pracuje bardzo ładnie. Musialbym obydwa nowe/nieużywane mieć żeby wystawić rzetelną opinię :). Co do porównania z vanquishem, to td-z wypada bardzo porównywalnie, vaniek możliwe że ciut lepiej kręci pod obciążeniem jak i na sucho, aczkolwiek zdecydowanie wybrałbym "tedezetke", chociażby dlatego, że wygląda dużo lepiej, ale i też ze względu na wagę, 185-190 g przy wielkości 2506, świetna sprawa, bardziej pasuje pod moje łowienie ta wielkość, a jednocześnie jest mega lekki. Vaniek szczególnie te małe rozmiary ( ja miałem C2000S) wyglądają bardzo zabawkowo i plastikowo, no i rozmiar 2000, jest bardzo mały, spokojnie by ogarnął podlodowe łowienie :D :D.. Tak czy siak vańka (C2000S) jeszcze kiedyś sobie zakupię bo jest to świetny młynek pod najlżejsze łowienie,tak bardziej pod paproszenie, łowienie białorybu na cieniutkie linki itd., bo  wagowo przebija wszystko chyba, 155-160 g  ;).

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Czyli nie ma co przeplacac bo ja akurat nie jestem poszukiwaczem "idealnego poslizgu" :) Dla mnie rozmiarowka Daiwy 2506 jest idealna na okonie i pstragi. Mniejszy rozmiar to juz eeee konsternacja. Przy czym te Daiwy sa bardzo lekkie i po prostu ladne. Dzis doszedl do mnie Aegis 2506. Mial byc dawka szpulki ale zobaczymy jak to bedzie :)

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Czyli nie ma co przeplacac bo ja akurat nie jestem poszukiwaczem "idealnego poslizgu" :) Dla mnie rozmiarowka Daiwy 2506 jest idealna na okonie i pstragi. Mniejszy rozmiar to juz eeee konsternacja. Przy czym te Daiwy sa bardzo lekkie i po prostu ladne. Dzis doszedl do mnie Aegis 2506. Mial byc dawka szpulki ale zobaczymy jak to bedzie :)

No ja nie tak dawno przegrałem licytację na allegro na nieużywanego Aegisa 2506 :( ... Ciekaw jestem czy czasem z kimś z forum nie rywalizowałem haha. Oj tak jak mówisz idealny rozmiar, i do tego ładny dla oka  B) no mają w sobie to coś... ;) 

Edytowane przez MATIG

Zapraszam do oglądania mojego ostatniego materiału z poszukiwań bałtyckich łososi w rejonie Helu. To był dobrze spędzony dzień na morzu w dobrym towarzystwie - z Markiem Szymańskim na pokładzie. ( co prawda nie był to jego gumowy Detox, ale też było fajnie! :-) )

• Like 4

Zapraszam do oglądania mojego ostatniego materiału z poszukiwań bałtyckich łososi w rejonie Helu. To był dobrze spędzony dzień na morzu w dobrym towarzystwie - z Markiem Szymańskim na pokładzie. ( co prawda nie był to jego gumowy Detox, ale też było fajnie! :-) )

No to Marek sobie wykrakał  :P  :D

• Like 1

Piękne łowienie, ale 5:58 w filmie ...  :rockon: próba złowienia wypiętego szczupaka w podbierak! :whistling:  :clappinghands:

A co Ty byś nie próbował? :) to była bita gruba 105-tka na Piranie shallow. Niewiele brakło żeby ją to siaty zapakować :)

Pozdr

M

Szkoda że w Wiśle nie ma takich boleni :(

http://pl.youtube.com/watch?v=mPI4d6JwK58

Nikaraguą to centrum połowów tarpanów. Chociaż w innych częściach Ameryki Środkowej też można połowić. Jednak aktualnie trwają tam rozruchy i nie radzę odwiedzać tego kraju, nawet na ryby. Edytowane przez Mycha23