Skocz do zawartości

FILMY WĘDKARSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz Adamie, ale się nie zgodzę. Jest różnica między rzemieślnikiem a rzemieślnikiem artystą. Jeśli taki artysta tworzy wytwory sztuki użytkowej to...? Mógł bym wymieniać wiele przykładów ...bo czym innym jak nie zwykłą dekoracją stropu w kaplicy Sykstyńskiej są freski Pana Michała? (wiem, prowokuję ;) )Wiem również, że są kraje w których chroni się "niszowe" rzemiosło (Japonia do nich należy) U nas ze świecą szukać kowali, kaletników, rymarzy...niestety :(

• Like 2

To jest rzemiosło, bo sztuka jest autoteliczna i to ją odróżnia... niemniej to jest absolutnie genialne, poziom umiejętności i pracowitości tego człowieka jest niesamowity. 

W Japonii to nie umrze. Nigdy. 

Te wszystkie przymioty które wymieniłeś budzą szacunek :)  , zwłaszcza że prezentuje je bardzo młody człowiek. :o

• Like 1

A widziałeś jak robią sushi? Jak tną pod odpowiednim kątem, między odpowiednimi włóknami mięśniowymi? Ze wszystkiego można zrobić pasję, tradycje, sztukę i inne...

Nie dodawaj temu płatnemu filmowi bóg wie czego, bo taki jest jego zamiar.

Musiałbyś zobaczyć jak np. noże robi 16 latek w Polsce. Dzisiaj już ma trochę więcej, ale jak kuł stal...

Edit

Ktoś go tego nauczył, czy sam wpadł na ten proces produkcji?

Artysta sam wymyśla, rzemieślnik powtórzy.

Edytowane przez count_martin3z

Chyba jednak mnie nie rozumiesz?! A ja nie rozumiem Twojej tezy "dobre bo Polskie". Ja nie rozgraniczam i nie szufladkuję. Nie widzę różnicy (choć może trochę ;) ) pomiędzy 16-to letnim wytwórcą noży w Polsce a mistrzem płatnerstwa z Japonii, z rodowodem od Xw. Szanuję jednego i podziwiam drugiego. Taki sam mam stosunek do lutnika tworzącego (nie produkującego!) skrzypce przez rok i mistrza, tworzącego smyczek do tych skrzypiec ...przez dwa lata (to Szwajcarzy, żyjący współcześnie w sąsiadujących wioskach w Alpach)