adamo_t Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo_t Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 https://youtu.be/7INk3-5ux7QFajnie nagrane brania, ryby tez ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo_t Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo_t Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Filmik nie pokazuje wędkowania spinningowego jednak od 5.40 min omawiane jest jak poradzić sobie z odłowem niepożądanych gatunków ryb bez rybaków ale za pomocą wędkarzy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Film nie do końca wędkarski, ale warto zobaczyć 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 To nie rzemiosło, to sztuka i mam nadzieję, że tacy i inni Twórcy nie zostaną zniszczeni przez ta przeklętą cywilizację 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 To jest rzemiosło, bo sztuka jest autoteliczna i to ją odróżnia... niemniej to jest absolutnie genialne, poziom umiejętności i pracowitości tego człowieka jest niesamowity. W Japonii to nie umrze. Nigdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Wybacz Adamie, ale się nie zgodzę. Jest różnica między rzemieślnikiem a rzemieślnikiem artystą. Jeśli taki artysta tworzy wytwory sztuki użytkowej to...? Mógł bym wymieniać wiele przykładów ...bo czym innym jak nie zwykłą dekoracją stropu w kaplicy Sykstyńskiej są freski Pana Michała? (wiem, prowokuję )Wiem również, że są kraje w których chroni się "niszowe" rzemiosło (Japonia do nich należy) U nas ze świecą szukać kowali, kaletników, rymarzy...niestety 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 To jest rzemiosło, bo sztuka jest autoteliczna i to ją odróżnia... niemniej to jest absolutnie genialne, poziom umiejętności i pracowitości tego człowieka jest niesamowity. W Japonii to nie umrze. Nigdy. Te wszystkie przymioty które wymieniłeś budzą szacunek , zwłaszcza że prezentuje je bardzo młody człowiek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Boże... Tak samo w latach 80-tych robili blachy w Polsce. Co wy z tą Jp? Tak was to jara, że dwie ryby można pociągnąć i zrobić dobry, marketing? Jeśli jest tu coś ze sztuki rzemiosła, to więcej oddają nasi nożoroby. Z POLSKI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Rany, co Ty wypisujesz??? Edytowane 9 Czerwca 2018 przez BOB1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Czym się tu podniecać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 ...tradycją, doświadczeniem, kunsztem, profesjonalizmem, estetyką, cechami użytkowymi, trwałością, pasją .... itdPS nie dotyczy to tylko "japońsczyzny" i wytwórców związanych z wędkarstwem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) A widziałeś jak robią sushi? Jak tną pod odpowiednim kątem, między odpowiednimi włóknami mięśniowymi? Ze wszystkiego można zrobić pasję, tradycje, sztukę i inne... Nie dodawaj temu płatnemu filmowi bóg wie czego, bo taki jest jego zamiar. Musiałbyś zobaczyć jak np. noże robi 16 latek w Polsce. Dzisiaj już ma trochę więcej, ale jak kuł stal... EditKtoś go tego nauczył, czy sam wpadł na ten proces produkcji?Artysta sam wymyśla, rzemieślnik powtórzy. Edytowane 9 Czerwca 2018 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Chyba jednak mnie nie rozumiesz?! A ja nie rozumiem Twojej tezy "dobre bo Polskie". Ja nie rozgraniczam i nie szufladkuję. Nie widzę różnicy (choć może trochę ) pomiędzy 16-to letnim wytwórcą noży w Polsce a mistrzem płatnerstwa z Japonii, z rodowodem od Xw. Szanuję jednego i podziwiam drugiego. Taki sam mam stosunek do lutnika tworzącego (nie produkującego!) skrzypce przez rok i mistrza, tworzącego smyczek do tych skrzypiec ...przez dwa lata (to Szwajcarzy, żyjący współcześnie w sąsiadujących wioskach w Alpach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Dobrze... Czy ten Japończyk jest artystą, czy rzemieślnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Twórca jest artystą, wytwórca jest rzemieślnikiem ... odpowiedz sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Dobrze... Czy ten Japończyk jest twórcą, czy wytwórcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 ... odpowiedz sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ja sobie już dawno odpowiedziałem... Pytam ciebie. Twórca, czy wytwórca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Moje zdanie, mam nadzieję, że już znasz. A Twoje pytania bez wątpienia męczące, są po prostu retoryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Nie znam, dlatego pytam... Dodajesz patosu czemuś, czego nie ma, albo jest wszędzie. Tak, brzmi głupio... I łapiesz się na słaby marketing. Ale właśnie wtedy jest on dobry, kiedy jest skuteczny, a w twoim przypadku jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi