Skocz do zawartości

FILMY WĘDKARSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

Filmy z łowieniem z powierzchni uwielbiam, tak samo jak i łowić z powierzchni. 

Jedna uwaga... może komuś pomogę. Już gdzieś o tym pisałem ale ostatnie branie na filmie kolegi Wojciecha Krzyszczyka - w mojej skromnej ocenie - jest zacięte na oczy... czyli zauważył atak i odruchowo bach... za szybko... zobaczcie jak zacina ten chłopak w kajaku na filmie wstawionym przez Qcyka... zawsze na rękę, widać salwę na powierzchni, ale on tnie jak poczuje branie na kiju. 

Sam jak zacząłem łowić bolenie na przynęty powierzchniowe zmarnowałem dużo brań. Obecnie jak tak łowię to nie zacinam. :)

• Like 1

Również łowię sporo na powierzchniowce i też zdarza się, że nie zacinam szczególnie przy agresywnych braniach... Co innego takie zasysanie wtedy zawsze zacinam...zauważyłem, że najczęściej robią tak duże bolenie. Ogólnie łowiąc z powierzchni trzeba się liczyć z tym, że może być taka sytuacja kiedy nawet 3/4 brań będzie nietrafionych ale to już może być wina jakiegoś niuansu w przynęcie, który powoduje ostrożność ryb i walą zamkniętym pyskiem lub po prostu mają oko kaprawe :) Miałem też taką sytuację  kiedy odniosłem wrażenie, że bolenie sprawdzają mnie bądź przynętę... i walą w nią zamkniętym pyskiem kilka razy pod rząd...rzut po rzucie jakby chciały zobaczyć czy ktoś nią operuje :D Koniec zabawy jest wtedy gdy zatniemy takie branie. W tym momencie możemy śmiało zmienić wabik lub miejsce bo ryby już nie złowimy :)

P.S. Też mam wrażenie, że ostatnie branie jest na oko...

Edytowane przez Qcyk

Filmy z łowieniem z powierzchni uwielbiam, tak samo jak i łowić z powierzchni. 

Jedna uwaga... może komuś pomogę. Już gdzieś o tym pisałem ale ostatnie branie na filmie kolegi Wojciecha Krzyszczyka - w mojej skromnej ocenie - jest zacięte na oczy... czyli zauważył atak i odruchowo bach... za szybko... zobaczcie jak zacina ten chłopak w kajaku na filmie wstawionym przez Qcyka... zawsze na rękę, widać salwę na powierzchni, ale on tnie jak poczuje branie na kiju. 

Sam jak zacząłem łowić bolenie na przynęty powierzchniowe zmarnowałem dużo brań. Obecnie jak tak łowię to nie zacinam. :)

Powiem tak. Po 20 brania zacinanych w tempo i braku ryby, teraz już czekam. Kaczka jest naprawdę spora i uzbrojona tylko od góry. Szczupak musi ją dobrze połknąć aby się zaciąć. To naprawdę zamierzony cel. Na ostatnim braniu widać atak, błyskawiczne zacięcie (odruch jeszcze został :-)) i brak ryby. Pozdrawiam.