Skocz do zawartości

Kije Mekamila - Wędki-KS

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Jakbyś się Kamilu nie stronił od tego .. no wiesz , to można u niego czasem kupić korek lepszy od najlepszych dostępnych w sieci ;)

Kije nawet skromne , maja zawsze sznyt szytych na miarę . A może kiedyś mały , niciany wtręt doda blasku tak zręcznej kompozycji ?

No właśnie , Kamilu .. Tak sobie tutaj głośno myślę , że ogromna większość nie ceni sobie korka , bo z prawdziwym , jakościowo nienagannym korkiem nie miała nigdy do czynienia . Bezporowy , korkowy walec jest nie tylko niezniszczalny , a nawet z upływem czasu elegancją na łeb i szyję wygrywa z tymi utwardzanymi kolorowymi zmywakami

Marynareczka z Harris Tweed też w niektórych kręgach , które nam ton nadają swoją unikalną bezstresowością , niżej chodzi niż kubraczek z dzianiny podklejonej flizeliną , co oczywiście żadną nie jest degrengoladą , tylko zaawansowanym ekologicznym lookiem :lol:

Ąą i ęę mnie coraz mniej słucha :(

Pianką nawet wina się nie zatyka :D

Ależ powalający, merytoryczny argument Sławku :lol: Czyżby udział w polityczno-ideologicznych pyskówkach aż tak Cię wyczerpał ? Przepraszam za tę docinkę, ale mógłbyś z większym zaangażowaniem podejść do pytania kolegi, bo jeżeli chodzi o materiał na dolniki masz za sobą liczne doświadczenia :D

Jeżeli mogę dorzuć swoje 3 grosze do tematu:

myślę ze wybór pianka czy korek to jednak głównie kwestia stylu, wyglądu niż właściwości uzytkowych. Truizmem będzie stwierdzenie, że są słabe pianki i słabe korki oraz dobre pianki i dobry korek.

Myślę że w przeszłości - ja przynajmniej zaczynałem od takiej percepcji - pianka mogła byc postrzegana jako panaceum na szybkie zużywanie sie słabej jakosci korka - wypłukiwanie szpachli które po jakimś czasie prowadzi do degradacji całej rękojeści [ a jak wiadomo wymiana rękojesći najczęściej pociąga za sobą konieczność przezbrojenia całego kija - w przypadku wędek jednocześciowych - lub dolnego składu, w przypadku wędek jednoczęściowych ].

Jednak problem zużywalnosci korka, nawet tego słabszej jakości, skutecznie rozwiązują preparaty do impregnacji, takie jak cork-seal. Nie jest też wielką filozofią, raz na jakis czas odświeżyć całą rękojeść , poprzez zeszlifowanie jej papierem ściernym, nałożenie szpachli na ubytki, ponowne przeszlifowanie i zabezpieczenie cork-sealem. Przy takim podejściu można powiedzieć iż korek w pewnym sensie staje się materiałem odnawialnym i w perspektywie może posłużyć nawet dłużej od pianki [ której metd regeneracji póki co nie znam, ale też i żadna z moich rękojeści piankowych póki co regeneracji nie potrzebuje ].

Na korzyść pianki, poza wyglądem co jest kwestia gustu, przemawiają dwa aspekty - po pierwsze że nie wymaga ona takich zabiegów pielęgnacyjnych jak korek (wystarczy zwykłe przetarcie wilgotną szmatką parę razy do roku) oraz że - nawet pianka dobrej jakości - jest wielokrotnie tańsza od korka. Przykładem mogą być wyśmienite pianki EVA Batson Enterprises, które są twarde i kosztują grosze.

Pozdrawiam

Paweł , o polityce oczywiście zawsze - powtarzam - zawsze można rozmawiać !! Troskam się tylko wyuczoną albo zaszczepiona osobistą niemożnością niektórych w tej materii :unsure:

Nie jestem naturalnie wrogiem pianek , bardziej ich umiarkowanym zwolennikiem . Mało używane są dość trwałe i dość długo trwa nim nabiorą przeróżnych odpychających barw i kształtów . Pierwszą piankę miałem na szekspirowskiej , muchowej Alphie i gdzieś po roku było po niej . Znaczy pianka zrobiła kaputt , ale też nieco później jakiś pomorski miejscowy o dekadę wcześniejszy miłośnik transformacji ustrojowej i przekształceń własnościowych , oraz naturalnie szklanych kijów , jednym śmiałym posunięciem mnie jej pozbawił na zawsze :(

Oczywiście nowe materiały na rękojeści , ciekawe kształty i pachnące świeżością pionierskie rozwiązania likwidują częściowo bezdenną , korkową nudę . Której to portugalskiej kory jednak jako materiałowej tradycji i środowiskowej świętości pozbyć się nie zamiarujemy w najbliższej perspektywie .

No to dla równowagi z pianką batsonowską której nie widzieliśmy w naturze , zobacz co robi z korka aglomerowanego Łukasz Masiak ..