jerry hzs Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Krakusy ...prosze o wszystkie info o tych woblerach , moze link ?dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry hzs Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Czy to oznacza ze p.Czulak i p.Pralat robi Krakusy ?...czy mozna uznac ze jest dwoch lub wiecej autorow ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 musk Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Mo?źe po prostu to zbieg okoliczności jeśli idzie o nazwę... Mo?źe Krakusy to jedno (nazwa zwyczajowa) a Krakuski to drugie... Przy czym Krakusy są znane gł?łwnie w Krakowie, a Krakuski szerzej(?)Jutro się dowiem, a przynajmniej spr?łbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry hzs Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Wlasnie to mnie nurtuje ...Krakusy czy Krakuski mysle ze to jedno i to samo tylko zdrobniale ...jest to jednak ogolne okreslenie a przeciez chodzi tu chyba o jednego autora ktory to zaczal ...a nie grupe wedkarzy ktorzy sa z Krakowa i je tworza . W przypadku woblerow Tomy , Slawka , Leszka Dylewskiego itd. sprawa jest jasna . W przypadku Krakusow/Krakuskow chcialbym to wiedziec . Chcialbym wiec poznac opinie p.Czulaka i p. Pralata ktorzy sa z ta nazwa identyfikowani . Mam tez nadzieje ze nie zostanie to jako konfliktowy problem ujrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 J A Z Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Niekiedy tu zadane pytania męczą i męczą i powodują, ?źe wchodzę w tego neta, a czas ucieka, ale przecie?ź to woblery, to i temat ciekawy.Trochę poszperałem i nie wiem czy to jest to, ale podobieństwo jest, tym bardziej ktoś wspominał o r?ł?źnicy jedne pianka, drugie balsa (inne drewno). Kto z czego robi to raczej nie wnikam, ale nasuwa się taka odpowiedź, nie wiem czy trafna. Na pewno ktoś bardziej wtajemniczony (mieszkaniec Krakowa) w najbli?źszym czasie odpowie 1. - http://www.krakuski.com/ - Zbigniew Prałat i jego Krakusek-ZP 2. - http://www.bentleyfishing.com/products/Jack-Custom-Baits/fil es/JACK-custom-baits.pdf - Jack Custom Polish Bait W szkole miałem rosyjski, angielskiego nie znam http://www.bentleyfishing.com/products/Jack-Custom-Baits/ind ex.htm Te dwie firmy - region dolnośląski. Mo?źe się mylę, to tylko moje przypuszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 A mi się wydaje, ?źe te w linku JAZ'a to jedno i to samo. Tylko mo?źe na rynek amerykański jest po prostu mniej wersji kolorystycznych? A rozbie?źność co do materiału - mo?źe było tak - dawno były robione z drewna, ale widząc popyt - wykonawca przeszedł do pianki. Gdyby moja hipoteza się potwierdziła - zostaje jeszcze zagadka dw?łch nazwisk. No i nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz - w fishing-marcie mają a?ź 6 modeli krakusk?łw, natomiast na stronie są tylko 4 rodzaje podane przez producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 musk Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Śpijcie spokojnie, jutro jak tylko otworzą sklep, lecę do niego kupię sobie kilka sztuk, reszcie zrobię zdjęcia, poka?źę Wam i zapytam o tw?łrcę/?łw. A co do rodzaj?łw to jest ich tyle ile wobler?łw, bo ka?źdy jest inny, a wszystkie piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 musk Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Tak jak obiecałem, dowiedziałem się co w trawie piszczy.Woblery Krakuski na początku robili panowie Czulak i Prałat wsp?łlnie, ale po jakimś czasie rozeszli się mniej lub bardziej pokojowo, przy czym pan Prałat zajął się produkcją seryjną (wszak woblery wyrobiły sobie markę) a pan Czulak nadal struga i maluje woblery ręcznie na ile mu zdrowie pozwala...Jedne i drugie nazywają się Krakuski, z tym, ?źe Krakuski Czulaka nie są dostępne na taką skalę jak Prałata. Ot cała historia... I jeszcze obiecane zdjęcia:(jakość średnia, ale mo?źna się zorientować co na nich jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Te?ź coś wiem na temat sp?łłek , więc rozwiązanie zagadki mnie nie dziwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
jerry hzs
Krakusy ...prosze o wszystkie info o tych woblerach , moze link ?
dziekuje
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi