METR Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Bardziej zadowolony będziesz z akryli, zużycie jest minimalne, wygodniejsze w malowaniu niż plakatówki, koszt niski ze 20 zł za podstawowy zestaw z 10 czy 12 kolorami. Później możesz dokupić osobno już te najbardziej potrzebne. Chyba że masz na stanie plakatówki to walcz. kropki gotowe plakatówka ! pytanko gdzie można dostać nejłatwiej takie akryle ? Dzieki panowie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Jak masz spreje akrylowe to wystarczy psiknąć trochę do kapsla po pepsi i masz gotową farbkę do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Dzięki za patent człowiek uczy się przez całe życie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemoL Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Jak robisz nacięcia żeby ci lakier nie odpryskiwał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 A jaki stelaż preferujesz przez cały wobler czy wkręcasz oczka? A druga sprawa jest z nacinaniem równoległym pod ster masz jakąś technikę? ja wycinam pod ster na końcu ale było kilka razy że schrzaniłem woblera bo brzeszczot mi zszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Dzięki za patent człowiek uczy się przez całe życie...pozdrawiam Metr nie ma sprawy, o to chodzi. Chłopaki czytajcie też wątek woblerowe patenty, tam było o nacinaniu steru. Jeśli chodzi o wobki szlifowane(patrz wątek Paweł B i jego garażowe rękodzieło) to nie ma lepszej opcji niż wyciąć w kwadratowym klocku. Przy struganiu to różnie można wycinać kiedy komu pasuje, ale najlepszy brzeszczot. Można kupić takie do robót precyzyjnych z wymiennymi ostrzami. Ostrze tępi się w momencie jak dojedziesz do drutu stelaża i to momentalnie. Trzeba wymienić na nowe. Dziesięć ostrzy to ok 2zł. W woblerowych patentach było ale powtarzam:Trzeba zakręcić wobka w imadełku tak, żeby linia naszych oczu wzdłuż której patrzymy i linia brzucha woblera się pokrywały. Do tego brzeszczot pod kątem 90. Trzeba patrzeć na całość ogólnie czy równo idzie. Ten kąt 90 ma być między osią wobka a brzeszczotem. Wtedy na pewno będzie symetrycznie. To pod jakim kątem wyjdzie wycięcie na ster zależy od ustawienia wobka w imadełku i od tego w którą stronę(brzuch, szczyt głowy) naciska się brzeszczot.Mam nadzieję, że jasno opisane. Jak coś źle to niech się wypowiadają bieglejsi. Aha światło ma padać z góry, przy bocznym oświetleniu jest ciężko bo cienie padające na wobler robią złudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Co do wcześniejszego pytania o malowanie kropek na woblerze to polecam do białych kropek podkładową farbę akrylową a do kropek czarnych, czerwonych i innych dobre są najprostsze długopisy żelowe np. SUPERGEL i podobne. Po nałożeniu jednej warstwy lakieru (domalux, hartzlack) świetnie robi się kropki wymienionymi właśnie długopisami. Nie zasychają one tylko na farbie białej akrylowej ale po kropkowaniu najlepiej zamoczyć wobka po 2-3 minutach w kolejną warstwę lakieru. Żele nie reagują z lakierem ani nie spływają po woblerze przynajmniej mi się to nie zdarzyło ani razu. Na takie żelowe kropki najlepiej nanieść jeszcze ze 3 warstwy lakieru nie dotykając ich bo mogą się niestety rozmazać nawet po 1 warstwie, lecz przy drugiej powinno być już ok. Żele nadają się też do rysowania płetw, skrzeli itp. Radził bym jednak kupować te oryginalne SUPERGEL'e lub upewnić się że długopis jest żelowy bo bywają podobne z wyglądu podróbki które nie zdają egzaminu. Używam patentu od jakiegoś czasu i jeszcze się nie zawiodłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Dzieki, kropki i inne już opanowane a mam jeszcze pytanko odnośnie samego wycinania sterów; jak najprosciej, równo, a przede wszystkim powtarzalnie je robić ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Dzieki, kropki i inne już opanowane a mam jeszcze pytanko odnośnie samego wycinania sterów; jak najprosciej, równo, a przede wszystkim powtarzalnie je robić ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Krisu dzięki patencik mi znany tak robie , chyba precyzji trzeba :blush:wątek przeglądam i podziwiam; super wobki trzeba pracować.... narazie obawy jednak jak patrze na wątki chłopaków.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERTATTOO Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 witam! domalux lakier na wykończenie ale jaki ??? jest ich sporo który wy stosujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Silver, połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Witam może mi ktoś na chłopski rozum wytłumaczyć różnice między farbka olejna a akrylowa...Im więcej czytam mądrych malarskich wypowiedzi na necie tym mniej wiem.....Oczywiście chodzi w dziedzinie malowania wobków....Co wybrać do szczegółów malowania typu np płetwa --> Humbrole Enamel czy może akryle Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Olejna na bazie rozcienczalników stwarzających ryzyko reakcji z poliuretanem, dłuższy czas schnięcia. Z efektów ubocznych smrodek. Akrylowa na bazie żywic akrylowych, w większości wypadków wodorozcieńczalna. Niektóre wymagają firmowego rozcieńczalnika lub np. 40% gorzałki - czystej. Przy spirytusie potrafią się ścinać. Nie reagują z poliuretanami.Nie śmierdzą, no może trochę wódeczką.Wysychają dużo szybciej od olejnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekC Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Zdecydowanie akryle, duża wygoda szybko schną.Zdarza się że zbyt szybko, można kupić opóźniacz,ja polecam odwiedzić aptekę i kupić glicerynę w małych dozownikach, jedna kropla na wyciśniętą farbę zdecydowanie wydłuża czas operowania kolorem.Przy akrylach są zagęszczacze (medium zagęszczające)można je wykorzystać do swobodnego rozprowadzenia brokatu(w postaci sypkiej)czysto i wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERTATTOO Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 witam, jak na żółtodzioba przystało pytam jakie obciążenie dać na wobka z balsy 5 cm aby nie był tonący ale pływalność miał taką by wystawał tylko 1-3mm ponad powierzchnie wody. dodam że ma w środku stelarz drut 0,8mm.waga ze stelarzem 2,1g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ja bym miał podobne tylko ,że ile władować we wobka 5cm z lipyUmieszczał będę tylko w jednym miejscu obciążenie,drucik wkręcany 0.8mm...Tak pi razy drzwi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 pewnie to można jakoś obliczyć ale proponuję wyprubować to samemu dodajac obciążenie lub ujmując w wiaderku z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Trzeba też pamietać o wadze lakierów i kotwiczek , z autopsji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 dlatego najlepiej wyważać kilka wobków jednorazowo z minimalnymi różnicami obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Puszka(puszeczka) Akryluxu 0.2l jako podkład na ile wystarczy jak ktoś struga powiedzmy z 5 wobków na tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homegeon Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 do końca życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi