bobesku Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Panowie nie wiecie czy Hartz-połysk (małe puszki) mają w Praktikerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafizmafi Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Kiedyś widziałem ale to było w czerwcu także teraz nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Mają na pewno w Castoramie. Ale już nie kupisz starego Hartzlacka. Teraz jest ten oznaczony HS podobny ale trochę inny. Schnie szybciej, łatwiej zrobić bąble. Jest twardszy i ściąga napisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafizmafi Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 To prawda ten nowy Hartzlack jest inny i za to agresywniejszy. Boleśnie sie o tym przekonałem kiedy pomalowałem woblery sprayami których wczesniej lakier nie tykał a teraz wszystko spuchło i zjechało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Ok dzięki:)Jednak kupiłem Domalux:) Wy tez rozlewacie cały litr do kilku małych słoiczków i pod nakrętkę worek np śniadaniowy?? co by dłużej posłużył lakierek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Ok dzięki:)Jednak kupiłem Domalux:) Wy tez rozlewacie cały litr do kilku małych słoiczków i pod nakrętkę worek np śniadaniowy?? co by dłużej posłużył lakierek?? Bobesku najlepiej kupować Domalux w tych nowych puszkach zamykanych na gwint.Bardzo szczelne zamknięcie i można otwierać i zamykać do woli,wieczko blaszane szlag trafi po paru razach.Ja nie przelewam,odlewam do jednego słoika i dolewam żeby było pod wieczko,zakrętki wymieniam po 2-3 otwarciach.Tak wytrzyma przez miesiąc.W puszce nawet jak jest go mało jakoś nie tężeje.Nie wiem jak dłużej ale m-c tak wytrzyma.Jak dłużej to przelej d;o słoików i kup nowe wieczka,jak dobrze zakręcisz nie trzeba podkładać żadnych papierków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Ok dzięki:)Jednak kupiłem Domalux:) Wy tez rozlewacie cały litr do kilku małych słoiczków i pod nakrętkę worek np śniadaniowy?? co by dłużej posłużył lakierek?? Bobesku najlepiej kupować Domalux w tych nowych puszkach zamykanych na gwint.Bardzo szczelne zamknięcie i można otwierać i zamykać do woli,wieczko blaszane szlag trafi po paru razach.Ja nie przelewam,odlewam do jednego słoika i dolewam żeby było pod wieczko,zakrętki wymieniam po 2-3 otwarciach.Tak wytrzyma przez miesiąc.W puszce nawet jak jest go mało jakoś nie tężeje.Nie wiem jak dłużej ale m-c tak wytrzyma.Jak dłużej to przelej d;o słoików i kup nowe wieczka,jak dobrze zakręcisz nie trzeba podkładać żadnych papierków. Dziękówka TomTak pytam bo do tej pory jechałem na żywicy a teraz chcę spróbować zanurzeniowo Ja tak mam- muszę wszystko spróbować i potem wybiorę jak mi lepiej:) pozdrówki yo yo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Czym najlepiej zagęścić farbkę akrylową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Ekspozycją na powietrze Akryl jest na bazie rozpuszczalnika który szybko paruje. Musisz sobie napsikać farbki do jakiegoś pojemniczka(mówię o spraju) i poczekać ile Ci trzeba. Im dłużej czekasz tym farbka gęstsza. Można w ten sposób mieszać kolory. Tylko, że łatwiej to wychodzi na nitro. Nalewasz nitro i psikasz kolory do zmieszania. Mieszasz dokładnie i czekasz aż nitro odparuje. Trzeba to robić w otwartym miejscu albo pod wyciągiem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dzięki A takie akryle z tubki ,słoiczka aby zgęścić wystarczy otworzyć na jakiś czas ten słoik czy tam tubkę?Dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Cyba tak bo jak takiego akryla z tubki otworze i wycisną na kawałek tekturki i poleży trochę to automatycznie robi się gęstszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dokładnie tak jest Bobesku. Zależy do czego to potrzebujesz i jak geste ma być. Ja czasem potrzebuję kolor o konsystencji pasty i da sie to zrobić tylko trzeba cierpliwie czekać na moment. W tubkach nie używam bo jadę na samych sprejach z motipa ale zasada musi być ta sama.edit: samo otworzenie słoika mało da. farbka zgęstnieje ale na wierzchu. Powstanie korzuch o ile przetrzymasz to za długo. Jak masz na to takie ciśnienie to ja bym zrobił tak:Wsadziłbym słoiczek zamkniety do ciepłej wody lub w jakiś inny sposób podgrzał(przyspieszy parowanie rozpuszczalnika) później bym otworzył siedział przy tym i mieszał pijąc browar Chyba jasne dlaczego w tubce to nie może zadziałać. Musiałbyś wyjąć z tubki mieszać i wsadzić w inną tubkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERTATTOO Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 CześćCoś z zupełnie innej beczki, jak na abc żółtodzioba mam pytanie chciałem zrobić małe przynęty ok 2cm jak sprawa się ma do mocowania drutu robić stelaż czy wkręcać? dodam że robię je w lipie.z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Przy takiej wielkości woblera a przede wszystkim używanym materiale(lipa) rób wkręty.Wklej je na super glue a taki wkręt i kilkadziesiąt kilo potrafi utrzymać(oczywiście przy większym woblerze i głębokości wklejenia)To tylko mikro wobki na które będą siadały ryby góra parę kilo tak tak więc robinie stelażu moim zdaniem to przesada i nie potrzebna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERTATTOO Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 dzięki judo za szybką odpowiedz,tylko zastanawiam się czy 0,5 grubości drutu to konieczność czy o,8 też się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 nie robiłem nigdy oczek ale mi sie wydaje że zrobienie i wklejenie stelaża przez całość dla mnie jest na pewno szybsze od wkrętek i nie ma lipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 dzięki judo za szybką odpowiedz,tylko zastanawiam się czy 0,5 grubości drutu to konieczność czy o,8 też się nada Ja robię na 0.6-0.8 (wobki koło 2cm)Na 0.6 jest dobrze i na 0.8 też...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERTATTOO Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 ok dzięki bobesku, zrobie 0,6 tylko zastanawia mnie ile gwintu oczka musi być wklejone by wytrzymał 1-2 kilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Jeśli chodzi o małe wobki to staraj się wkręcać jak najdłuższe oczka Aczkolwiek polecam stelaż przez całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Najlepiej zrób coś takiego.Wykonaj korpus(nie koniecznie idealnie dopracowany)wklej tak na oko wkręty i zamontuj obciążenie,odważniki czy coś podobnego.Co do drutu to w zasadzie każda grubość,ale ja tam do takich rozmiarów wobków podobnie jak większość rękodzielników preferuję drut 0,6.Jeśli chodzi o skręcanie oczek to można sobie wykonać taką skręcaczkę Bardzo prosta konstrukcja a idealnych wkrętów można zrobić kilkaset na dzień.Zasada działania to tak jakby ręczna wiertarka.teraz nie będę się rozpisywał dokładnie nad tym bo bardzo nie ma czasu,wstawię zdjęcia gotowego ustrojstwa i tak będzie najlepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 A co do samej szybkości wstawiani stelażu jako że miało to by być szybsze niż wkręty to bym polemizował ja tam swoją skręcaczka dosłownie w minutę robię kilka wkrętów,potem do dziury i zalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemoL Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Czym wycinacie stery żeby dobrze wyglądały? Ja wycinam nożyczkami z poliwęglanu 1mm, ale idzie to trochę z oporami i wychodzą takie kanciaki lekkie, najgorzej jest na łuku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja robię podobnie do Ciebie, z tym, że nierówności wygładzam papierem ściernym. Zgrubnie gradacja 120-200 a dokładnie mam 500. Im dokładniej wytniesz tym mniej pracy i lepiej wyjdzie symetria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Czym wycinacie stery żeby dobrze wyglądały? Ja nie bawię się w wycinanie sterów, a jak muszę to nożyczki i papier ścierny. Zazwyczaj kupuje gotowe na allegro bądź jak ostatnio od kolegi konktenbit. Naprawdę polecam ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Mimo że ja robie zaokrąglone to nie wydaje mi się żeby to miało wpływ na pracę przynęty, niektórzy robią kanciaste ( sam tez mam kilka) i wobki hulają że hey . Moje zdanie w tym temacie, to raczej kwestia estetyki a jeśli ktos już chce nożyczkami to później trzeba pilniczniem lub papierem zaoblić kształt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi