Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Ok dzięki:)

Jednak kupiłem Domalux:)

Wy tez rozlewacie cały litr do kilku małych słoiczków i pod nakrętkę worek np śniadaniowy?? co by dłużej posłużył lakierek??

Bobesku najlepiej kupować Domalux w tych nowych puszkach zamykanych na gwint.Bardzo szczelne zamknięcie i można otwierać i zamykać do woli,wieczko blaszane szlag trafi po paru razach.Ja nie przelewam,odlewam do jednego słoika i dolewam żeby było pod wieczko,zakrętki wymieniam po 2-3 otwarciach.Tak wytrzyma przez miesiąc.W puszce nawet jak jest go mało jakoś nie tężeje.Nie wiem jak dłużej ale m-c tak wytrzyma.Jak dłużej to przelej d;o słoików i kup nowe wieczka,jak dobrze zakręcisz nie trzeba podkładać żadnych papierków.

Ok dzięki:)

Jednak kupiłem Domalux:)

Wy tez rozlewacie cały litr do kilku małych słoiczków i pod nakrętkę worek np śniadaniowy?? co by dłużej posłużył lakierek??

Bobesku najlepiej kupować Domalux w tych nowych puszkach zamykanych na gwint.Bardzo szczelne zamknięcie i można otwierać i zamykać do woli,wieczko blaszane szlag trafi po paru razach.Ja nie przelewam,odlewam do jednego słoika i dolewam żeby było pod wieczko,zakrętki wymieniam po 2-3 otwarciach.Tak wytrzyma przez miesiąc.W puszce nawet jak jest go mało jakoś nie tężeje.Nie wiem jak dłużej ale m-c tak wytrzyma.Jak dłużej to przelej d;o słoików i kup nowe wieczka,jak dobrze zakręcisz nie trzeba podkładać żadnych papierków.

Dziękówka Tom

Tak pytam bo do tej pory jechałem na żywicy a teraz chcę spróbować zanurzeniowo :D

Ja tak mam- muszę wszystko spróbować i potem wybiorę jak mi lepiej:)

pozdrówki

yo yo

• 2 miesiące temu...

Ekspozycją na powietrze :D Akryl jest na bazie rozpuszczalnika który szybko paruje. Musisz sobie napsikać farbki do jakiegoś pojemniczka(mówię o spraju) i poczekać ile Ci trzeba. Im dłużej czekasz tym farbka gęstsza. Można w ten sposób mieszać kolory. Tylko, że łatwiej to wychodzi na nitro. Nalewasz nitro i psikasz kolory do zmieszania. Mieszasz dokładnie i czekasz aż nitro odparuje. Trzeba to robić w otwartym miejscu albo pod wyciągiem!!

Dokładnie tak jest Bobesku. Zależy do czego to potrzebujesz i jak geste ma być. Ja czasem potrzebuję kolor o konsystencji pasty i da sie to zrobić tylko trzeba cierpliwie czekać na moment. W tubkach nie używam bo jadę na samych sprejach z motipa ale zasada musi być ta sama.

edit: samo otworzenie słoika mało da. farbka zgęstnieje ale na wierzchu. Powstanie korzuch o ile przetrzymasz to za długo. Jak masz na to takie ciśnienie to ja bym zrobił tak:

Wsadziłbym słoiczek zamkniety do ciepłej wody lub w jakiś inny sposób podgrzał(przyspieszy parowanie rozpuszczalnika) później bym otworzył siedział przy tym i mieszał pijąc browar B) Chyba jasne dlaczego w tubce to nie może zadziałać. Musiałbyś wyjąć z tubki mieszać i wsadzić w inną tubkę.

• 3 tygodnie później...

Przy takiej wielkości woblera a przede wszystkim używanym materiale(lipa) rób wkręty.Wklej je na super glue a taki wkręt i kilkadziesiąt kilo potrafi utrzymać(oczywiście przy większym woblerze i głębokości wklejenia)To tylko mikro wobki na które będą siadały ryby góra parę kilo tak tak więc robinie stelażu moim zdaniem to przesada i nie potrzebna zabawa :D

Najlepiej zrób coś takiego.Wykonaj korpus(nie koniecznie idealnie dopracowany)wklej tak na oko wkręty i zamontuj obciążenie,odważniki czy coś podobnego.Co do drutu to w zasadzie każda grubość,ale ja tam do takich rozmiarów wobków podobnie jak większość rękodzielników preferuję drut 0,6.Jeśli chodzi o skręcanie oczek to można sobie wykonać taką skręcaczkę Bardzo prosta konstrukcja a idealnych wkrętów można zrobić kilkaset na dzień.Zasada działania to tak jakby ręczna wiertarka.teraz nie będę się rozpisywał dokładnie nad tym bo bardzo nie ma czasu,wstawię zdjęcia gotowego ustrojstwa i tak będzie najlepiej:)

• 4 tygodnie później...

Mimo że ja robie zaokrąglone to nie wydaje mi się żeby to miało wpływ na pracę przynęty, niektórzy robią kanciaste ( sam tez mam kilka) i wobki hulają że hey . Moje zdanie w tym temacie, to raczej kwestia estetyki a jeśli ktos już chce nożyczkami to później trzeba pilniczniem lub papierem zaoblić kształt