przemoL Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 kurcze a myślałem, że jest jakiś lepszy sposób na wycina nie, bo teraz to po wycięciu kilku sterów paluchy mnie bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus 1978 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Dobrze sprawdzaja sie dobrej jakosci nozyce do blachy ,nawet przy grobym poliweglanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Dobrze sprawdzaja sie dobrej jakosci nozyce do blachy ,nawet przy grobym poliweglanie.Dzięki, na dniach będę ciął 2 mm poliwęglan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Witam,czy oklejenie wklejonego już steru taśmą lakierniczą (tą papierową) zabezpieczy poliwęglan przed pokryciem go lakierem przy zanurzaniu w nim (lakierze) woblerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Witam,czy oklejenie wklejonego już steru taśmą lakierniczą (tą papierową) zabezpieczy poliwęglan przed pokryciem go lakierem przy zanurzaniu w nim (lakierze) woblerka? Tak, jednak pamiętaj, że dobrze jak miejsce klejenia steru włynie nieco lakieru. Uszczelnisz nacięcie przez które może nasiąkać wobler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Witam,czy oklejenie wklejonego już steru taśmą lakierniczą (tą papierową) zabezpieczy poliwęglan przed pokryciem go lakierem przy zanurzaniu w nim (lakierze) woblerka? Tak, jednak pamiętaj, że dobrze jak miejsce klejenia steru włynie nieco lakieru. Uszczelnisz nacięcie przez które może nasiąkać wobler.To fajnie, dzięki. Tak też kombinowałem, żeby około 1mm pozostawić odkrytego przy linii wklejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Chciałem zapytać, czy taki lakier ( http://allegro.pl/boll-lakier-akrylowy-twardy-bezbarwny-spra y-wawa-i2226293447.html ) nadaje się do krycia woblerów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 @guciolucky mam podobny ale też akrylowy i on w ogóle nie twardnieje, używam go do krycia farby złotej i srebrnej żeby nie zareagowały z domaluxem. Lepiej dołóż te 15zł i kup sobie Hartzlack'a lub Domaluxa poliuretanowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Chciałem zapytać, czy taki lakier ( http://allegro.pl/boll-lakier-akrylowy-twardy-bezbarwny-spra y-wawa-i2226293447.html ) nadaje się do krycia woblerów? Mi w tym linku jeden z gifów program antywirusowy zgłasza jako zainfekowany . Jakiś multimania.... mam nadzieję, że to tylko nod sobie coś ubzdurał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Coś tam wyżej wspominaliście o wycinaniu sterów.Już kilka razy w różnych miejscach wspominałem o swoim patencie, chciałem wkleić link do innego forum, ale tam fotki się zjeb...y, wiec tu napiszę to jeszcze raz i znów powstawie fotki Poliwęglan kładziemy na podkładce, przykładamy wykrojnik o odpowiedniej średnicy (z narzędziowego do wycinania uszczelek) i pach młotkiem icon_mrgreen.gif wykrawamy tak ile potrzeba... dalej bierzemy szczypce i obcinamy boki (według potrzeby)... następnie papierem ściernym +-100 wyrównujemy zgrubnie i wygładzamy papierem 800. W prosty i szybki sposób mamy większa ilość podobnych sterów.Ja takie coś stosuję przy mniejszych sterach z poliwęglanu 0,75mm , 1mm ; przy większych i dłuższych będzie coraz trudniej... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us W taki sposób powstały stery do poniższych robali.Tych mniejszych nawet nie przycinałem... Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nie chodziło mi tyle o oszczędności co o komfort użycia ale teraz wiem, że się nie nadaje. Nie wiedziałem też, że złota farba reaguje z domaluxem. Jeszcze pytanko czy domalux można bezpiecznie przelać do plastikowego pojemnika? np. takiego na próbki moczu do badań? Potrzebuję tego bardzo mało i nie chcę ciągle otwierać tej paskudnej puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Tzn nie wiem jak inne złote czy srebrne farby ale mi zareagowała. Takie pudełko nie będzie chyba na tyle strzelne żeby nie dostało się tam powietrze.Ja przelałem do 4 słoików bo robię większymi partiami i pod wieczko takiego słoika daję wycięty kawałek foli z worka na śmieci i lakier już 3 miesiące wygląda jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Mi domalux nie reaguje (reaguje, szybciej utwardza ) ze złotą, tylko moje farbki to drukarskie wodorozcieńczalne... Co do przechowywania, to kombinowałem na różne sposoby, najlepszy jaki znam to przechowywanie w głównej puszce, bez zbędnego otwierania. Po otwarciu, napełniam 2 słoiczki od koncentratu pomidorowego (suchutkie słoiczki...), po czym zamykam puszkę i w razie W nakrywam folią i ciasno zawijam taśmą izolacyjną.Słoiczek wystarcza na wiele otwierań (20-30), aż lakier się nie skończy , ale stopniowo robi się gęściejszy, gęsty nawet lepszy.Po każdym użyciu, nawet jeśli za godzinę daję następną warstwę, zakręcam z czuciem, choć dekielek nawet może być przekręcony, dokładnie owijam taśmą izolacyjną, czasem zawijam tak co godzinę Kiedy poziom lakieru w słoiczku opada, dorzucam coś do środka, ostatnio kładłem bezpieczniki topikowe (jestem elektrykiem), ułatwia to maczanie... ale przede wszystkim dzięki podniesieniu poziomu po zakręceniu zmniejsza się ilość powietrza (wilgoci).Oryginalną puszkę otwieram bardzo rzadko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 A ta reakcja złotej farby dotyczy spreju MOTIP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Nie żadne motipy nie reagują z domaluxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Witam,znacie jakaś szpachlę do drewna, która nie byłaby na akrylu - będzie na szpachlowane miejsce kładziona farba nitro.Może jest jakiś inny sposób na zaszpachlowanie ewentualnie odseparowanie akrylu od nitro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 edit:sprawę rozwiązałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszK Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Witam, czy ten drut jest ok? nada się na stelaże do wobków? http://allegro.pl/drut-oporowy-kanthal-1-00mm-conductance-i2 478445483.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Cześć Mario słuchaj idz sobie do castoramy mają tam drucik rolka 50 m kosztuje 45 zł jest idealny pozdrawiam Przemas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 drut sie nada jest troche miekszy od tego z kwasowki ale ogulnie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam, mam pytanie czy robi to jakąś różnicę gdy zamiast zaokrąglonych sterów dam kanciaki(prostokątne) chciałbym zrobić tak z wobkami 2,5-3 cm które właśnie mam na warsztacie, kanciaste stery bardzo ułatwiły by mi prace bo wycinanie okrągłych do miłych zajęć nie należy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Najlepiej jest wziąć takowego woblerka i testować nad rzeką czy w wannie w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Szpachlę akrylową bez problemu można pokrywać nitrusem. Jedyny jej mankament to ewentualne pękanie przy grubej warstwie. Jednak wystarczy szpachlować warstwami i już wszystko gra.Inne szpachle to np te używane do szpachlowania karoserii. Jednak i tu można mieć ten sam efekt przy naprawdę grubej warstwie.Z braku szpachli proponuję klej epoxy i jakiś wypełniacz który jest pod ręką. Może być nawet pył po szlifowaniu wobka. Trzeba go dać tyle, by klej nie miał tendencji do spływania (czyli dosyć sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 WitamPanowie zdają wam egzamin wagi jubilerskie z alle.. te w cenie 10-15zł???Warto to kupić?Bo niedługo muszę jakaś zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Ja mam taka w cenie ok. 20zł. nie pamiętam dokładnie, fajnie waży nie ma z nią problemów. Jeszcze baterii w niej nie wymieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi