Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, słuchajcie mam taki bardzo irytujący problem, mianowicie... oklejając woblery tkaniną (używałem kleju vicol elastyczny i klej introligatorski) za każdym razem nawet po odczekaniu 8h na woblerze wyskakują mi brązowe plamy :/ czyli z srebrnej tkaniny robi się miedziana. Pół biedy gdyby cały wobek był miedziany, ale powstają plamki. Podejrzewam że to wina kleju? No ale czytałem że vicol się nadaje, a tu d*pa.

Ja też szewskiego używałem. Tylko trzeba pozwolić wyschnąć naniesionemu klejowi i łapie błyskawicznie.

No i jest jeszcze jedna sprawa: klej najlepiej trzyma jak go ni ma czyli cienka warstwa.

Polimerowego używałem podobnie. Różnica jest w czasie przesychania powłoki kleju przed sklejeniem. Przy polimerowym trwa to dłużej.

Mam pytanie, gdzieś mi się tutaj obił temat z farbami Pactra do aero ale nie mogę go namierzyć, tak wiem cholerny leń ze mnie. - To fakt.

Czy rozcieńczacie farby Pactra do aero?

Jeżeli tak, to w przybliżeniu w jakim stosunku do farby dodajecie wody?

Nie ukrywam mam pewien problem ale myślę że jest to związane z mieszanką farby, gdyż ciężko mi uzyskać delikatny cięki i powtarzalny strumień farby, przy kolejnym strzałem z pistoletu.

Z góry dziękuje za porady.

Sylwek

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Mam pytanie odnośnie odciążenia woblera.

Wykonałem woblera z lipy 10cm i na starcie ma 8g. Czy mozna go jakoś odciążyć, żeby uzyskac jak najmniejszą wagę? Chodzi mi o to żeby miał na koniec ok 8 gram z drutem lakierem i kotwicami.

dziękuję za odp.

pozdrawiam

A już wkleiłeś obciążenie? Jeśli nie to włóż go 2x po 30min. do piekarnika. Powinno pomóc, ale nie zejdziesz dużo z wagi.. Jeśli już masz obciążenie wklejone to już nic nie zrobisz (ewentualnie odchudź korpus).

Edytowane przez obcy91