Wędkamojehobby Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Szczerze to nie wiem próbuj, kombinuj i koniecznie napisz co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Tych lakierów Dupli-Color Color jest kilka i są różne w swym składzie. Objawy podobne do tych co mówisz, miałem przy malowaniu pierwszych woblerków.Ja użyłem takiego, jak na zdjęciu poniżej. Chciałem nim łuski namalować oraz jednego w całości pomalować.Kleił się bardzo długo. Przy lakierowaniu Domaluxem, po prostu spłynął.Próbowałem clarem samochodowym - też spływał.Więc szybciej i taniej, wyjdzie kupić farbę akrylową niż szukać lakieru tylko do jednego koloru. Ale przy szybkim zanurzeniu w Domaluxie, zrobił się ciekaw (bynajmniej dla mnie) efekt rozmycia łuski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Wspomniane tu lakiery Dupli-Color Color nie są przystosowane pod dalsze lakierowanie. One zostały stworzone do dekoracji przedmiotów bez dalszego zabezpieczania.Czy można sobie z tym jakoś poradzić? Czasami można. Czasami udaje się zabezpieczyć taki lakier medium do farb akrylowych, dostępne wszędzie gdzie sprzedają akcesoria dla plastyków. Jedna warstwa może nie wystarczyć. Nie wiem o co chodzi, ale złoto czy miedź, łatwiej spływa w tych lakierach. Innym zastosowaniem dla tych lakierów, które używałem kiedyś z powodzeniem jest użycie ich tuż po położeniu innego lakieru w sprayu, np. samochodowego. Zanim lakier barwny wyschnie przyjmuje "w siebie" taki zmywalny lakier chromowy i utrwali go. Trzeba jedynie napylać z wyczuciem. Tu przykład takiego właśnie zastosowania w pokryciu Hartzlackiem W każdym razie, spray chrom do wewnątrz jest trudnym materiałem i wymaga wielu prób, by można było jakoś go wykorzystać do naszych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptun Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Problem rozwiązany - bezbarwny lakier akrylowy dał sobie radę. Ani farba, ani nawet zwykły marker i lakier do paznokci nie spłynęły. Uzywałem Hartzlacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 No i super poradziłeś sobie to jest najważniejsze a przy tym ktoś też może skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wosiu Opublikowano 4 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Witam Panowie Chce pobawić się z kalką zrobiłem kilka fajnych wzorków pod kalkę Pytanie do was Panowie jaką polecacie kalkę bo widzę na necie ,że różnią się cenami itp, macie jakieś sprawdzone źródła ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) witam jestem poczatkujacym strugaczem mam takie szybkie pytanko ile czekac z nakladaniem kolejnych warstw farby maluje spreyami akrylowymi motip i auto lack pierwsza warstwa capon potem podklad bialy dwie warstwy lakieru bezbarwnego ze spreya potem kolor na boki srebrny znow lakier bezbarwny dwie warstwy potem czarny grzbiet jakis dodatek czerwony na brzuszku i lakier strasznie dlugo schodzi przy malowaniu bo po kazdej warstwie czekam ok 18 godzin az wyschnie i zastanawiam sie czy musze tyle czekac czy czekac tylko az przeschnie na tyle ze sie nie klei ? a tak mi to narazie wychodzi . to jest drugi woblerek jakiego robie jak narazie w trakcie malowania Edytowane 20 Lipca 2013 przez lolo_STG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Spokojnie możesz psikać po przeschnięciu i myślę że przy takich małych wobkach, warstwy lakieru bezbarwnego nie sa potrzebne, a woblerki ładne sie zapowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 no i o to chodzilo dzieki za odpowiedz teraz powinno pojsc nieco szybciej z tym malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 psikasz, srebro, chwila przerwy i jedziesz dalej, po nałożeniu wszystkich kolorów powieś wobka niech wszystko przeschnie i w lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Podepnę się do tematu , mam pytanie odnośnie tego sprayu , czy stosowaliście je do woblerów ? Podkład Domalux połysk po wyschnięciu , chcę ten spray użyć - malować woblerki , dobry to będzie wybór ? Te występują w puszkach widziałem na sklepie 400ml , a droższe MOTIP 200ml w które lepiej zainwestować ? Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Motip da lepszą teksturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Motip! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) tylko motip nie są zbyt tanie ale warto zainwestować! Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Sambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) To jednak zostaję przy Mopitach , a dziś zacząłem nowa serie rożnych wobków do 3,5cm.Narazie tylko kształtki . Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 To załóż swój wątek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Na razie strugam później kolejne etapy będą , a jak opanuję sztukę to przejdę na modele 5cm i 7cm rybki raczej w kolorach naturalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Razem 25szt. jakoś wyszło , drut wklejony, dociążone są wobki i kolejne etapy prac czekają. Nowe zakupki do pracowni woblerowej . Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Kolejny zakręcony pozytywnie drwal he Ładnie się korpusiki prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Coś tam działam , ciekawe jaki wyjdzie efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Mam pytanko , zrobiłem już parę woblerów , są gotowe na koniec naciąłem rowki na stery , czym i w jaki sposób teraz zabezpieczyć rowki pod stery ? Czy wystarczy teraz rowki posmarować klejem .np. poxipol przeźroczysty i wklejać stery z poliwęglanu , będzie to dobre rozwiązanie przed woda ? Edytowane 27 Września 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr198000 Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Tak naprawdę to już niczym nie musisz zabezpieczać - po prostu wklej go, nadmiar lekko wyjdzie przy wpychaniu steru ale to i lepiej. Tym bardziej jeśli dobrze zagruntowałeś drewienko caponem czy lakierem. Sam klej wystarczy bo to on sam zabezpieczy przed wpływem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1988 Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Możesz ewentualnie posmarować pędzelkiem nacięcie na ster caponem i dopiero wklejać. Ale tak jak Kolega wyżej napisał i bez tego zabiegu przy odpowiednim wklejeniu steru nic nie powinno się zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ja robię tak jak koledzy podpowiadają i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi