krzysiekt1991 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A ma ktos jakies pojecie odnosnie robienia wobków z form ? jak to ugryzc ? gdzie co kupic itp... 1 artykol juz kiedys czytalem ale nie bylo tam nic o srodkach ktorymi sie zalewa itd... bylbym wdzieczny za informacje ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 ja co prawda używam ich do malowania pędzlem, ale do aerografu się świetnie nadają, akrylowe farbki modelarskie Pectra i wiem że dużo osób maluje nimi z powodzeniem aerografem Pactry raczej bym nie polecił, szybko wysycha przy czym zasyfia nam aero Kolego seki12 jest tu na forum temat farby do aero,wyszukiwarka nie gryzie a w temacie koledzy podali jak na tacy jakimi farbami malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 witam jako że jestem tu nowy a chciałbym również woblery wykonywać ręcznie potrzebuje waszej pomocy z struganiem i przygotowaniem woblera nie mam problemu ale właśnie ale mam już około 40-50 sztuk przygotowanych do malowania i tak sobie czekają już 2 rok pomocy jaką farbę wybrać do aerografu tzn czytałem na różnych fora i chciałbym spróbować malować farbami do tkanin Fevicryl czy ktoś może już używał tych farbek ?trzeba je rozcieńczać żeby z aero malować?może jakieś inne będą lepsze ? woblerki są z lipy strugane i zabezpieczone Caponem z góry dziękuje za pomoc i każdą poradęTych farb nie znam.O innych, które się nadają do naszych celów możesz poczytać choćby tutaj:http://jerkbait.pl/topic/26645-jakie-farby-do-aerografu-hs-ultra/?hl=%2Bfarby+%2Baero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A ma ktos jakies pojecie odnosnie robienia wobków z form ? jak to ugryzc ? gdzie co kupic itp... 1 artykol juz kiedys czytalem ale nie bylo tam nic o srodkach ktorymi sie zalewa itd... bylbym wdzieczny za informacje ;]http://jerkbait.pl/topic/500-woblery-z-pianki/?hl=piana#entry852643http://jerkbait.pl/topic/20993-pianka-pytania-i-odpowiedzi/?hl=piana#entry1201374http://jerkbait.pl/topic/19419-pianka-do-woblerow/?hl=piana#entry1179656http://jerkbait.pl/topic/14113-baza-danych-na-temat-wobler%C3%B3w-z-pianki/?hl=piana Jest tego dużo więcej. Wpisujesz w wyszukiwarkę (po prawej u samej góry strony) i wyświetla się długaśna lista propozycji.Miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 http://jerkbait.pl/topic/500-woblery-z-pianki/?hl=piana#entry852643http://jerkbait.pl/topic/20993-pianka-pytania-i-odpowiedzi/?hl=piana#entry1201374http://jerkbait.pl/topic/19419-pianka-do-woblerow/?hl=piana#entry1179656http://jerkbait.pl/topic/14113-baza-danych-na-temat-wobler%C3%B3w-z-pianki/?hl=piana Jest tego dużo więcej. Wpisujesz w wyszukiwarkę (po prawej u samej góry strony) i wyświetla się długaśna lista propozycji.Miłej lektury Dzieki ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seki12 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) dziękuję za odp owszem czytałem ale właśnie tam głównie pisze o typowych farbach do aero oraz pactrach i rozcieńczaniu jako że to będzie mój pierwszy kontakt z aerografem to która z farb sprawiłaby mi najmniej problemu na początku ? vallejo model air, humbrol czy może macie jakieś inne nie wiem może jakieś pigmenty do farb?zdaje sobie sprawę że początki będą trudne ale kiedyś trzeba się przełamać p.s. jeżeli piszę nie w tym wątku co trzeba to proszę o wyrozumiałość i skierowanie mnie do odpowiedniego i z góry przepraszam za kłopot pozdrawiam Krzysztof Edytowane 12 Listopada 2013 przez seki12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 heyzadam pytanie tutaj żeby nie otwierać nowego tematu jak już okleję woblera materiałem ja przyklejałem na lakier odetnę naddatek tkaniny przy grzbiecie to jak lakierować żeby nie pojawiły się pęcherzyki na materiale ja zanurzałem i kilka mi powstało , czy w tym wypadku pierwsze powiedzmy dwie warstwy lakieru położone z pędzla załatwią sprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) możliwe , że coś nie tak z samym klejeniem będę próbował dalej Edytowane 12 Listopada 2013 przez Tomala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 mam już około 40-50 sztuk przygotowanych do malowania i tak sobie czekają już 2 rok pomocy jaką farbę wybrać do aerografu Kiedyś studenci reżyserji zadawali na wykładach masę technicznych pytań Stanleyowi Kubrickowi. Ten słuchał i milczał. W końcu ktoś rzucił, żeby udzielił im według niego najlepszej rady dla nich. Wtedy Kubrick odpowiedział- weźcie jakąkolwiek kamerę do ręki i po prostu zacznijcie kręcić. Seki12, weź jakąkolwiek farbę i po prosty pomaluj trochę tych korpusów. Olej wizję mega rezultatu za pierwszym razem, bo nigdy nie zaczniesz. Do boju chłopie bo ciekaw jestem następnego artysty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 dziękuję za odp owszem czytałem ale właśnie tam głównie pisze o typowych farbach do aero oraz pactrach i rozcieńczaniu jako że to będzie mój pierwszy kontakt z aerografem to która z farb sprawiłaby mi najmniej problemu na początku ? vallejo model air, humbrol czy może macie jakieś inne nie wiem może jakieś pigmenty do farb?zdaje sobie sprawę że początki będą trudne ale kiedyś trzeba się przełamać p.s. jeżeli piszę nie w tym wątku co trzeba to proszę o wyrozumiałość i skierowanie mnie do odpowiedniego i z góry przepraszam za kłopot pozdrawiam Krzysztof Kolego, skocz do mieszalni lakierów samochodowych, kup sobie na próbę lakiery wodorozcięczalne a sam zobaczysz. Ja i kilku kolegów na forum tak malujemy i jest gitara. Mnogość kolorów i łatwość aplikacji stawia te lakiery na pierwszym miejscu na mojej liście, cenowo wychodzi taniej niż Pactry bo za 50 ml zapłacisz 10-12 zyla. Pactry to syf totalny, wystarczy poczytać fora modelarskie. Jak masz jakieś jeszcze pytania odnośnie lakierów samochodowych to pisz, mam bardzo durze doświadczenie z tymi produktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seki12 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 RUDI75- mam kolegę co ma warsztat lakierniczy samochodowy i zawsze mu zostają farbyto może mieć też takie farby na pewno będę jeszcze pisał podjadę do niego i zobaczę co ma ciekawego zawsze to kilka groszy w kieszeni w weekend wrzucę kilka wystruganych wobków do oceny w testach wannowych pływają ok jak tylko załatwię farby to prysnę kilka i zobaczymy jak to wyjdzie (aż się boję heheh )pozdrawiam Krzysztof a do takich farb to jaki będzie odpowiedni lakier ? poliuretanowy będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Ja w hartzlaku maczam i jest gitara. Jak Twój kolega robi na lakierach wodnych to git, jak na nitro to troszkę lipa. Smród przy aplikacji że szok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seki12 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 no niestety robi niestety na nitro ale jak coś to mi będzie brał farby z rabatem także nie jest źle a jak wygląda sprawa schnięcia tych farb czy muszę mieć jakąś suszarkę czy wystarczy temp.pokojowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Tak trochę wypaczył się ten wątek Miał być temat do pokazywania swoich pierwszych prac przez tych co wątków autorskich jeszcze nie mają a zrobił się dubel "Wobleroza"- abc żółtodzioba... http://jerkbait.pl/topic/7465-wobleroza-abc-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba/?hl=%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Tak trochę wypaczył się ten wątek Miał być temat do pokazywania swoich pierwszych prac przez tych co wątków autorskich jeszcze nie mają a zrobił się dubel "Wobleroza"- abc żółtodzioba... http://jerkbait.pl/topic/7465-wobleroza-abc-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba/?hl=%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba Popieram wypowiedź Artecha.Koledzy czytajcie wstępniaki do wątków PODPIĘTYCH i dokonujcie wpisów we właściwe miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam nie wiedziałem gdzie zapytać piszę tu Panowie rozdupcyły mi się nożyczki do obcinania tkaniny przy oklejaniu woblera , a takich już nie dostanę Polecicie jakieś dobre sprawdzone ? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 http://sklep.arnomed.pl/narzedzia-chirurgiczne/1540-noyczki-wagner-d-12cm-proste.htmlMożesz też poszukać "preparacyjnych", ale to będzie ponad 100 zł za szt.W sklepach weterynaryjnych są o 30-50% tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 a te z linku jak się sprawują ? Długo są ostre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertold12 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 a ja używam nożyczek do haftu riszelie doskonałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 a te z linku jak się sprawują ? Długo są ostre? Mam podobne od 23 lat. Ostrzyć trzeba, ale nadają się do naostrzenia bardzo dobrze (odpowiednia stal). Obecnie stosuję je do precyzyjnego cięcia foli ALU, jak trzeba to z tkaniną nadal dają sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Dzięki wielkie więc zakupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Kolego, skocz do mieszalni lakierów samochodowych, kup sobie na próbę lakiery wodorozcięczalne a sam zobaczysz. Ja i kilku kolegów na forum tak malujemy i jest gitara. Mnogość kolorów i łatwość aplikacji stawia te lakiery na pierwszym miejscu na mojej liście, cenowo wychodzi taniej niż Pactry bo za 50 ml zapłacisz 10-12 zyla. Pactry to syf totalny, wystarczy poczytać fora modelarskie. Jak masz jakieś jeszcze pytania odnośnie lakierów samochodowych to pisz, mam bardzo durze doświadczenie z tymi produktami.Także używam przy malowaniu woblerów wodnych lakierów samochodowych i jestem zadowolony. Generalnie farby np. Vallejo uważam za odrobinę zbyt rzadkie do aero mimo, iż są do niego dedykowane. Lakiery samochodowe o niebo lepiej kryją a i wybór kolorystyczny jest chyba nieporównywalny. Ogólnie polecam bo fajnie współpracują z aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro-sz Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam Jako że tej zimy chce zacząć przygode ze struganiem jerków, a tak się składa że ze względu na charakter mojej pracy mam dostęp do wielu gatunków drewna od cedru, przez jesion do itauby oraz wielu innych niespotykanych u nas desek. Czy ktoś dokonywał jakichkolwiek prób z drewnem egzotycznym ? A zarazem gdyby ktoś potrzebował takowe drewienka służę pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Balsa jest egzotyczna:-P panowie mam problem,powiedzcie mi jak rozwiązujecie problem z ołowiem w wobku? Niektórzy używają srucin itp mi kolega wytopil laski ołowiane ale są nierówne i trudno o podobną wagę itp ... Można tez blachę ołowiana powycinac ald níe wiem czy to lepsze wyjście ... Dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkoszalin Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja sobie do pojedyńczego prototypu wciskam kombinerkami, a do seryjek to już zalewam roztopionym ołowiem, szybko przyjemnie i w odpowiednich warunkach bezpiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi