Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

1. Zalane lakierem lub żywicą oczko w woblerze.

post-52580-0-74781200-1392129925_thumb.jpg

2. Wiertło o średnicy 1 mm, przewiercić i kilka razy boczną krawędzią wiertła "dookoła", poszerzając otwór.

post-52580-0-96053000-1392130036_thumb.jpg

3. Nożykiem usunąć pozostałości. 

Cała operacja nie trwa więcej jak 10 sekund. Czyli na wobler poświęca się do pół minuty ;)

1. Zalane lakierem lub żywicą oczko w woblerze.

attachicon.gif1.JPG

2. Wiertło o średnicy 1 mm, przewiercić i kilka razy boczną krawędzią wiertła "dookoła", poszerzając otwór.

attachicon.gif2.JPG

3. Nożykiem usunąć pozostałości. 

Cała operacja nie trwa więcej jak 10 sekund. Czyli na wobler poświęca się do pół minuty ;)

Podoba mnie się ;)  spróbuję przy najbliższej okazji. Dzięki za pomoc. Mam drugie pytanie czy ktoś robi nacięcia pod ster dremelem?? Jeśli tak to jaką tarczę do tego najlepiej kupić??

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Pytanie odnośnie szpachlówki... szukam jakiejś, ktora nada się do drewna oraz do pcw, zależy mi na tym by była nietoksyczna przez drogi oddechowe (wszystkie novol'a odpadają). Znalazłem coś takiego jak wamod putty, niedrogo wychodzi, ale może znacie coś innego w większych opakowaniach i wspomnianej nietoksyczności?

maykel spróbuj szpachli akrylowej elestycznej, wczoraj z ciekawości spojrzałem na etykietę i było napisane, że do tworzyw sztucznych też się nadaje, kosztuje to niewiele więc chyba warto sprawdzić, jak chcesz szczegółów co do tego wyrobu to dziś wieczorkiem mogę zerknąć na dokładne dane producenta i podeślę info

Szybkie pytanie ;)

Psikałem właśnie brzuszki na biało motipem w boleniówkach (na 2 warstwy domaluxu) i delikatna mgiełka białego pojawiła się na bokach woba. Tragedii nie ma, ale mnie to denerwuje trochę. Na chemii się nie znam, więc mam pytanie. Czym to zmyć po bokach, by boczki były czyściutkie i aby lakier mi się czasem nie zmatowił?

Jak już oczyściłeś boczki to mam radę na przyszłość. Malując brzuszek woblera trzymaj go przez kawałek złożonego na pół kartoniku, który przykryje boczki, ale na tyle że psiknięty brzuszek ma łagodne przejście na krawędziach.

Jak już oczyściłeś boczki to mam radę na przyszłość. Malując brzuszek woblera trzymaj go przez kawałek złożonego na pół kartoniku, który przykryje boczki, ale na tyle że psiknięty brzuszek ma łagodne przejście na krawędziach.

Dzięki za cenną wskazówkę. Z pewnością wykorzystam ;)

maykel spróbuj szpachli akrylowej elestycznej, wczoraj z ciekawości spojrzałem na etykietę i było napisane, że do tworzyw sztucznych też się nadaje, kosztuje to niewiele więc chyba warto sprawdzić, jak chcesz szczegółów co do tego wyrobu to dziś wieczorkiem mogę zerknąć na dokładne dane producenta i podeślę info

byłbym wdzięczny jakbyś podał chociaż nazwę produktu :)  pytanie... czy szpachla akrylowa w momencie gdy pęknie lakier wierzchni po nasiąknięciu nie zacznie się rozpuszczać mimo wcześniejszego utwardzenia?

Chciałbym zapytać o wykorzystanie spinaczy biurowych jako drut na stelaż. Czy ktoś próbował? Ma jakieś doświadczenia? Wiem że ktoś o tym pisał ale nie mogę znaleźć. Materiał to tani i łatwo dostępny ale jakby mi miały wobki pordzewiec po sezonie łowienia to nie ma się co bawić

Witam,

mam kolejne pytanie czy jedna warstwa farby podkładowej wystarczy do woblerów kleniowych i boleniowych bo póki co daję więcej warstw i wydaje mi się że przez to moje wobki wychodzą nieco przy ciężkie np: wobler 3 cm waga jakieś 4g.

Z góry dzięki:)

Witam ....jestem tu nowy na forum i żółtodziób w dziedzinie woblerów....bardzo proszę mi napisać co sądzicie o wypełnianiu miejsc gdzie dałem ciężarki oraz stelaż do mocowań kotwic klejem Patex Fix ?? Właściwie robię to klejem Poxipol (epoksydowy dwuskładnikowy-każdy go zna) ale znalazłem dużą ilość Patexu i pytanie takie mi się nasunęło .....czy ten klej będzie dobry do wypełnienia tychże miejsc ?? Z góry dziękuję i Pozdrawiam .

Proszę o pomoc w wyborze miejsca umieszczenia obciążenia w dwóch modelach wobków: jerku i gliderze.

Jerk 8cm (chciałbym, aby pracował coś ala Slider, tonący)

post-50118-0-46588900-1393242038_thumb.jpg

Glider 11cm (na płytką wodę)

post-50118-0-88053900-1393242134_thumb.jpg

Materiał, z którego wykonane są korpusy to miękkie pcw (tylko z nazwy - wersja standard, umiarkowanie spieniona), grubości 19mm. Zastanawiam się jeszcze, ale stelaż prawdopodobnie przez całość.

Z góry dzięki za rady i pomysły.

Edytowane przez maykel

Mam pytanko odnośnie sterów do popperów, wyszukiwarka nic mi nie znalazła. Zastanawiam się jak je wykonać, czy podgrzewać w jakiś sposób poliwęglan aż osiągnie plastyczność i przez docisk nadać mu pożądany kształt czy raczej dociskać go czymś rozgrzanym? Ktoś już wykonywał takie "talerzykowate" stery i może podzielić się jakimiś wskazówkami?

Jeśli można podgrzać poliwęglan...  to położyłbym taki krążek na wlocie do szklanej butelki, po podgrzaniu jak zrobi się elastyczny to docisnąć go delikatnie czymś do środka aby zrobił się wklęsły... dobra koncepcja?

Wiem że można wydrążyć otwór w samym korpusie woblera ale chce mieć ten "talerzyk" większy od średnicy korpusu.