patzaw26 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Tak jak kolega wyżej pisał do małych woblerków max 3,5 cm może się jeszcze nadać, ale przy wiekszych powstałe naprężenie może być takie że albo wyrwie ci wkręty albo złamie woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Mam pytanie o położenie stelaża w woblerach głęboko schodzących. Zauważyłem, że najczęściej wchodzi w ster od spodu. Nie wiem czy dobrze to ujmuję, ale coś w stylu jak na poglądowym rysunku z prawej: Mi wygodniej chyba byłoby wklejać jak po lewej na rysunku. Czym różnią się takie dwa położenia steru jeśli chodzi o pracę/głębokość/wytrzymałość. Głównie interesuje mnie właśnie głębokość i praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 po prawej będzie na pewno o wiele głębiej schodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 RobertoPL - balsa jest za delikatna na wkręty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Darek K - generalnie woblery z oczkiem wychodzącym ze steru nurkują głębiej i szybciej od tych gdzie oczko jest w korpusie (oczywiście porównując podobne woblery). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. Na razie szykowałem parę woblerków pod wersję pierwszą, ale spróbują zrobić obie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Jakich granulacji kupić papier ścierny jak będę wykonywał woblery z lipy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Ja używam 60, 100, 150. Jak zależy Ci żeby było gladziutko to na koniec może być 200-300, mi wystarcza ten zestaw jaki wymieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) 80 i 600 . Ogolnie grubo i cienko, a czy to bedzie 80/600 czy 60/300 nie ma wiekszego znaczenia. Jak bedzie zle zbierac to nastepnym razem kupisz level wyzej. Edytowane 14 Marca 2016 przez obcy91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Ja używam 80, 150, i 800 na koniec... Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Wycinanie otworu na ster czy lepiej na drewnie przed obróbką z namalowanym projektem, czy może lepiej kiedy już wobler ma nadany kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Na początku też wycinałem na klocku miejsce na ster. Teraz wycinam już w polakierowanej przynęcie... zdaje to egzamin jeśli chodzi o woblery boleniowe i niektóre kleń/jaź. Wszystko zależy od usytuowania steru... Edytowane 17 Marca 2016 przez Qcyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) W modelach nowych, gdzie dużo eksperymentuję, zawsze nacinam otwór na ster, na początku. Później, jak się już wie co, gdzie i do czego to można to zrobić po zalekierowaniu Edytowane 17 Marca 2016 przez kamill 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 TAki gotowy wobler pomalowany czym nacinacie? Nie pęka odpryskuje lakier przy cięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 No na to trzeba uważać. Ja nacinam cienkim brzeszczotem później poprawiam grubszym a na koniec papier ścierny ewentualnie można użyć pilników igłowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A do takiej operacji wystarczy na początek samo imadło? Tzn. czy to dobrze rozumiem, biorę imadło, woblera, szczęki w imadle oklejam gumą np. po starej dętce, ustawiam woblera w takiej pozycji abym mógł brzeszczotem przesuwać po górnej warstwie szczęk imadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Ja mam na stałe wklejony na końcach imadłach filc. Tak jest wygodniej, szybciej i prościej. Co do nacinania, to tak jak napisałeś to mniej więcej wygląda.Proponuję Ci też spróbować taki sposób. Przymykasz jedno oko i bardzo wolno, nie za ostrym brzeszczotem powoli wykonujesz nacięcie. Co chwilkę możesz sobie spojrzeć, czy robisz to prosto. Edytowane 17 Marca 2016 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 A ja ze swojej strony proponuję robić nacięcie na ster jeszcze przed wystruganiem, na kwadratowym klocku po odrysowaniu konturu woblera. W dalszej części obróbki to nie przeszkadza a zmniejsza ryzyko, że jak się napracujesz a na koniec krzywo się wytnie to cała praca na marne.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Ale jak się krzywo wytnie to nie ma tragedii, można podregulować samym sterem, później oczkiem i zawsze jakoś się tego wobka ustawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Witam. Mam mały problem z woblerkiem, otóż w trakcie pracy tył wobka jest sporo wyżej niż przód,na fotce poniżej pokazałem mniej więcej jak to wygląda, możliwe że ster jest za długi, jak testowałem z krótszym było trochę lepiej, ale wolałbym aby został dłuższy , czy można jakoś wybrnąć z tego problemu? Co do pracy jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Czemu uważasz to za problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Wydaje mi się że wobek powinien pracować w poziomej linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Witam. Mam mały problem z woblerkiem, otóż w trakcie pracy tył wobka jest sporo wyżej niż przód,na fotce poniżej pokazałem mniej więcej jak to wygląda, możliwe że ster jest za długi, jak testowałem z krótszym było trochę lepiej, ale wolałbym aby został dłuższy , czy można jakoś wybrnąć z tego problemu? Co do pracy jest ok mi by to nie przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Wydaje mi się że wobek powinien pracować w poziomej liniiZakładam że dając większy ster chciałeś aby wobler wchodził głębiej lub szybciej osiągał daną głębokość. Aby uzyskać taki efekt wobler musi zanurkować szybciej, czyli zanurkować pod większym kątem, czyli ustawić się w sposób jaki pokazałeś.Wydaje się że dla osiągnięcia założeń jakie przedstawiłem (o ile w Twoim przypadku są identyczne) takie ustawienie woblera w trakcie pracy jest prawidłowe a wręcz pożądane. Oprócz tego ma to jeszcze jedna zalete, jeżeli wobek zejdzie do dna to najpierw uderzy o nie sterem a kotwiczki będą od niego odsunięte i nie będzie tak bardzo łapał zaczepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi p Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Takie ustawienie woblera wynika z wielkości steru i nie przeszkadza w pracy. Plusem jest iż mniej będziesz łapał zaczepów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi