sukingad Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Kein problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Tak sobie jeszcze pomyślałem, że dobrze abyś jeszcze na koniec polakierował ten element. Żywica z wypełniaczem jest bardziej porowata i lepiej do zaformowania dać element wylakierowany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fubu08 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) panowie podrzucicie jakieś ciekawe linki pomocne przy malowaniu farbami akrylowymi ?mam mały problem z osiągnięciem fajnego efektu malowania. używacie tylko wody do rozcieńczania czy coś jeszcze?? oczywiście malowanie pędzel i gąbka FARBY jakie mam : Zestaw farb akrylowych Royal Langnickel 18x12ml Edytowane 14 Marca 2017 przez fubu08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Panowie a z czego formować kopytko gumy?Chodzi by masa byla plastyczna, potem zastygla i mozna ja obrabiac (skrobac, szlifować)??Swoje wzorniki na gumy robiłem z modeliny . Wstępnie ukształtowałem,ugotowałem i po ugotowaniu dopieszczenie szczegółów. Na sam koniec kilka warstw lakieru żeby guma po odlewie się błyszczała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 A lakierujecie drewniany model woblera/jerka przed robieniem formy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Ja zawsze dawałem 2 warstwy lakieru na model... 2 warstwy to takie minimum moim zdaniem... Edytowane 14 Marca 2017 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 A lakierujecie drewniany model woblera/jerka przed robieniem formy?Moim zdaniem to konieczność ale może inni tego nie robią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Domalux, HartzLack? Czy zwykły bezbarwny w w sprayu? Bo zrobilem forme bez lakierowania i teraz po malowaniu żywiczneg odlewu farby tak srednio sie prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Ja teraz używam Hartzlacka nie ma sobie równych do obecnych zastosowań...ale do lakierowania modeli chyba używałem domaluxa...powierzchnia tak samo gładka a ryzyko bomblowania mniejsze Edytowane 14 Marca 2017 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Ja modelu nie lakiruję .Wcieram w dobrze wypolerowane drewno wazelinę tehniczną i jest ok.(i szybciej) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Ja teraz używam Hartzlacka nie ma sobie równych do obecnych zastosowań...ale do lakierowania modeli chyba używałem domaluxa...powierzchnia tak samo gładka a ryzyko bomblowania mniejsze Pędzlem nakładasz? A jak mam model z delatami i nie chce ich stracić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 ok, to po kolei1. Załóż rękawiczki bo przy modelowaniu żywicy ręcznie kleją się łapy i na początku można dostać alergii czy czegoś tam.2. Rozrób mieszankę z mikrobalonem ok 10% skł.A3. W zależności od kształtu zrób "formę" otwartą z folii aluminiowej- kształt ma być ok1,5 raza większy od tego co chcesz uzyskać. 4. Zalej formę poczekaj aż żywica zapamięta kształt i wyciągnij z folii.5. Uformuj dokładniejszy kształt ręcznie, poczekaj aż mocniej zastygnie i poprzycinaj nożykiem, potem przeszlifuj.6. Wszystko od pkt 3-5 możesz zrobić ręcznie bez formy wyciągając w odpowiednim czasie zastygniętą ale jw dalszym ciągu plastyczną żywicę z kubka. nożyk wchodzi jak w masło i daje się lepić w rękach.Dodam tylko, że wypełniacz mocno "uplastycznia" żywicę i ułatwia jej kształtowanie. Można dodawać więcej niż 10%. Produkt końcowy będzie trochę mniej wytrzymały mechanicznie. Ale też i nie musi być bardzo wytrzymały Jeśli pod ręką nie ma mikrobalonu, może być talk, mąka, lub pył z obróbki woblerów. Tutaj wyłącznie wyobraźnia, a raczej jej brak, jest przeszkodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Radek jak chcesz zachować detale to lakier w sprayu, lakierowosk, sidolux, werniks. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Chodzi mi o cos takiego ;-) Ale popróbuje tych wymienionych [emoji6]Dzieki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Sidolux 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 SidoluxSidolux ten srodek do mycia? Nic innego o tej nazwie nie spotkalem. Mozna prosic o dokladniejszą podpowiedź? [emoji6] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Tak. To jest bardzo rozcieńczony lakier. Nacierasz szmatką i masz połysk bez utraty detali. Rudi mi to podpowiedział niedawno. Edytowane 14 Marca 2017 przez Hesher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Ruda ma racje Ruda się zna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Rudi tańczy jak szalona 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Zadam techniczne pytanko. o co chodzi z przepalaniem formy, albo co oznacza ze forma jest przepalona? Tak z czystej ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czysto techniczna odpowiedź- silikon traci olej, przynajmniej w moich formach bo są też silikony bezolejowe. Forma zaczyna miejscami się odbarwiać (przepalenie), a żywica rwie elementy gniazda przy wyciąganiu odlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Jeszcze jedno pytanko. Dlaczego moj HartzLack jest brązowy? Kupiony w Castoramie. Po nałożeniu kilku warstw przynęta zaczyna minimalnie zmienia odcien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 A jaki to dokładnie HartzLack? Od niedawna używam HartzLack Super Strong i jest przezroczysty jak woda. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony - wysycha/twardnieje szybciej niż poprzednio używany Domalux Silver i mam wrażenie że po wyschnięciu jest twardszy. Tylko błyszczy się jak psu... Następnym razem spróbuję chyba półmat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Maty i półmaty mają mniejszą twardość niż lakiery błyszczące. Edytowane 22 Marca 2017 przez Hesher 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi