Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

panowie podrzucicie jakieś ciekawe linki pomocne przy malowaniu farbami akrylowymi ?

mam mały problem z osiągnięciem fajnego efektu malowania.

używacie tylko wody do rozcieńczania czy coś jeszcze??

oczywiście malowanie pędzel i gąbka

FARBY jakie mam :

Zestaw farb akrylowych Royal Langnickel 18x12ml Edytowane przez fubu08

Panowie a z czego formować kopytko gumy?

Chodzi by masa byla plastyczna, potem zastygla i mozna ja obrabiac (skrobac, szlifować)??

Swoje wzorniki na gumy robiłem z modeliny . Wstępnie ukształtowałem,ugotowałem i po ugotowaniu dopieszczenie szczegółów. Na sam koniec kilka warstw lakieru żeby guma po odlewie się błyszczała.

• Like 1

Ja teraz używam Hartzlacka nie ma sobie równych do obecnych zastosowań...ale do lakierowania modeli chyba używałem domaluxa...powierzchnia tak samo gładka a ryzyko bomblowania mniejsze ;)

Pędzlem nakładasz?

A jak mam model z delatami i nie chce ich stracić?

ok, to po kolei

1. Załóż rękawiczki bo przy modelowaniu żywicy ręcznie kleją się łapy i na początku można dostać alergii czy czegoś tam.

2. Rozrób mieszankę z mikrobalonem ok 10% skł.A

3. W zależności od kształtu zrób "formę" otwartą z folii aluminiowej- kształt ma być ok1,5 raza większy od tego co chcesz uzyskać. 

4. Zalej formę poczekaj aż żywica zapamięta kształt i wyciągnij z folii.

5. Uformuj dokładniejszy kształt ręcznie, poczekaj aż mocniej zastygnie i poprzycinaj nożykiem, potem przeszlifuj.

6. Wszystko od pkt 3-5 możesz zrobić ręcznie bez formy wyciągając w odpowiednim czasie zastygniętą ale jw dalszym ciągu plastyczną żywicę z kubka. nożyk wchodzi jak w masło i daje się lepić w rękach.

Dodam tylko, że wypełniacz mocno "uplastycznia" żywicę i ułatwia jej kształtowanie. Można dodawać więcej niż 10%. Produkt końcowy będzie trochę mniej wytrzymały mechanicznie. Ale też i nie musi być bardzo wytrzymały ;) Jeśli pod ręką nie ma mikrobalonu, może być talk, mąka, lub pył z obróbki woblerów. Tutaj wyłącznie wyobraźnia, a raczej jej brak, jest przeszkodą :)  

A jaki to dokładnie HartzLack? Od niedawna używam HartzLack Super Strong i jest przezroczysty jak woda.

Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony - wysycha/twardnieje szybciej niż poprzednio używany Domalux Silver i mam wrażenie że po wyschnięciu jest twardszy. Tylko błyszczy się jak psu... ;) Następnym razem spróbuję chyba półmat.

• Like 1