Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam pytanie, robię woblery na drukarce 3d i szukam kleju do wklejania wkrętek. Obecnie używam epoksydowego bezbarwnego Technicqlll. Trzyma bardzo dobrze, ale nie idzie go wciskać strzykawką i nakładam go tylko na wkrętkę i umieszczam w otworze. Trzyma wystarczająco jak na małe woblerki, ale chciałbym coś o by łatwiej było zalać otwór i być bardziej pewny połączenia. Dobrze jakby był bezbarwny, ale nie będę się upieram. Dzięki za ewentualne porady. 

Jeśli stosujesz wkrętki, to do zaaplikowania epoxy wystarczy zwykła wykałaczka. Potem usmarować wkrętkę i gotowe. Powinno trzymać na mur beton.

Tak robię tylko, że otwór to 1,5 mm i trzeba często rozrabiać małe ilości kleju. Trochę nakładam na otwór resztę na wkrętkę ale to pełne wypełnienie. Może ten klej jest zbyt mało się leje do takiego nakładania. 

Przy plastiku lepiej tak nie szaleć z podgrzewaniem :)

• Like 1

https://www.obi.pl/kleje/dragon-klej-epoksydowy-uniwersalny-2-x-18-ml/p/5280946

Sprubój tego.

Jest przeźroczysty i dość żadki, w szczeline 1,5mm wciśniesz igłą 1mm bez problemu

Tylko jak masz w strzykawce to szybko zdycha więc albo najpierw napełnij dużo dziurek i potem wkręcaj lub jak wciśniesz w dziurkę odciągnij tłok strzykawki żeby żywica była mniej "skupiona" to dłużej wytrzyma

Edytowane przez jajakub

Cześć

Mam pytanie, robię woblery na drukarce 3d i szukam kleju do wklejania wkrętek. Obecnie używam epoksydowego bezbarwnego Technicqlll. Trzyma bardzo dobrze, ale nie idzie go wciskać strzykawką i nakładam go tylko na wkrętkę i umieszczam w otworze. Trzyma wystarczająco jak na małe woblerki, ale chciałbym coś o by łatwiej było zalać otwór i być bardziej pewny połączenia. Dobrze jakby był bezbarwny, ale nie będę się upieram. Dzięki za ewentualne porady. 

Weź najgrubszą igłę i odetnij tyle, aby zostało na długość wkretki.

Podgrzewanie owszem zmniejsza lepkość - staje się "rzadszy" ale też skraca czas żelowania .

Poszukaj na allegro żywic epoksydowych o długim czasie przydatności do użycia po wymieszaniu i takiej o niskiej lepkości - poniżej 1000 będzie jak woda praktycznie.

Pierwsza która wpadła mi w oko...

https://allegro.pl/oferta/zywica-epoksydowa-odlewnicza-krystaliczna-10555995979

20 minut to może nie jest dużo, ale ...

Weź sobie strzykawki napełnij żywicą - będziesz mógł wystarczająco dokładnie odmierzać nawet najmniejsze porcje.

Odmierzanie objętościowe w tym przypadku będzie wystarczające.

Możesz poszukać też innych żywic i utwardzaczy...

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Klej ma być montażowy poliuretanowy, nie neoprenowy. Coś mi się popiep***o. Dopiero dzisiaj sprawdziłem w warsztacie. Neoprenowego nie sprawdzałem lub miałem kiedyś ale do innych zadań chyba. Nie wiem dlaczego w głowie mi ta nazwa utknęła.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Pzdr.

_____

Edytowane przez trout master

Dzisiaj zrobiłem test, chyba przesadziłem z ciężarem. Smużak 25mm z drutem 0,6mm poległ od razu na próbie wiadra 10l, tzn podniosłem wiaderko, ale stelaż lekko wyjechał i po woblerze. Z tego co pamiętam to na wkrętkach na klej dwuskładnikowy podnosiłem takie samo obciążenie bez uszkodzenia.

Dzisiaj zrobiłem test, chyba przesadziłem z ciężarem. Smużak 25mm z drutem 0,6mm poległ od razu na próbie wiadra 10l, tzn podniosłem wiaderko, ale stelaż lekko wyjechał i po woblerze. Z tego co pamiętam to na wkrętkach na klej dwuskładnikowy podnosiłem takie samo obciążenie bez uszkodzenia.

Używaj wagi wędkarskiej. 

I kto używa do woblerka 25 mm linki 10kg???

Żeby było bardziej wiarygodnie z takim woblerkiem i wiadrem - to zmontuj wędkę jakiej będziesz używał ustaw kołowrotek(hamulec) i wtedy podnoś...

• Like 2

10kg to wytrzymałość ok 20Lbs. Taką wytrzymałość mają rdzenie podstawowych linek muchowych.

Myśle że niejedna agrafka nie udźwignie 10kg, zwłaszcza do tak malutkich wobków. Kolega mocno przesadził z tym testem. Sumów chyba nie miał w zamyśle celowo tym smużakiem łowić. :) Jestem raczej pewny że gdy z tego samego drutu zrobi pseudo agrafkę to przy 10kg też zrobi się prosta. :D

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Wszelkie akryle wodne, ekstraklasa- czyli Molotov i Winsor&Newton, potem pisaki do szkła, ale daleko im do pierwszych dwóch. Molotov i W&N stosunkowo drogie ale bardzo dobre. Dobrą metodą zabezpieczenia przed zmyciem markera jest zrobienie warstwy rozdzielającej lakierem akrylowym ale tutaj też jest haczyk. Jeśli marker akrylowy nie schnie "pod palcem" i pozostaje mokry to lakier akrylowy go zmyje, jeśli schnie na korpusie to nie ruszy. Warstwa akrylu na wyschnięty marker (też akrylowy) to zawsze dobre rozwiązanie zabezpieczające przed reakcją z poliuretanem.

• Like 2