Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, przesledzilem.caly wątek i nie znalazłem info odnośnie wcierania pyłów perłowych na woblera. Wiecie może jak warstwa nadaje się do tego najbardziej?

Ja robiłem próby na wyschniętej warstwie bezbarwnego akrylu i pyłek poprostu się po nim ślizga. Znowu po dodaniu pyłku do samego akrylu, nie daje zadowalających efektów

Panowie, przesledzilem.caly wątek i nie znalazłem info odnośnie wcierania pyłów perłowych na woblera. Wiecie może jak warstwa nadaje się do tego najbardziej?

Ja robiłem próby na wyschniętej warstwie bezbarwnego akrylu i pyłek poprostu się po nim ślizga. Znowu po dodaniu pyłku do samego akrylu, nie daje zadowalających efektów

Spróbuj zmatowić powierzchnię po lakierowaniu papierem 600-800 i wtedy wetrzeć masę. Nie powinno się już ślizgać. Jak będzie to grubszy papier. Powinno wyglądać dobrze, lakier ładnie wyciągnie zmatowienie przy kolejnej warstwie. Ja bym tak testował. Gdyby Hertzlak nie chciał trzymać się perły to sprawdził bym warstwę akrylu wodnego po perle i dopiero lakier główny.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Polakieruj woblera lakierem do parkietów, potem masz lakiery do paznokci z dyspersją najpierw daj warstwę takiego lakieru jak przeschnie w lampie uv na to wcierasz pyłki potem lakier do paznokci bezbarwny klar  uv albo akryl i potem do parkietów jak wolisz i to wszystko.

Odnośnie wcierania pyłków na woblera, to jest to bajecznie proste a efekt jest powalający????

Po położeniu hartzlacka, jak lakier będzie już na tyle suchy że nic się nie rozmazuje, malujemy sobie pędzelkiem pyłami po korpusie. Nadmiar pyłku zdmuchujemy i czekamy aż wyschnie do końca ta warstwa i moczymy ponownie w hartzlaku. To takie proste.

Bierzcie i korzystacie ????

Za około dwa dni wrzucę tutaj efekt moich zabaw z pyłkami ????

• Like 1

Wystarczy spokojnie. Jeśli to nie drewno, to nawet mniej.

Ed. A nie, jak to oklejańce to daj te 5 warstw. Z folią jest taka lipa, że potrafi rozerwać całą powłokę. Na przyszłość daj tylko poliuretan, bo akryl jest miękkszy i będzie wszystko mocniej pracowało wewnątrz korpusu.

Edytowane przez Hesher
  • Like 1

5 już jest ale jutro dam chyba jeszcze tą szóstą dla świętego spokoju. A akryl dałem tylko po to żeby ewentualnie nie ścięły mi się spraye z hartzlakiem. I źle napisałem wcześniej. Po kaponie folia odtłuszczona, potem podkład akrylu zezbarwnego, spraye na grzbiet i brzuszek, znów akryl i 5 warstw hartzlaka a pomiedzi tym pyły perłowe

Na folię czy do wyrównania nie lepiej było żywicę epoxy? Fakt że idealnie clear raczej nie jest. Ta tania. Droższa (np. do omotek) jest. Na spoinę i pod malowanie (brzuszek, ciemny grzbiet) to inny jej kolor nie przeszkadza.

Wrzuć fotkę jakie pyły używałeś do tej próby która opisałeś wyżej.

_______

Edytowane przez trout master

Naczytałem się tutaj na forum że lepiej warstwy farby oddzielić od hartzlaka akrylem, więc tak zrobiłem. Tylko że strasznie gęsty ten vidaron, ale za to fajnie wyrównał powierzchnię między korpusem a folią. A pyły to te z modelarnia24 które stosuje się do odlewania gum

Naczytałem się tutaj na forum że lepiej warstwy farby oddzielić od hartzlaka akrylem, więc tak zrobiłem. Tylko że strasznie gęsty ten vidaron, ale za to fajnie wyrównał powierzchnię między korpusem a folią. A pyły to te z modelarnia24 które stosuje się do odlewania gum

Dużo taniej wyjdą Cię miki dodawane do cieni do powiek na allegro jest sporo tego.

• 5 miesięcy temu...

• 4 miesiące temu...