Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Jako końcowa warstwa,folia alu.trzyma. Alu kleje też na capon zamknięty nitro biała i wszystko ok. Te folie są poprostu sztywniejsze,klej jakby słabszy i końcówki się z czasem podnoszą a sama balsa też jest mieka,więc łatwiej o odkształcenia.

Edytowane przez maniek44

Dwa przykłady przygód z folią aluminiową naklejaną bazpośrednio na topolowy korpus. Zdumiewa mnie siła, która poradziła sobie z ośmioma warstwami harzlacka. Wszelkie szczeliny (wkręty i ster), którymi mogła się dostać woda były zabezpieczone epoxy, także poza klejem z folii i śladami wilgoci w drewnie nie potrafię znaleźć winowajców.

post-49956-0-91565400-1739616989_thumb.jpg

post-49956-0-56853800-1739617002_thumb.jpg

post-49956-0-98184700-1739617016_thumb.jpg

post-49956-0-78089200-1739617031_thumb.jpg

Dobra impregnacja drewna przed oklejaniem i będzie po problemie. Jeśli balsa to polecam zakonserwowanie korpusu cyjanoakrylem bądź 2 warstwami HZ i dopiero folia. Używałem różnych folii z żadną nie miałem problemu po odpowiednim potraktowaniu drewna.

• Like 1

1. Wiertło 1.5mm będzie lepsze, musi być miejsce na klej. Polecam dwuskładnikowy UHU Endfest Plus 300, piekielnie mocny, a przy tym wydajny. Przy skręcaniu oczek trzeba pamiętać żeby nie przekręcać ich za bardzo bo wtedy również zostaje mniej miejsca na klej.

2. Można impregnować po wklejeniu oczek

Kolego ten klej UHU można normalnie używać w mieszkaniu? Nie czuć go bardzo czy lepiej prze uchylonych oknach? Pytam bo akurat mam lekkie chorobowe to bym coś podziałał, ale minusem jest to że mam nos zatkany...

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Dla mnie ten klej ma nieco drażniący zapach, używam zawsze z maską z filtrami węglowymi na twarzy.

Jestem nieco przewrażliwiony na punkcie bezpieczeństwa, zakładam maskę nawet gdy używam super glue.

Dokladnie. Mnie superklej drażni mocno.

Jakieś prototypy pomału powstają. Teraz klejenie połówek a potem capon i dopiero testowe obciążanie i wyciąganie wniosków. No wlasnie klejenie połówek na początku miało byc superglue ale teraz zastanawiam się nad czymś dwuskładnikowym. Jak tonu Was wygląda? Pozdrawiam9c332f7405720b1f1090a12193545f94.jpg3c2d77d4ef27dd68da10b4390ab4e62e.jpgbd6dac52e4040006156f60e62c30ac5e.jpg