Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

witam chcialem was zapytac jak zrobic w czarnym woblerku zolte kropeczki coś ala biedroneczka tylko zółta  Lakierem do paznokci  Probowalem wykalaczek i nic  brzydko wychodza ;/

Najlepiej patyczkiem lekko zaokrąglonym minimalnie mniejszym średnicą od średnicy jaką chcesz uzyskać.

Nitro bardzo dobra i niedroga , jeszcze lepsze są emalie do pinstipingu  ale te kosztują 30-40 zł za 100ml :) .

Jak chcesz żeby kropki wychodziły w miarę równe to rób to w ten sposób : parę kropli farby nalej na blaszkę lub kawałek plastiku tak że by w miarę równo się rozlały nie prosto z puchy(lakier musiał  byś ciut rozcieńczyć) , raz w farbę i kropeczka znowu w farbę i kropeczka itp... itd.. :D :D blaszka jest po to ze by za każdym razem wziać jednakową ilość farby i dodatkowo można ją położyć obok kropkowanego właśnie przedmiotu co oszczędza czas , farba nie zdąży przyschnąć co w wypadku nitro trwa parę minut :D . Skąd wziąć blaszkę ja wykorzystuje te z inPostu jedyny z nich pożytek :D .

Pamiętaj praktyka czyni mistrza ćwicz ;) .

post-49788-0-96892800-1358041202_thumb.jpg

Pomijając fakt ze o wpół do trzeciej troszkę łapy mam już niewładne :D  nie jest źle  .

Edytowane przez wedkarzyk1
  • Like 1

Mi takie kropeczki najwygodniej wiertłami się robi po pierwsze łatwo dobrać średnicę po drugie mam tego parę kilo :lol: :lol: .

Mi też najwygodniej kropki robi się wiertłami. Mam kilka średnic i te "pisaki się nie zużywają. Ja osobiscie lubię robic kropki farbą gęstą, wychodzą bardzo równe kropeczki. Przy rzadkiej farbie, lubi czasem popłynąć i zamiast kropeczki wychodzi kleks.

Mi też najwygodniej kropki robi się wiertłami. Mam kilka średnic i te "pisaki się nie zużywają. Ja osobiscie lubię robic kropki farbą gęstą, wychodzą bardzo równe kropeczki. Przy rzadkiej farbie, lubi czasem popłynąć i zamiast kropeczki wychodzi kleks.

No oczywiście odpowiednia gęstość farby jest ważna , tu już troszkę trzeba samemu po eksperymentować jak za gęsta to też nieładnie wychodzi bo takie buły się robią :D .

• Like 1

Już się pogubiłem w temacie co z czym łączyć a z czym nie łączyć.

Jeśli mam lakier parkietowy Domalux - to jakiego sprayu mam używać??? i jaki podkład dać? (śnieżka nitro może być?) A jeśli to będzie dajmy na to spray-farba lakier to nie muszę już zabezpieczać? 

1.Strugasz

2.Szlifujesz na gładko

3.Lakierujesz

4.Szlifujesz na gładko

5.Lakierujesz

6.Szlifujesz na gładko

7.Lakierujesz

8.malujesz białą nitro gęstość odpowiednia-lepiej rozcieńczyć porządnie i 2warstwy jak mało

9.malujesz kolorem-np.spray motip lub inny akrylowy

10.4X lakierujesz domaluxem

Ja robie w ten sposób ;)

Edytowane przez wildriver

Dlaczego nie używacie na podkład podkładowej w spraju (jakiś skry). Nie dość, że lepiej się na nie inne lakiery trzymają, super wypełnia małe nierówności (a po przeszlifowaniu i ponownym położeniu jest już super), schnie równie szybko i nie śmierdzi.  500ml spray za 18zł wystarcza na bardzo długo. Nie widzę żadnej zalety białej nitro.

Dlaczego nie używacie na podkład podkładowej w spraju (jakiś skry). Nie dość, że lepiej się na nie inne lakiery trzymają, super wypełnia małe nierówności (a po przeszlifowaniu i ponownym położeniu jest już super), schnie równie szybko i nie śmierdzi.  500ml spray za 18zł wystarcza na bardzo długo. Nie widzę żadnej zalety białej nitro.

Wszystko zależy od farby jaką stosujesz do malowania finalnego.Podkład z nitro nie nadaje się pod plakatówki czy akwarele bo się go poprostu nie trzymają, natomiast do akryli czy olejnych jest niezły.Ja osobiście wolę zamoczyć korpus drewniany w caponie bo lakier ten jest bardzo rzadki , wnika w struturę drewna i mam wstępną impregnację a po przeszlifowaniu gotowy podkład pod akryle.

• 2 tygodnie później...

Siemka , mam do Was pytanko..może i dziwne no ale ;/ Dostałem dzisiaj weny i chciał strugnąć kilka robaków typu larwy , osy itd...no ale skończyło się na tym że zmarnowałem 30 cm balsy i przeciąłem sobie palca z 3 miejscach. 

Macie jakieś techniki strugania takich małych robaków ?