bigrafi Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Daj bardziej wystające oczko i dokładnie wyczyść przed ustawianiem. Powinno być OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1977 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witajcie planuję zakupić frezarkę , coś w tym stylu polecicie coś sprawdzonego? http://hurtowniaaga.pl/galeria/cache/bass-polska/mini-szlifierka-217ele/min_595.jpg Mam takie samo urządzenie, tylko naklejka innej innej firmy. Posiadam je od około pół roku i na razie daje rade. Frezuję tym otwory pod obciążenie w woblerach, rzeźbię pokrywy skrzelowe itp. oraz wiercę otwory w cykadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 znaleziony u kolegi w pudelku - produkcja ponad 15 lat temu(jak nie 20) największe trofeum troć 75cm może ktoś znajdzie w nim coś do własnej twórczości przy tworzeniu nowych ubarwień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwedkuje Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 To jest stary wobler Dragona. Coś a'la głowacz. Mam takiego samego. Mój jest żółty. Ma 9 cm. Kiedyś miałem też 4 cm takiego i to dopiero był killer na pstrągi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) jakie Macie patenty na wycinanie sterów? (wiem ze można kupić już gotowe ale nie o to mi chodzi) gruby poliwęglan 2mm słabo mi to wychodzi,jestem trochę załamany z góry dziękuje za porady i sugestie (czym? ewentualnie jak to wycinać) Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Wojti postaraj się wstępnie powycinać nożycami do blach (metalu) ładnie idzie, na koniec wyrównaj pilnikiem i będzie Git.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 jakie Macie patenty na wycinanie sterów? (wiem ze można kupić już gotowe ale nie o to mi chodzi)gruby poliwęglan 2mm słabo mi to wychodzi,jestem trochę załamany z góry dziękuje za porady i sugestie(cym ewentualnie jak to wycinać) Zaznaczasz obrys steru pisakiem do płyt CD. Następnie wycinasz zgrubnie czym chcesz - nożyce do metalu, brzeszczot, wyrzynarka itd. Następnie musisz unieruchomić ster (imadło, peany lub - najlepiej - kleszcze samozaciskowe). Dalsza obróbka narzędziem typu Dremel z końcówką: http://www.megamajster.pl/pierscien-szlifierski-dremel-pierscien.-szlif.-drobnoziar.-6.4mm-6szt-(438).php?off=8Możesz fazować rant pod kątem 30-45 stopni. Wykończenie to polerka np:http://www.megamajster.pl/tarcza-polerska-dremel-tarcza-polerska-filc-13mm-6szt-(414).php?off=5Zbyt duży docisk tarczą polerską spowoduje "podebranie" szlifowanego steru. Ale czy warto tyle się męczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) wielkie dzięki za porady - jednym słowem dobre narzędzia to podstawa, z pierwszymi sterami sie pomęczę, później zamówię już gotowce na dobra sprawę przy większej produkcji to trzeba sie koniecznie zaopatrzyć: dremel, aerograf, kilka rodzajów kombinerek, brzeszczoty, ręczna piła do wycinania, imadełko, lakiery materiały do produkcji (drewno ewentualnie formy i pianka, drut, lakiery, farby, okleiny, oczy, poliwęglan - stery) suma wyjdzie grubo ponad 1000zł ze względu na długa zimie plan powstał jasny: "w tym roku muszę złowić szczupaka na woblera własnej produkcji" projekt na etapie realizacji Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 A ja mam pytanko odnoście ustawienia woblera sumowego: A sprawa ma się tak: Zrobiłem 10 baryłek sumowych jednak dziś nad wodą na próbnych lotach z 10 tylko jeden pięknie mocno pracuje, reszta przeważnie kręci się wokół własnej osi zaraz po zanurkowaniu, co może być tego przyczyną? źle dobrany ster? czy też może za małe dociążenie? ołów dałem pomiędzy ster a brzuch. Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie, dziś się nieco posiłowałałem z ustawianiem nad wodą, jednak dużo to nie pomogło, wydaje mi się że gdzieś gubią stabilność, można to jakoś jeszcze uratować? Niestety nie mam jak zrobić teraz zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Myslę. że jesli kolego zrobisz nam zdjęcia (lub chociaż narysujesz kształt) coś zaradzimy i podpowiemy.....Tak mozna tylko gdybać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy stery wklejałeś pod opowiednim kątem ????? Czy może wyszło tochę takie śmigło ????? Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez rybson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 zdjęcia będą jak tylko będę miał aparat, bo jest w plenerze, myślę że jutro najpóźniej w środę wstawię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Pisałem Ci na PW , co może być przyczyną ale fotki dadzą lepsze spojrzenie . Filmik natomiast dałby transparentne spojrzenie na sprawę . Jeśli nie będziesz umiał ich ustawić to przyślij je do mnie to poustawiam je . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Pisałem Ci na PW , co może być przyczyną ale fotki dadzą lepsze spojrzenie . Filmik natomiast dałby transparentne spojrzenie na sprawę . Jeśli nie będziesz umiał ich ustawić to przyślij je do mnie to poustawiam je . Czytałem, jutro będę się z tym motał dalej, jest małe światełko w tunelu Rozebrałem model który chodzi i wszystko wskazuje na to że brakuje w jednym miejscu ołowiu, w pozostałych modelach. Cóż trzeba dalej kombinować, a nie podawać się - skoro jeden chodzi to i reszta zacznie hm, wysłać do Ciebie było by szybko i sprawnie, ale aż na taką łatwiznę nie idę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Niestabilność moze byc spowodowana wieloma rzeczami ,mimo to jak wobka kreci to na pewno w któraś stronę,przy-pacz sie dokładnie w która i odegnij oczko w przeciwna lub zamocuj kółko łącznikowe z przodu to często stabilizuje wobek ,w ostateczności podklej jajo od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Niestabilność moze byc spowodowana wieloma rzeczami ,mimo to jak wobka kreci to na pewno w któraś stronę,przy-pacz sie dokładnie w która i odegnij oczko w przeciwna lub zamocuj kółko łącznikowe z przodu to często stabilizuje wobek ,w ostateczności podklej jajo od spodu albo nawiń drut ołowiany na kotwiczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A ja też mam pytanie: Może ktoś próbował kiedyś odbarwić ew. wybielić farbowane piórko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Nie wiem jak z piórkiem,ale sierść traktowałem jak robią to panie z włosami-perhydrolem,czyli wysokoprocentowym roztworem wody utlenionej.Może spróbować jakimś wybielaczem,tylko nie wiem jak potem z zapachem chloru,czy zniknie po umyciu-nie próbowałem z Ace,tak mi przyszło do głowy.Natomiast perhydrol działał na sierść,to może i piórko odbarwi,powinien działać,no i zapachu nie ma trwałego.A długością kąpieli wyregulujesz stopień odbarwienia-jak będzie dostatecznie rozjaśnione,to przepłucz zwykłą wodą.Tylko nie wiem,czy piórko nie zrobi się kruche,bo sierść nieco osłabia,ale bez tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) ACE, CIF w płynie, 3 rodzaje rozpuszczalników i zwykła woda utleniona nie działa. Dobra dzięki popróbuje - jakby ktoś miał 100% pewny sposób to śmiało pisać Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Wędkamojehobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A ja też mam pytanie: Może ktoś próbował kiedyś odbarwić ew. wybielić farbowane piórko? A w jakim celu?Nie łatwiej poszukać białego? Ile i jakiej wielkości poszukujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Januszu mam ich sporo w czarne, białe, brązowe, czerwone itp itd ale wszystkie są jednokolorowe. Myślę że 3-5 cm w zupełności wystarczy a jeśli pytasz o ilość to myślę że kilka na początek by wystarczyło A w celu Ty już wiesz jakim bo sam je wykorzystywałeś do tego Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Wędkamojehobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spulding Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Panowie twótcy mam pytanie:W jaki sposób testujecie na jaka głebokosc dany wobek nurkuje. Kilka razy widziałem w opisach do wobka hand made ze wobek nurkuje od 0.2 do 0.5m albo od 1 do 3 m w jaki sposób to jest stwierdzane.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Musisz znać głębokość testowego łowiska. Jeśli np wynosi 50 cm, a wobler stuka o dno, sprawdzasz na odcinku z głębokością 70 cm. I tak, aż do momentu, gdy przestaniesz dochodzić do dna. Taki testowy odcinek zwykle jest w kilku miejscach, tzn odcinek o głębokości 50 cm od 70 cm może dzielić kilka lub kilkaset metrów - znajomość wody jest tu bezcenna.W czasie cieplejszej pory roku możesz pływać łodzią (najlepiej na elektryku) i trolując wobkami sprawdzasz precyzyjnie głębokość zaczepu - masz wiarygodną informację.A po pewnym czasie, to tak jak z rybami. Raz przeciągniesz woblera i z dużą dokładnością możesz stwierdzić, na jaką głębokość zanurkuje. A jednym spojrzeniem oszacujesz wielkość ryby po oczach. Zwykle im oczy dalej od ogona, tym ryba dłuższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Problem pojawi się, gdy poziom wody w znanym łowisku podskoczy Nigdy nie zastanawiałem się nad tym jak mierzyć głębokość schodzenia, ale tak na szybko mój geodezyjny umysł opracował pewną konstrukcję geometryczną Na żyłce co 0,5 metra robisz jaskrawymi markerami znaczki- powiedzmy żółte, zielone i czerwone, żeby się nie pomylić ile ich się zatopiło. Wypuszczasz woblerka w miejscu z równym uciągiem nurtu i pozwalasz, żeby się zanurzył. Liczysz ile znaczków poszło pod wodę i jeśli się da to tyle samo odliczasz nad wodą i calóweczką mierzysz wysokość od lustra wody do konkretnego znaczka. I masz głębokość. Jeśli woblerek mocno nurkuje odliczasz ile tam się da znaczków nad wodą, mierzysz wysokość i liczysz z proporcji. Proste i mniej podatne na zaczepy. A jak chcesz super dokładnych pomiarów to nie ma sprawy- dogadamy się. Wystawiam faktury VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Albo basen(czytać pływalnia ) ,,,,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi