wedkarzyk1 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 To mi jednak bardziej odpowiada wersja podana przez Janusza :D .Z własnego doświadczenia wiem ze niemożna dosłownie brać głębokości zejścia podanej przez twórce/producenta , jest to tylko wskazówka która powinna dać nam obraz tego jak możemy wykorzystać daną przynętę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spulding Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zbigniew teztak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 To mi jednak bardziej odpowiada wersja podana przez Janusza :D .Kiedyś miałem zlecenie na pomiar masztu radiowego- ponad 300- metrowego. Pakuję się do wyjazdu, gdy nagle jedna z wysoce wykwalifikowanych osób w zespole mówi. "Słuchaj, ja nie mam lęku wysokości, więc mogę wejść, tylko problem jest z taśmami do pomiaru. Mamy tylko dwie 50-metrowe". Zamarłem na chwilę dziękując losowi, że nie przyszło zlecenie na pomiar Mount Everest 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 określenie zakresu pracy to temat nieco skomplikowany za wzór załatwiam sobie woblery rapala, zdobyłem książeczkę z wykresami pracy woblerów i podane sa tam paramety w jakich były prowadzone testy (od tego zawsze trzeba zaczynać) tz. grubość linki prędkość trollingowa niestety prędkości zwijania podczas spinningu nie podali :-) z wykresu łatwo odczytać na jakiej głębokości prowadzi sie danego woblera i po jakiej odległości po rzucie ściągana przynęta osiągnie deklarowaną głębokość niestety pozostali producenci podają te parametry w sposób bardzo okrojony lub wcale tego nie robią na dobra sprawę jest to bardzo kosztowne i wymaga sporo czasu to co podają producenci (a tym bardziej "twórcy") trzeba brać z przymrożeniem oka i zachowując pewną tolerancje gdyż na to jak głęboko będzie pracowała dana przynęta jest sporo czynników - grubość linki, prędkość prowadzenia, pod fale czy z fala, odległość wypuszczenia podczas metody trollingowej to tylko niektóre z nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (...)to co podają producenci (a tym bardziej "twórcy") trzeba brać z przymrożeniem okai zachowując pewną tolerancje gdyż na to jak głęboko będzie pracowała dana przynęta jest sporo czynników- grubość linki, prędkość prowadzenia, pod fale czy z fala, odległość wypuszczenia podczas metody trollingowej to tylko niektóre z nich@Wojti, masz rację.Mam woblera, który trolując z szybkością 3,5 - 4 km/h żyłka 0,16 wypuszczona na około 30 metrów stuka o dno na 1,8 - 1,9 metra. Ale przy łowieniu "z ręki", z tą samą żyłką nurkuje najwyżej do metra. W rzece do około 1,2 metra. Gdy ktoś mnie pyta, na jaką głębokość zanurkuje, odpowiadam spokojnie - do metra. Bo jeśli będzie miał żyłkę 0,18 lub grubszą (częste), to głębiej nie trolując nie zejdzie, a lekko podnosząc kij do góry będzie miał woblera do głębokości jakiś 60 cm.I teraz jak, mam robić cały wykład, przedstawiając spektrum możliwości, czy ograniczyć się do typowych zastosowań, dając rzeczywisty obraz przynęty?Tak jak zauważyłeś, tolerancja zapewnień twórcy jest konieczna, a z drugiej strony zbyt szczegółowy opis zaciemnia rzeczywiste przeznaczenie woblera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Witajcie czy ktoś może doradzić mi co robię nie tak , po odlaniu woblera z piany odczekaniu około 50-60 min temperatura pomieszczenia około 22 cwobler ( pianka) jest krucha z góry dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Niech zgadnę.Piana z progmaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 nie pianka IZOPOL 30/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Albo jest za wilgotno, albo złe proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 proporcja 1:1 jak w zaleceniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 U mnie tak było właśnie jak walnąłem sie w proporcjach, albo kombinowałem z H2o 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 proporcje odmierzam strzykawką dodam że wobler ma 65 mm składnika a i składnika b daję po 3 ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptun Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 WitamJestem w trakcie produkcji woblerów typu dorado magic - około 1,9 cm pływających miniatur. Pytanie, ile dać obciążenia do takiego wobka z balsy żeby pływał i w miarę agresywnie pracował? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie gniewaj się, ale tego Ci nikt nie powie. A "troszkę" Cię nie usatysfakcjonuje.Nie żeby nikt nie chciał Ci udzielić odpowiedzi, ale trzeba by znać dokładne wymiary, gęstość balsy, masę drutu, również steru, ilość warstw lakieru, wagę Twojej kotwiczki... Dużo zmiennych mających wpływ na odpowiedź.Najprościej to po prostu zrób próbę. Zapisz (obrysuj) wielkość ciężarka, przy tak małym woblerze najwygodniej wyciętego z blachy ołowianej. Jeśli będzie OK, to masz odpowiedź. Za dużo - zmniejsz, za mało - dodaj.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptun Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 W gruncie rzeczy źle sformułowałem pytanie. Zdaję sobie sprawę z mnogości zmiennych i w żadnym wypadku nie oczekiwałem odpowiedzi typu "dodaj 0,345669779 g i będzie dobrze". Po prostu przydałby mi się pewien rząd wielkości, od którego mógłbym zacząć kombinować, a informacja ludzi robiących woblery podobnej wielkości na pewno by mi pomogła, po naniesieniu pewnych poprawek, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zacznij od 1/4 grama I nanoś poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witajcie drodzy dłubacze pytanie mam do was posiadam piane IZOPOL 30/60 Po jakim czasie można oklejać tkaniną i malować wobki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafizmafi Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Kiedyś na forum przwijał się link do japońskiej stronki na ktorej były schematy woblerów, strona była taka czarnobiała. Czy ktoś posiada link do tej stronki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spulding Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Koledzy a tak sie zastanawiam nad zastosowaniem do odlewania wobków z zelu balistycznego taki jak stosuja w programiew Pogromcy mitów, miał ktos stycznosc z tym zelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berioza7 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 http://pecalista.rulez.org/FaHal2/JapanFaHal.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafizmafi Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 http://pecalista.rulez.org/FaHal2/JapanFaHal.htmDokładnie o to mi chodziło. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptun Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Czy miał ktoś problemy z farbami Dupli-Color Color spray New quality? Pytam bo pomalowane jakieś 4h temu wobki dalej się kleją. Malowałem z dodatkiem Motipu. No i czy w razie braku poprawy da się jakoś uratować te woblery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zalecam kąpiel w domaluxie, po wyschnięciu będziesz mógł swobodnie brać w ręce, jeśli się klei po 4 h to pewnie tak już zostanie, niektóre tak mają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkamojehobby Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Czy miał ktoś problemy z farbami Dupli-Color Color spray New quality? Pytam bo pomalowane jakieś 4h temu wobki dalej się kleją. Malowałem z dodatkiem Motipu. No i czy w razie braku poprawy da się jakoś uratować te woblery? Nie, ale miałem to samo z sprayami DECO COLOR - prawdopodobnie ten spray nie jest akrylowy tylko jakiś żywiczny a takie potrafią się lepić nawet następnego dnia i potrafią pięknie spłynąć po lakierowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptun Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Hmm, w takim razie czy bezbarwny lakier akrylowy w sprayu mógłby rozwiązać sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi