Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Tych lakierów Dupli-Color Color jest kilka i są różne w swym składzie.

Objawy podobne do tych co mówisz, miałem przy malowaniu pierwszych woblerków.

Ja użyłem takiego, jak na zdjęciu poniżej. 

lakier-dekoracyjny-color-spray-dupli-col

Chciałem nim łuski namalować oraz jednego w całości pomalować.

Kleił się bardzo długo.

Przy lakierowaniu Domaluxem, po prostu spłynął.

Próbowałem clarem samochodowym - też spływał.

Więc szybciej i taniej, wyjdzie kupić farbę akrylową niż szukać lakieru tylko do jednego koloru.

Ale przy szybkim zanurzeniu w Domaluxie, zrobił się ciekaw (bynajmniej dla mnie) efekt rozmycia łuski.

c8910c03396fa250.jpg

Wspomniane tu lakiery Dupli-Color Color nie są przystosowane pod dalsze lakierowanie. One zostały stworzone do dekoracji przedmiotów bez dalszego zabezpieczania.

Czy można sobie z tym jakoś poradzić? Czasami można.

Czasami udaje się zabezpieczyć taki lakier medium do farb akrylowych, dostępne wszędzie gdzie sprzedają akcesoria dla plastyków. Jedna warstwa może nie wystarczyć. Nie wiem o co chodzi, ale złoto czy miedź, łatwiej spływa w tych lakierach.

Innym zastosowaniem dla tych lakierów, które używałem kiedyś z powodzeniem jest użycie ich tuż po położeniu innego lakieru w sprayu, np. samochodowego. Zanim lakier barwny wyschnie przyjmuje "w siebie" taki zmywalny lakier chromowy i utrwali go. Trzeba jedynie napylać z wyczuciem. 

Tu przykład takiego właśnie zastosowania w pokryciu Hartzlackiem

post-46021-0-05422200-1366701761_thumb.jpg

W każdym razie, spray chrom do wewnątrz jest trudnym materiałem i wymaga wielu prób, by można było jakoś go wykorzystać do naszych celów.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

witam jestem poczatkujacym strugaczem mam takie szybkie pytanko ile czekac z nakladaniem kolejnych warstw farby maluje spreyami akrylowymi motip i auto lack pierwsza warstwa capon potem podklad bialy dwie warstwy lakieru bezbarwnego ze spreya potem kolor na boki srebrny znow lakier bezbarwny dwie warstwy potem czarny grzbiet jakis dodatek czerwony na brzuszku i lakier

strasznie dlugo schodzi przy malowaniu bo po kazdej warstwie czekam ok 18 godzin az wyschnie i zastanawiam sie czy musze tyle czekac czy czekac tylko az przeschnie na tyle ze sie nie klei ?

a tak mi to narazie wychodzi . to jest drugi woblerek jakiego robie jak narazie w trakcie malowania

post-54562-0-86603100-1374314802_thumb.jpg

Edytowane przez lolo_STG

• 2 tygodnie później...

Podepnę się do tematu , mam pytanie odnośnie tego sprayu  , czy stosowaliście je do woblerów ?

Podkład Domalux połysk po wyschnięciu , chcę ten spray użyć - malować woblerki , dobry to będzie wybór ? 

Te występują w puszkach widziałem na sklepie 400ml  , a  droższe MOTIP 200ml w które lepiej zainwestować ?

post-50637-0-06950800-1375461452_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Mam pytanko , zrobiłem już parę woblerów , są gotowe na koniec naciąłem rowki na stery , czym i w jaki sposób teraz zabezpieczyć rowki pod stery  ? 

Czy wystarczy teraz rowki posmarować klejem .np. poxipol przeźroczysty i wklejać stery z poliwęglanu  , będzie to dobre rozwiązanie przed woda ?

Edytowane przez Kajtelek2