Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

ja co prawda używam ich do malowania pędzlem, ale do aerografu się świetnie nadają, akrylowe farbki modelarskie Pectra i wiem że dużo osób maluje nimi z powodzeniem aerografem ;)

Pactry raczej bym nie polecił, szybko wysycha przy czym zasyfia nam aero :) Kolego seki12 jest tu na forum temat farby do aero,wyszukiwarka nie gryzie a w temacie koledzy podali jak na tacy jakimi farbami malować.

witam jako że jestem tu nowy a chciałbym również woblery wykonywać ręcznie  potrzebuje waszej pomocy 

z struganiem i przygotowaniem woblera nie mam problemu ale właśnie ale  

mam już około 40-50 sztuk  przygotowanych do malowania i tak sobie czekają już 2 rok  

pomocy jaką farbę wybrać do aerografu 

tzn czytałem na różnych fora i chciałbym spróbować malować farbami do tkanin Fevicryl

czy ktoś może już używał tych farbek ?trzeba je rozcieńczać żeby z aero malować?

może jakieś inne będą lepsze ? woblerki są z lipy strugane i zabezpieczone Caponem 

z góry dziękuje za pomoc i każdą poradę

Tych farb nie znam.

O innych, które się nadają do naszych celów możesz poczytać choćby tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/26645-jakie-farby-do-aerografu-hs-ultra/?hl=%2Bfarby+%2Baero

A ma ktos jakies pojecie odnosnie robienia wobków z form ? jak to ugryzc ? gdzie co kupic itp... 1 artykol juz kiedys czytalem ale nie bylo tam nic o srodkach ktorymi sie zalewa itd... bylbym wdzieczny za informacje ;]

http://jerkbait.pl/topic/500-woblery-z-pianki/?hl=piana#entry852643

http://jerkbait.pl/topic/20993-pianka-pytania-i-odpowiedzi/?hl=piana#entry1201374

http://jerkbait.pl/topic/19419-pianka-do-woblerow/?hl=piana#entry1179656

http://jerkbait.pl/topic/14113-baza-danych-na-temat-wobler%C3%B3w-z-pianki/?hl=piana

Jest tego dużo więcej. Wpisujesz w wyszukiwarkę (po prawej u samej góry strony) i wyświetla się długaśna lista propozycji.

Miłej lektury :)

dziękuję za odp  owszem czytałem  ale właśnie tam  głównie pisze o typowych  farbach do aero  oraz pactrach i rozcieńczaniu

jako że to będzie mój pierwszy kontakt z aerografem to która z farb sprawiłaby mi najmniej problemu na początku ? vallejo model air, humbrol  czy może macie jakieś inne nie wiem może  jakieś pigmenty do farb?

zdaje sobie sprawę że początki będą trudne ale kiedyś trzeba się przełamać 

p.s.

jeżeli piszę nie w tym wątku  co trzeba to proszę o wyrozumiałość i skierowanie mnie do odpowiedniego i z góry przepraszam za kłopot 

pozdrawiam Krzysztof 

Edytowane przez seki12

hey

zadam pytanie tutaj żeby nie otwierać nowego tematu jak już okleję woblera materiałem ja przyklejałem na lakier odetnę naddatek tkaniny przy grzbiecie to jak lakierować żeby nie pojawiły się pęcherzyki na materiale  ja zanurzałem i kilka mi powstało , czy w tym wypadku pierwsze powiedzmy dwie warstwy lakieru położone z pędzla załatwią sprawę  ?

mam już około 40-50 sztuk  przygotowanych do malowania i tak sobie czekają już 2 rok  

pomocy jaką farbę wybrać do aerografu 

Kiedyś studenci reżyserji zadawali na wykładach masę technicznych pytań Stanleyowi Kubrickowi. Ten słuchał i milczał. W końcu ktoś rzucił, żeby udzielił im według niego najlepszej rady dla nich. Wtedy Kubrick odpowiedział

- weźcie jakąkolwiek kamerę do ręki i po prostu zacznijcie kręcić.

Seki12, weź jakąkolwiek farbę i po prosty pomaluj trochę tych korpusów. Olej wizję mega rezultatu za pierwszym razem, bo nigdy nie zaczniesz. Do boju chłopie bo ciekaw jestem następnego artysty :)

• Like 1

dziękuję za odp  owszem czytałem  ale właśnie tam  głównie pisze o typowych  farbach do aero  oraz pactrach i rozcieńczaniu

jako że to będzie mój pierwszy kontakt z aerografem to która z farb sprawiłaby mi najmniej problemu na początku ? vallejo model air, humbrol  czy może macie jakieś inne nie wiem może  jakieś pigmenty do farb?

zdaje sobie sprawę że początki będą trudne ale kiedyś trzeba się przełamać 

p.s.

jeżeli piszę nie w tym wątku  co trzeba to proszę o wyrozumiałość i skierowanie mnie do odpowiedniego i z góry przepraszam za kłopot 

pozdrawiam Krzysztof 

Kolego, skocz do mieszalni lakierów samochodowych, kup sobie na próbę lakiery wodorozcięczalne a sam zobaczysz. Ja i kilku kolegów na forum tak malujemy i jest gitara. Mnogość kolorów i łatwość aplikacji stawia te lakiery na pierwszym miejscu na mojej liście, cenowo wychodzi taniej niż Pactry bo za 50 ml zapłacisz 10-12 zyla. Pactry to syf totalny, wystarczy poczytać fora modelarskie. Jak masz jakieś jeszcze pytania odnośnie lakierów samochodowych to pisz, mam bardzo durze doświadczenie z tymi produktami.

RUDI75- mam kolegę co ma warsztat lakierniczy samochodowy i zawsze mu zostają farby

to może mieć też takie farby na pewno będę jeszcze pisał podjadę do niego i zobaczę co ma ciekawego 

zawsze to kilka groszy w kieszeni :)

w weekend wrzucę kilka wystruganych wobków do oceny w testach wannowych pływają ok 

jak tylko załatwię  farby to prysnę kilka i zobaczymy jak to wyjdzie (aż się boję heheh )

pozdrawiam Krzysztof

a do takich farb to jaki będzie odpowiedni lakier ? poliuretanowy będzie ok ?

Tak trochę wypaczył się ten wątek  :huh:  Miał być temat do pokazywania swoich pierwszych prac przez tych co wątków autorskich jeszcze nie mają a zrobił się dubel 

"Wobleroza"- abc żółtodzioba... http://jerkbait.pl/topic/7465-wobleroza-abc-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba/?hl=%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba

• Like 1

Tak trochę wypaczył się ten wątek  :huh:  Miał być temat do pokazywania swoich pierwszych prac przez tych co wątków autorskich jeszcze nie mają a zrobił się dubel 

"Wobleroza"- abc żółtodzioba... http://jerkbait.pl/topic/7465-wobleroza-abc-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba/?hl=%C5%BC%C3%B3%C5%82todzioba

Popieram wypowiedź Artecha.

Koledzy czytajcie wstępniaki do wątków PODPIĘTYCH i dokonujcie wpisów we właściwe miejsca. 

• 2 tygodnie później...

a te z linku jak się sprawują ? Długo są ostre? 

Mam podobne od 23 lat. Ostrzyć trzeba, ale nadają się do naostrzenia bardzo dobrze (odpowiednia stal). Obecnie stosuję je do precyzyjnego cięcia foli ALU, jak trzeba to z tkaniną nadal dają sobie radę :)

Kolego, skocz do mieszalni lakierów samochodowych, kup sobie na próbę lakiery wodorozcięczalne a sam zobaczysz. Ja i kilku kolegów na forum tak malujemy i jest gitara. Mnogość kolorów i łatwość aplikacji stawia te lakiery na pierwszym miejscu na mojej liście, cenowo wychodzi taniej niż Pactry bo za 50 ml zapłacisz 10-12 zyla. Pactry to syf totalny, wystarczy poczytać fora modelarskie. Jak masz jakieś jeszcze pytania odnośnie lakierów samochodowych to pisz, mam bardzo durze doświadczenie z tymi produktami.

Także używam przy malowaniu woblerów wodnych lakierów samochodowych i jestem zadowolony. Generalnie farby np. Vallejo uważam za odrobinę zbyt rzadkie do aero mimo, iż są do niego dedykowane. Lakiery samochodowe o niebo lepiej kryją a i wybór kolorystyczny jest chyba nieporównywalny.   Ogólnie polecam bo fajnie współpracują z aerografem.

Witam

Jako że tej zimy chce zacząć przygode ze struganiem jerków, a tak się składa że ze względu na charakter mojej pracy mam dostęp do wielu gatunków drewna od cedru, przez jesion do itauby oraz wielu innych niespotykanych u nas desek. Czy ktoś dokonywał jakichkolwiek prób z drewnem egzotycznym ?

A zarazem gdyby ktoś potrzebował takowe drewienka służę pomocą.

Pozdrawiam

Balsa jest egzotyczna:-P panowie mam problem,powiedzcie mi jak rozwiązujecie problem z ołowiem w wobku? Niektórzy używają srucin itp mi kolega wytopil laski ołowiane ale są nierówne i trudno o podobną wagę itp ... Można tez blachę ołowiana powycinac ald níe wiem czy to lepsze wyjście ... Dzięki za odp