patzaw26 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 ja akurat wklejam stery na pokxipolu i jest wporządu. Co do stelaży to stosuję zwykłą kropelkę a później szpachluje i w capon. A farby to są dwie opcje ale kup sobie akrylowe Motipy albo tak jak kolega pisał bezbarwny lakier akrylowy i malujesz czym chcesz tylko z reguły jedna warstwa akrylu nawet zanurzeniowo nie wystarcza ja daje 4-5 i wtedy się nie gryzie przy 3 w niektórych miejscach się delikatnie gryzł Bo nie ma chyba większego bólu niż pomalowanie wobka a później patrzysz jak się wszystko leje a żeby to wyczyścić też dużo zachodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Dzięki Michał i Patryk.Caponem będę traktował już po wklejeniu stelaża i obciążenia. Potestuję więc.Dzisiaj spróbuję, jak będzie się wklejać poxiliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 To pawda, jedna warstwa lakieru akrylowego nie zawsze wystarcza. Szczególnie kiedy malujesz farbą która po wyschnięciu nie daje gładkiej powierzchni (np. przy malowaniu gąbką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hombre06 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Mam proste dla was pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum (chociaż trochę poszukałem). Kąpiel w kaponie odbywa się w rozcieńczonym kaponie czy takim prosto z puszki? Na opakowaniu mam informację że należy go rozrobić 50/50 z rozcieńczalnikiem. Kapon z Dębicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja jak zaczynałem swoją przygodę z woblerami to właśnie używałem jakiejś resztki z garażu właśnie z Dębicy i normalnie bez rozcieńczania tylko że u mnei nic nie pisało że 50/50. Obecnie używam caponu z domaluxa i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 ja nie używam kaponu w ogóle i też jestem zadowolony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 szczerze to już w którymś temacie był wałkowany ten temat i nie wiem właśnie czy jest potrzeba malować caponem. W końcu tyle warst wlakieru idzie na sam koniec ze wątpię zeby woda się dostałą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Jak ktoś robi małe ilości to bardzo dobrze nadaje się klej typu kropelka. Głęboko penetruje drewno, utwardza i szybko jest po temacie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dłubacz Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Jak zabrać się za robienie pierwszego swimbaita? Chodzi mi o sposób wykonania łączen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Swimbaitów nie robię ale jakie kolwiek łamańce robie tak że po prostu łącze stelaże i wklejam w woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dłubacz Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Dzięki a próbował ktoś wklejania kawałków kołka z buku na łączenie bo zastanawiam się nad wytrzymałością takiego połączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Witam wszystkich.Nie chcę zakładać specjalnie nowego tematu więc tu zapodam swoje pytanie. Jestem początkujący w budowie woblerów a jeszcze lepiej bym powiedział, że dopiero się zabieram za i takie małe pytanko co polecacie na początek balsę czy lipę aby się nie zniechęcić? Planuję sobie tak po pracy dla relaksu godzinkę dziennie podłubać wieczorkami i nie chciałbym aby mi to od razu zbrzydło, nie byłyby to wielkie ilości, tak w tygodniu chciałbym sobie robić z parę sztuk aby w weekend je przetestować. I jeszcze jedno pytanko na koniec, jaki rozmiar woblerów lepiej robić taki 4-6 cm czy może mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Weź sobie po listewce lipy i balsy Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 I sam dojdziesz do wniosku co wybrać :-) co do wielkości to głównym czynnikiem determinującym wielkość przynęty jest to na jaką rybę mają to być woblery... Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) no co głównie poluję klenie i pstrągi w małych rzeczkach + jakiś okonek się trafi, w pudle mam przeważnie woblery 5 cm i tego rozmiaru raczej chciałbym się trzymać ale też bardzo lubię łowić na snużaki a co mi tam spróbuję zrobić takie i takie Edytowane 1 Marca 2016 przez RobertoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalosix Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Cześć, przy bialym podkladzie powstają "zacieki" "zgrubienia na dupkach " , podklad robie zanurzeniowo , nowo otwarta sniezka nitro bialy polysk. Pozatym widac rysy na wobkach, pomimo drobnego szlifu przed (1000). Czego Wy stosujecie do podkladu zaraz po caponie i szlifie ? Moze lepiej sprayem bialym potraktować zamiast nitro ? Czekam na Wasze porady. Pozdrawiam , Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Prosty sposób na zacieki to zwykła kartka papieru. zdejmij nią namiar farby zanim zaschnie. Możesz też wbić cienki drucik w dupkę. Co do farby to też stosuję nitro i jest ok. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Zacieki to często troszkę zbyt gęsta farba. To również zły kształt końcówki woblera - spróbuj ściąć boki (same końce), tak aby uzyskać ostry klin. Jeśli masz rysy, spróbuj dać warstwę lakieru, a później kolejną podkładu. Powinieneś uzyskać bardzo gładką powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalosix Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 W takim razie sproboje rozcienczyc te nitro, podejrzewam ze trzeba bedzie nalozyc wiecej warstw wtedy, dobrze kombinuje? A co w przypadku owadow zuczkow itp? Ciężko tam o klinowy ksztalt i zacieki sie będą robic chocby nie wiem co Swego czasu widzialem jak ktos przy owadach nie stosowal podkladu maczajac w nitro lub czyms podobnym tylko zaraz po impregnacji malowal odrazu pedzlem (w tym kolor podkladowy) ale robil to mieszajac troche farbki akrylowej z lakierem poliuretanowo akrylowym (rozcienczanym woda) efekt byl niesamowity , piekny kolor gladki i blyszczacy . Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Panowie - pytanie z innej beczki . Czy ktoś z Was ma patent na robienie łyżeczkowego steru ? Takiego jak w rapalkach orginał ? Generalnie większoć jak nie wszyscy robią stery proste bez tego zagłębienia w środku ... Moje pytanie brzmi " czy da się zrobic taki ster w warunkach domowych " Po przez podgrzanie itp . Myślę , że sprawa dosyć ciekawa , ponieważ jak zauważylm montując taki ster w smukłym woblerku uzykujemy nie co inną prace ,aniżeli stosując ster zwykły płaski ...Pzdr Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Panowie - pytanie z innej beczki . Czy ktoś z Was ma patent na robienie łyżeczkowego steru ? Takiego jak w rapalkach orginał ? Generalnie większoć jak nie wszyscy robią stery proste bez tego zagłębienia w środku ... Moje pytanie brzmi " czy da się zrobic taki ster w warunkach domowych " Po przez podgrzanie itp . Myślę , że sprawa dosyć ciekawa , ponieważ jak zauważylm montując taki ster w smukłym woblerku uzykujemy nie co inną prace ,aniżeli stosując ster zwykły płaski ...Pzdr Pawełhttp://jerkbait.pl/topic/32505-ster-%C5%82y%C5%BCeczkowy/?hl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Dziękuję Janusz i skórka ze nie dokładnie szukałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Panowie powiedzcie mi czy do woblera zrobionego z balsy można stosować oczka na wkręt czy to się nadaje tylko do woblerów z drewna, a do balsy tylko cały stelaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Balsa też drewno.... A tak poważnie, zależy do jakiego woblera. Do kleniowego, proszę bardzo. Do boleniówki już bym nie zaryzykował chociażby dla własnego spokoju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertoPL Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) miało być "woblerów z lipy" a nie "woblerów z drewna" Edytowane 8 Marca 2016 przez RobertoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi