Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o położenie stelaża w woblerach głęboko schodzących. Zauważyłem, że najczęściej wchodzi w ster od spodu. Nie wiem czy dobrze to ujmuję, ale coś w stylu jak na poglądowym rysunku z prawej:

post-61672-0-41159300-1457865344_thumb.jpg

Mi wygodniej chyba byłoby wklejać jak po lewej na rysunku.

Czym różnią się takie dwa położenia steru jeśli chodzi o pracę/głębokość/wytrzymałość. Głównie interesuje mnie właśnie głębokość i praca.

Na początku też wycinałem na klocku miejsce na ster. Teraz wycinam już w polakierowanej przynęcie... zdaje to egzamin jeśli chodzi o woblery boleniowe i niektóre kleń/jaź. Wszystko zależy od usytuowania steru...

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Ja mam na stałe wklejony na końcach imadłach filc. Tak jest wygodniej, szybciej i prościej. Co do nacinania, to tak jak napisałeś to mniej więcej wygląda.

Proponuję Ci też spróbować taki sposób. Przymykasz jedno oko i bardzo wolno, nie za ostrym brzeszczotem powoli wykonujesz nacięcie. Co chwilkę możesz sobie spojrzeć, czy robisz to prosto.

Edytowane przez kamill

A ja ze swojej strony proponuję robić nacięcie na ster jeszcze przed wystruganiem, na kwadratowym klocku po odrysowaniu konturu woblera. W dalszej części obróbki to nie przeszkadza a zmniejsza ryzyko, że jak się napracujesz a na koniec krzywo się wytnie to cała praca na marne.

pzdr

Witam. Mam mały problem z woblerkiem, otóż w trakcie pracy tył wobka jest sporo wyżej niż przód,na fotce poniżej pokazałem mniej więcej jak to wygląda, możliwe że ster jest za długi, jak testowałem z krótszym było trochę lepiej, ale wolałbym aby został dłuższy , czy można jakoś wybrnąć z tego problemu? Co do pracy jest ok

post-54538-0-33566300-1458385879_thumb.jpg

Witam. Mam mały problem z woblerkiem, otóż w trakcie pracy tył wobka jest sporo wyżej niż przód,na fotce poniżej pokazałem mniej więcej jak to wygląda, możliwe że ster jest za długi, jak testowałem z krótszym było trochę lepiej, ale wolałbym aby został dłuższy , czy można jakoś wybrnąć z tego problemu? Co do pracy jest ok

mi by to nie przeszkadzało  ;)  :P

Wydaje mi się że wobek powinien pracować w poziomej linii

Zakładam że dając większy ster chciałeś aby wobler wchodził głębiej lub szybciej osiągał daną głębokość. Aby uzyskać taki efekt wobler musi zanurkować szybciej, czyli zanurkować pod większym kątem, czyli ustawić się w sposób jaki pokazałeś.

Wydaje się że dla osiągnięcia założeń jakie przedstawiłem (o ile w Twoim przypadku są identyczne) takie ustawienie woblera w trakcie pracy jest prawidłowe a wręcz pożądane. Oprócz tego ma to jeszcze jedna zalete, jeżeli wobek zejdzie do dna to najpierw uderzy o nie sterem a kotwiczki będą od niego odsunięte i nie będzie tak bardzo łapał zaczepów.