Skocz do zawartości

"Wobleroza" - abc żółtodzioba...

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wygląda,że pigment jest wypłukiwany z wierzchniej warstwy.

Troszkę pomogłoby obniżenie temperatury w jakiej lakierujesz i użycie używanego lakieru.

Przez "używany" lakier rozumiem w tym przypadku taki który miał kontakt z powietrzem.W którym zanurzałeś już jakąś partię wobków.

I o ile zaciek  czerwonego może mocno razić estetów to już to co na oczku przecież nie zostanie.a na samym wobku tego zasadniczo nie widać.

A rybkom to lotto....

Pozdrawiam - Romek

Temat rzeka...

Tu takie abc... - https://pl.wikipedia.org/wiki/Substancje_barwiące

Aby wyeliminować to zjawisko można by pokryć warstwę koloru warstwą pośrednią którą byłby bezbarwny lakier akrylowy.

Ale czy warto??

Edytowane przez eRKa

• 2 tygodnie później...

Cześć mam problem z drutem do woblerow nierdzewny 0.8mm otóż gdy go zakupiłem rok temu to byl twardy i niemoglem za nic go zgjąć w rękach a teraz jest miekki i bez problemu mozna go formować w rękach.czego to jest przyczyna i czy mozna temu zapobiec ?

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

kurcze a myślałem, że jest jakiś lepszy sposób na wycina nie, bo teraz to po wycięciu kilku sterów paluchy mnie bolą

wycinając stery ręcznie powstają mikropęknięcia wiec polecam kupić wycięte stery, oraz projekty własnych upodobań korpusów z balsy też można kupić już wycięte, więcej czasu na dopracowanie woblera jeśli ktoś nie zna jeszcze to tu link

www.zrobwoblera.sklepna5.pl

wycinając stery ręcznie powstają mikropęknięcia wiec polecam kupić wycięte stery, oraz projekty własnych upodobań korpusów z balsy też można kupić już wycięte, więcej czasu na dopracowanie woblera jeśli ktoś nie zna jeszcze to tu link

www.zrobwoblera.sklepna5.pl

W poliwęglanie nie powstają żadne mikropęknięcia podczas wycinania.

Jeśli lakierujesz Domaluxem(lub innym poliuretanowym) to następną warstwę możesz kłaść gdy powierzchnia jest pyłosucha - tzn - jak dotkniesz palcem - lakier się nie klei.Czyli praktycznie - może to być i godzina w zależności od temperatury i wilgotności powietrza.

Po nałożeniu ostatniej warstwy - konieczna przerwa na utwardzenie minimum 48 godz.

Jak tak zrobisz - na pewno nie będzie źle.Ale ostatecznie i tak sam decydujesz co i jak. 

Edytowane przez eRKa

Dziekuje nie wiem Co to za lakier na pewno do parkietów jest koloru mlecznego po wyschnięciu jest przezroczysty Taki

http://alu-spezi.de/epages/39916185-3f40-410c-8304-8e98310e5b8d.mobile/?Locale=de_DE&ObjectPath=/Shops/39916185-3f40-410c-8304-8e98310e5b8d/Products/Wilckens_parkettlack&ViewAction=ViewProductViaPortal

Edytowane przez Damian83