maciek4417 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Panowie problem mam:) mianowicie: podczas lakierowania hartzlackiem zauważyłem,że delikatnie sciąga farbę, ale tylko żółtą i czerwoną. Farby to Vallejo Air. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Poka poka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Może czas schnięcia tych farb musi być dłuższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Widać to przy czerwonej na oczku brzusznym oraz na żółtej na oczku dolnym. Tylko z tymi dwoma kolorami tak jest, dodam że były malowane ponad dwa tygodnie temu, dziś lakier. Byly dosyć grubo pomalowane moze stad problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Witam Wygląda,że pigment jest wypłukiwany z wierzchniej warstwy.Troszkę pomogłoby obniżenie temperatury w jakiej lakierujesz i użycie używanego lakieru. Przez "używany" lakier rozumiem w tym przypadku taki który miał kontakt z powietrzem.W którym zanurzałeś już jakąś partię wobków. I o ile zaciek czerwonego może mocno razić estetów to już to co na oczku przecież nie zostanie.a na samym wobku tego zasadniczo nie widać.A rybkom to lotto.... Pozdrawiam - Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 też tak uważam:) poprostu ciekawi mnie skąd ta sytuacja skoro inne kolory są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Temat rzeka... Tu takie abc... - https://pl.wikipedia.org/wiki/Substancje_barwiące Aby wyeliminować to zjawisko można by pokryć warstwę koloru warstwą pośrednią którą byłby bezbarwny lakier akrylowy.Ale czy warto?? Edytowane 18 Czerwca 2017 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaWoblerek Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Cześć mam problem z drutem do woblerow nierdzewny 0.8mm otóż gdy go zakupiłem rok temu to byl twardy i niemoglem za nic go zgjąć w rękach a teraz jest miekki i bez problemu mozna go formować w rękach.czego to jest przyczyna i czy mozna temu zapobiec ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Zmężniałeś przez rok:) Trochę w tym żartu,ale to chyba jedyna przyczyna. Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, żeby stal traciła swoje właściwości w normalnych warunkach. No chyba,że to inny drut zakupiony teraz? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Ręce się wyrabiają od roboty. Też tak miałem, najpierw 0,8mm był nie do wygięcia teraz problem zaczyna się od 1-1,3 mm a zero ósemka idzie gładziutko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Nieaktualne Edytowane 7 Września 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Panowie czy używacie farb proszkowych do rękodzieła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 kurcze a myślałem, że jest jakiś lepszy sposób na wycina nie, bo teraz to po wycięciu kilku sterów paluchy mnie boląwycinając stery ręcznie powstają mikropęknięcia wiec polecam kupić wycięte stery, oraz projekty własnych upodobań korpusów z balsy też można kupić już wycięte, więcej czasu na dopracowanie woblera jeśli ktoś nie zna jeszcze to tu linkwww.zrobwoblera.sklepna5.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 wycinając stery ręcznie powstają mikropęknięcia wiec polecam kupić wycięte stery, oraz projekty własnych upodobań korpusów z balsy też można kupić już wycięte, więcej czasu na dopracowanie woblera jeśli ktoś nie zna jeszcze to tu linkwww.zrobwoblera.sklepna5.pl W poliwęglanie nie powstają żadne mikropęknięcia podczas wycinania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Więc zakupy zrobione I zaczynamy no I suszarke taką na szybko zmontowałem https://zapodaj.net/b86969e53095a.jpg.html>DSC_0139.JPGhttps://zapodaj.net/9cd5a845af5a9.jpg.html>DSC_0137.JPG</a> Edytowane 27 Września 2017 przez Damian83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 A powiedzcie mi proszę czym czyścić najlepiej pedzel po lakierze? Benzyna czy coś innego? Chodzi o to by nie zniszczyć sobie pędzelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi p Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Wszystko zależy jakiego lakieru używasz. Na etykiecie lakieru jest informacja czym go rozcięczać i myć użyty sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Ja mam do parkietow a puszki już chyba nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Lakieruj przez zanurzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Tak robie ale wkleiłem nużki do smużaka I nie mogę go zanużyć sprubuje okleic nużki I zanużyć powinno pomóc. Edytowane 29 Września 2017 przez Damian83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Aceton.Pędzel dobrze wycisnąć w papier (chusteczka, ręcznik, czy coś podobnego), a następnie kilkukrotnie dokładnie wypłukać w acetonie i osuszyć papierem. Pędzel będzie jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Zawsze czyszcze papierem pedzel nawet gdy maluje. Dzieki za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 A jeszcze jedno pytanko Co Ile nakladacie kolejne warstwy lakieru? Wiem że pierwsza powinna schnąć minimum 12-24h a następne ponoć można kłaść następne warstwy po wyschnieciu czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Jeśli lakierujesz Domaluxem(lub innym poliuretanowym) to następną warstwę możesz kłaść gdy powierzchnia jest pyłosucha - tzn - jak dotkniesz palcem - lakier się nie klei.Czyli praktycznie - może to być i godzina w zależności od temperatury i wilgotności powietrza. Po nałożeniu ostatniej warstwy - konieczna przerwa na utwardzenie minimum 48 godz. Jak tak zrobisz - na pewno nie będzie źle.Ale ostatecznie i tak sam decydujesz co i jak. Edytowane 29 Września 2017 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Dziekuje nie wiem Co to za lakier na pewno do parkietów jest koloru mlecznego po wyschnięciu jest przezroczysty Takihttp://alu-spezi.de/epages/39916185-3f40-410c-8304-8e98310e5b8d.mobile/?Locale=de_DE&ObjectPath=/Shops/39916185-3f40-410c-8304-8e98310e5b8d/Products/Wilckens_parkettlack&ViewAction=ViewProductViaPortal Edytowane 29 Września 2017 przez Damian83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi