trout master Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Żywice epoksydowe. Jeżeli przezroczyste to "czyste jak woda" są np. te do rod buildingu. Czyli do "lakierowania" omotek lub blanków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Ja używam teraz tego Jest okhttps://allegro.pl/oferta/klej-epoksydowy-bezbarwny-10min-2x20ml-technicoll-7185556017 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Jest w Action teraz,albo była, za kilkanaście złotych żywica bezbarwna 30 minutowa. Ja to kupiłem bratu, bo rysy na rowerach tym się podobno naprawia, a taka usługa kosztuje 170zł w serwisie. Pisał mi, że dobra rzecz. Kleje typu Distal też mieli, na bank były w tym drugim markecie Dealz, bo tam nawet to brałem kiedyś. Bezbarwny dwuskładnikowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Dzięki za pomoc Panowie, będę musiał się rozejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Dealz albo Action. Nie wiem jak gdzieś indziej. Akurat brak Distalu w kleju to nie jest duży problem, bo to po prostu klej epoksydowy. Nawet chyba lepszy jest z Dealz. Jak jeszcze mają, bo cyjanoakryle już chyba zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert13 Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Technicqll będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Taki jest w Dealz. Jakieś groszowe sprawy. Albo był, bo cyjanoakryle na przykład wycofali. Podejrzewam, że jakaś eko nagonka. Niedługo będziemy na ślinę kleić ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Nie tak dawno go kupowałem. Pisałem już o tym wcześniej, ale wspomnę raz jeszcze. Każda partia ma inny czas zastygania. Mi to nie przeszkadza, a nawet chwalę sobie, że nie trzeba pędzić na łeb na szyję z wklejaniem wkrętek, czy sterów. Rekordzista twardniał pięć godzin. Klej trzyma na mur beton, jak każde dobre epoxy. Cena, zdaje się, pięć złociszy, więc grosze w porównaniu z konkurencją. Za te same pięć złotych mają też trzypaki super glue. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 No właśnie już się ichniego superglue nie mogę doszukać i wydaje mi się, że wypadł z oferty, a szkoda. Bo chyba też było 5zł za jakieś ok 10 tubek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 A wracając do lakierów próbował ktoś z Was czegoś takiego?: https://allegro.pl/oferta/lakier-bezbarwny-hs-100ml-utwardzacz-11716853152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Uniwersalna podstawka: Więcej tutaj - http://jerkbait.pl/topic/85531-erka/page-8#entry3105375 post 151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Bardzo ciekawa pozycja dla blacharzy. Szczególnie zestaw z brązami. https://www.action.com/pl-pl/p/luksusowy-zestaw-koralikow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas401 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Panowie, rozglądam się za wyrzynarką włosową. Przeznaczenie, głównie do wycinania sterów z poliwęglanu 2-3mm, ale żeby to było szybkie, łatwe i przyjemne ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Najszybszy to jest wykrojnik. Ale im więcej rodzajów sterów tym kłopot większy.Plastik przy większych obrotach się topi wiec raz że niebezpiecznie dla narzędzia, dwa trzeba później jeszcze dopieszczać krawędzie. Jak mała ilość sterów i nie za grube to nożyczkami wycinać i doszlifowywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Samodzielne wycinanie sterów w obecnych czasach??? Parę groszy kosztuje płytka sterów cięta ploterem CNC. Przyznam, że do pięciu woblerów nie chciałoby mi się bawić w wycinanie a piłka nie zwróci się do końca życia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 "Parę groszy kosztuje płytka sterów cięta ploterem CNC."______ Parę groszy "płytka" jednego steru? Czy "płytka" sterów? Czyli jakich i ile sterów? Lub jaka płytka? "Pare groszy" dobra cena, ale konkretnie ze co? Mógłbyś dokładniej to wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) Znajdz kogoś z ploterem np "reklamiarze" lub uderz do Konrada tu z forum to się dowiesz ile to jest "parę groszy" i za coJak Ci trzeba 5szt wytnij sobie sam nożykiem i pilnikiem, jak więcej to posłuchaj Kuby Edytowane 10 Marca 2023 przez jajakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Mi nie trzeba. Mam formę, wytryskarkę, granulat PC. Tak z ciekawości pytam bo czasami może coś się zmienić i warto wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Poliwęglan jest dostępny w arkuszach o różnych grubościach. Arkusz można frezować ploterem CNC i uzyskiwać dowolne kształty sterów. Można kupić frezowany arkusz z uniwersalnymi sterami lub zaprojektować własny kształt steru. Ja od lat nie robię woblerów sterowych ale jakieś 10 lat temu, zamawiałem stery u Konrada gdzie znajdziesz wszelkie informacje. http://www.zrobwoblera.sklepna5.pl/informacje/1/dane-firmy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Konrad chyba cały czas robi stery.Ja zawsze u niego zamawiam.Zrobi każdą dowolną ilość.Na jednym arkuszu, np A4 można wyciąć kilka różnych kształtów.Ja wysyłałem mu odręczne rysunki z podanymi wymiarami.Więc naprawdę nie ma sensu wycinać samemu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julas Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) Panowie a gdzie radość z tworzenia?????Ja rocznie robię po kilkaset woblerów i wszystkie moje wobki są z dedykowanym sterem wykonanym ręcznie i to daje największą frajdę bo to właśnie ster ma największy wpływ na pracę naszej przynęty. I nie mówię tutaj o zwykłym kawałku plastiku bo moje wobki to 70% ster profilowany na ciepło w schodek albo siodełka. Jedyne co mogę podpowiedzieć to wydruk wzoru steru na zwykłym papierze i taśma dwustronna do przyklejania na poliwęglan a później wycinanie dowolnym narzędziem( nożyce, wyżynarka ) I doszlifowanie na wymiar na szlifierce stołowej jeśli ktoś posiada, no i mamy powtarzalność kształtu.Oczywiście że jest to pracochłonne ale... Edytowane 31 Marca 2023 przez Julas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Cześć. Możecie napisać, czym wykonujecie nacięcia na montaż steru do woblera?Ja kupiłem sobie małą piłkę ręczną w Casto.... i myślałem, że będzie precyzyjnie i łatwo, ale nie jest. Nacięcie zwykle wychodzi odrobinę pod kątem, a po drugie grubość cięcia jest mniejsza niż grubość steru i muszę poprawiać nożykiem, co dodatkowo powoduje to, że szczelina wychodzi krzywo. Bardzo rzadko uda mi się na prosto. Trochę to frustrujące, gdyż nacięcie pod ster to ostatni (u mnie) etap wykonywania woblera i dopiero wtedy zaczyna się coś pierdzielić - malowanie wyjdzie fajnie, pływalność (lub lekkie tonięcie) do zaakceptowania, lakierowanie wychodzi dobrze, a ten ster niszczy całą dotychczasową pracę. Liczę na Wasze podpowiedzi,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 W jakim materiale korpusu? W drewnie ciąłem dawniej brzeszczotem. Poprawiać można Dremel lub inną wysokoobrotową szlifierką kątową. W piance (poliuretan) czy inne sztuczne materiały teraz zawsze szlifierką kątową czyli popularnie zwaną „flexem”. Tarcze (np. do metalu) mają różne grubości. Najlepiej dorwać zużyte odrzuty z jak najmniejszą średnicą. Do Dremel można dorobić też z takich tarcz „grubszych” (1-2mm) tarcz wycinając frezem z diamentem o odpowiedniej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diopsyd Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 A dlaczego nacinasz na koncu? Ciecie w surowym korpusie wybacza wiecej. Raz, ze mozna sobie zaznaczyc linie/punkty kontrolne, a dwa, ze ewentualne niedorobki potem sa maskowane malowaniem/oklejaniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 W sumie to nie napisałem z czego korpusy.Korpusy generalnie wykonuję z odlewów żywicy poliuretanowej. Zdarza się, że wykonam z drewna, ale to sporadycznie. Wczoraj wynalazłem taki stary nóż do chleba i trochę mi pomógł w nacięciu, ale tez nie było idealnie. Ta diamentowa tarcza Dremela wygląda dobrze. Widziałem, że grubość to 1 mm, więc podobnie jak stery u mnie. Ciekawe, czy podobne odpowiedniki znajdę np w Parksaidzie. Muszę poszukać. Generalnie to urządzenie wykorzystywałbym tylko do nacinania na stery i do niczego więcej, więc mógłbym je na stałe gdzieś zamontować i do tego jakąś prowadnicę do woblera, albo woblery na stałe i prowadnicę do szlifierki. Dziękuję za podpowiedź. Poszukam czegoś od Parksaida. Do tej pory nacięcia pod stery robiłem na końcu, bo po prostu było mi wygodniej. Korpus był już pomalowany farbą za pomocą aerografu, polakierowany, z grubsza wyważony i gotowy na ster. Od ostatnich malować chyba jednak będę zaczynał od testu z wklejonym sterem i później będę go malował. Bardzo spodobało mi się malowanie pędzelkiem. Nie muszę rozkładać tego całego sprzętu do malowania, mogę malować w salonie (w przerwach, gdy w pokoju nie ma dzieciaczka ) wieczorem, przy piwku, a nie w piwnicy jak do tej pory, a i korpusy są wg mnie lepiej pomalowane. Jedynie co na razie będę malował aerografem, to będą jerki, bo tu powierzchnia jest większa i aero będzie wygodniej. Lakier też chyba zamienię na żywicę epoksydową i nanoszenie pędzelkiem, ale to ocenię po efekcie pierwszych woblerów. Jedynie co, to muszę znaleźć tańsze farby, bo obecnie używam Vallejo (były do malowania za pomocą aerografu), a do malowania pędzlem nie są ekonomiczne. Może spróbuję z akrylami Tamiya, albo kupię jakiś zestaw akwareli o naturalnych kolorach (do pstrągów, kiełbi, ślizów, okoni itd) na aukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi