Skocz do zawartości

Woblery Dzepetto

Rekomendowane odpowiedzi

(A co to za lakier na oczku? Jakiś taki ciemny...)

Złudzenie. Przed zanurzeniem w lakierze okolice oczu lakieruję innym specyfikiem niż poliuretan, ale to już kwestie techniczne a nie estetyczne.

Mówię o oczku z drutu na ogonku wobka :D Tak wygląda lakierowanie zanurzeniowe z główką do góry - dlatego się pytam, bo używając hartzlacka miałem bardzo klarowną nadlewkę. Natomiast inne lakiery potrafiły być dużo mniej przezroczyste :D. Najgorzej prezentowały się najlepsze lakiery wodne. Ale te z kolei w wodzie co najmniej matowiały.

Popperku, nie wiem czy skuteczny, teorii dorabiać nie będę. Miałeś jednego różowego pedałka, ale chyba za krótko, żeby coś napisać . Prawda jest taka, że jak ktoś nie czuje jakiejś przynęty, to nie połowi. Rękodzielnik zawsze robi woblery według swoich gustów i zawsze stwierdzi, że wobler się sprawdza, może załączyć nawet dowody w postaci zdjęć złowionych ryb. Ten sam wobler trafi w inne ręce i będzie bezużytecznie w pudełku zalegał. Żeby skutecznie poprowadzić przynętę, to trzeba czuć co ona w wodzie wyprawia, bez tego najpiękniejsze woblery mogą stanowić tylko ozdobę pudełek.

• 2 lata później...

Żeby nie zginąć w czeluściach j.pl wrzucę jakąś fotkę. To model wykombinowany przed poprzednim sezonem- okazał się strzałem w dziesiątkę. Łowił z prądem, w poprzek i pod prąd. Na podniesionej wodzie wystarczy wrzucić i czekać jak z gruntówką :) . Ładnie szuka każdego, małego nawet nurtu, co od niedawna zaczęło się nazywać mykami, czy też odjazdami ;) .

post-47330-0-40098700-1360675271_thumb.jpg

Ten poniżej jest przygotowany na jeden dołek w malutkim siurku. Cała powierzchnia jest zmatowiona, więc wszystkie kolory i przejścia ożywają dopiero w wodzie.

post-47330-0-26557100-1360675552_thumb.jpg

Uzupełniłem też zapasy agrafek do woblerów, których używam na pstrągi. Malutkie, ale diabła mogą z piekła wyciągnąć- drut 0,5 mm.

post-47330-0-95789600-1360675813_thumb.jpg

• Like 1

:D zacvzyna sie robic ciekawie 

Eeee no chwila... jak Kuby kol. dzepetto się czepiał, że źle określił akcję, to co - młodzi nie mogą, a starsi mogą? Przecież każdy mówi/pisze, że w młodych jest jakaś niby nadzieja........

Teraz rozumiem o co chyba tutaj chodzi.