thymallus92 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem się ze wszystkimi przywitać Chciałem zakupić jakiś multiplikator do lekkiego spinningu tzn żeby można rzucać jak najmniejszymi przynętami (takimi do 10-15g max) pieniądze jakie mogę przeznaczyć na zakup to 350-400zł. Nie wiem jeszcze czy będę używał plecionki czy żyłki. Jeżeli zdecyduję się na plecionkę to taką 0,10-0,14mm, a jeżeli żyła to max do 0,20mm. Jeżeli może mi ktoś coś doradzić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Mateusz,Witaj na forum. Po pierwsze - plecionka. Zdecydowanie ułatwi to Tobie operowanie multiplikatorem - na starcie pozbędziesz się wielu problemów. Po drugie - o ile górna granica 10-11g to obsłuży Tobie wiele multiplikatorów o tyle najbardziej nas będzie interesował dolny zakres stosowanych przynęt. To on wyznaczy odpowiedni dobór. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymallus92 Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Tzn wiem że na początku nie będę perfekcyjnie rzucał przynętami 2 gramowymi ale myślę że właśnie 2-3g to będzie takie minimum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 To musisz swoją deklarowaną kwotę pomnożyć i to raczej więcej niż przez 2. No chyba, że zdecydujesz się na wagę od 4-5 gram to wtedy jakieś używki możesz już kupić.Casting jest piękny ale na początek spróbuj z kimś kto już jakiś sprzęt posiada i da Ci pomacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymallus92 Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czyli w takich pieniądzach nic nie da się poszperać?? Ja znalałem coś takiego ale nie wiem czy się nada: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-crossfire-150l -g17-a75-p572-k9002.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-red-arc-baitcas t-g17-a75-p1351-k7474.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-black-arc-baitc aster-g17-a75-p1351-k7519.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-team-dragon-h s200il-g17-a75-p1612-k9255.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Nie pilnuję nowości ale obstawiam, że można nimi rzucać komfortowo raczej od Twojej górnej granicy wyrzutu, czyli 9-10 gram.Multiki to lekkiego castingu są dosyć drogie i jak na razie ekonomicznymi rozwiązaniami są shimaniaki (curado seria 51 i 101, oraz równoważny scorpionik 1001). Nie dostrzegłem by ktoś odnalazł jakiś nowy i tani multik do takiego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisni@ Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 W tych multiplikatorach które pokazałeś, to komfortowy zakres rzutu będzie się zaczynał tam gdzie twój ma się kończyć, czyli jakieś 10 gr. W tej cenie, w której podałeś to możesz szukać curado 101d, scorpiona 1001 używanych oczywiście. One sobie poradzą z lekkimi przynętami. Sławek był szybszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymallus92 Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 To jakie gramatury musiał bym użyć żeby strzelać z takich tańszych multi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Przynęty szczupakowe czyli od 10 gram do 40-50, więc nie ten przedział o którym myślałeś. Ale gramatura 15-20 gram jest bardzo fajną do nauki rzucania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymallus92 Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Kurdę to nie fajnie ;/ A tak mi się te kołowrotki podobają ;/ Czyli nawet nie próbować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisni@ Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czasami można znaleźć tanio i te do lekkiego casta, niestety rzadko.Te które pokazałeś komfortowo będą rzucały wabiki od 10 gr. W sumie jeżeli to będą Twoje pierwsze kroki z castem to może nawet lepiej zacząć od trochę cięższych przynęt, łatwiej się nauczyć rzucać. Znów mnie Sławek wyprzedził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisni@ Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czyli nawet nie próbować ?? Jasne, że próbować. Jeśli tak bardzo chcesz zacząć od lekkiego casta musisz śledzić aukcje i dział sprzedam naszego forum,czasem można znaleźć coś ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymallus92 Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 To nic na razie się wstrzymam z zakupem, to powiedzcie mi jaki z takiego przedziału cenowego będzie najtrwalszy takich gramatur o jakich pisaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 tak jak wiśnia pisze - calkiem niedawno ktoś mial do spredania scorpiona mg 1001 za jakies 450 pln. maszynka ktora na dobrym (ladujacym sie kijku) zejdzie do lotnych 4 gram bez tunningu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 To nic na razie się wstrzymam z zakupem, to powiedzcie mi jaki z takiego przedziału cenowego będzie najtrwalszy takich gramatur o jakich pisaliście wszystkie wyzej wymienione maszynki maja podobna trwalosc. Szczegolnie w podanym przez Ciebie zakresie rzutowym... aha i jeszcze jedno zdecydowanie polecam najpierw porzucac takim zestawem. To nie jest korba. nie wszedzie da sie ot tak hop siup rzucic... i trzeba byc tego swiadomym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 To zależy czy używka czy nówka. Poszukaj po prostu wymienionych w dobrych cenach. To trwałe młynki zwłaszcza, że nie używa się ich do 40 gramowych klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 a ja Ci zamieszam w głowie a co mi tam chcesz mieć 2 w jednym?kup sobie Citicę 201E na ebay chodza po 307zł z wysyłka do pl i wtedy masz do cięzkiego multik(tj max mysle 80-100gr) oraz tuningowaną szpulkę do owego citikacza i masz wtedy kręciek do UL. w sumie koszt +/- 600-650 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 ...i tu Hasior ma rację a na UL-cast to ta maszynka to raczej nie do zajechania będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Trochę wątpię w to prawdziwe UL jeśli chodzi o multik w rozmiarze 200. Bardziej bym się skłaniał do L. Co prawda ludzie różnie odbierają co to jest UL. Dla jednych będzie to już dolana granica 4-5g, dla innych to 2-3g. Dla mnie UL jest od 1-3g. I tu raczej citika się wyłoży. Uważam, że w rozsądnych pieniążkach nie ma nic lepszego niż curado 51E + szpulka Avalia i magnetyk. Dobrze i rozsądnie wydane pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RADAR Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Posiadam Citicę ze szpulką availa oraz Curado 101D i szczerze mówiąc citica wypada lepiej.To znaczy dolny zakres gramatur obsługuje bardziej komfortowo.Testowałem je z takim samym kijem i obrotówką w rozmiarze 0 (to chyba 3g) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RADAR Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zdecydowanie zgadzam się z @TomCastem.Curado 51E+avail to przy niskim budżecie najlepsza opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zdecydowanie zgadzam się z @TomCastem.Curado 51E+avail to przy niskim budżecie najlepsza opcjaRadziu i Tomku mam tą opcję i jest super.Natomiastnie jest to niski budżet/ok 1000pln/.Kolega myśli o Lmoże jednak coś z ABU?W przedziale cenowym podanym wyżej/300-400/znajdzie się coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komar Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zdecydowanie zgadzam się z @TomCastem.Curado 51E+avail to przy niskim budżecie najlepsza opcjaLub też 51E+Yumeya,zawsze to parę złotych taniej,bo bez magnetyka,a 3gr też śmiga aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RADAR Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zdecydowanie zgadzam się z @TomCastem.Curado 51E+avail to przy niskim budżecie najlepsza opcjaRadziu i Tomku mam tą opcję i jest super.Natomiastnie jest to niski budżet/ok 1000pln/.Kolega myśli o Lmoże jednak coś z ABU?W przedziale cenowym podanym wyżej/300-400/znajdzie się coś. No i dlatego do ul. lepsza jest korba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zdecydowanie zgadzam się z @TomCastem.Curado 51E+avail to przy niskim budżecie najlepsza opcjaRadziu i Tomku mam tą opcję i jest super.Natomiastnie jest to niski budżet/ok 1000pln/.Kolega myśli o Lmoże jednak coś z ABU?W przedziale cenowym podanym wyżej/300-400/znajdzie się coś. No i dlatego do ul. lepsza jest korba Jeszcze niedawno tak mi się wydawało.Teraz śmigam 3g na ponad 30m,ale to trochę trwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi