minecjusz Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Tatula od 10gr też jest spoko i ma fajny hamulec magnetyczny, dzięki któremu można dość bezstresowo rzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Mogę ci zaproponować jeszcze curado 101 ja kupiłem,za trzy stówki i śmiga do 14 gr.Tylko ten model ciężko kupić nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Komfortowo przy UL to się rzuca stałą szpulką ..Jak ktoś chce się bawić to jego sprawa.Tylko trzeba wiedzieć o tym że... żeby dało się w ogóle rzucać takim zestawem to trzeba wydać min. 1200 zł( nie wspominam tu o tuningach), a i tak on nie dorówna stałej szpulce nawet za cene 100 zł np... Pròbowałem sił z revo lt na rzece pstrągowej z wobkami po 5cm i 3-4gr i szybko wròciłem do stałej szpulki..Owszem da się ale nie celnie nie daleko i nie z pod gałezi..Myślę że łowienie multikiem powinno się kończyć na 5gr.. Edytowane 16 Lutego 2016 przez darkonis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Komfortowo przy UL to się rzuca stałą szpulką ..Jak ktoś chce się bawić to jego sprawa.Tylko trzeba wiedzieć o tym że... żeby dało się w ogóle rzucać takim zestawem to trzeba wydać min. 1200 zł( nie wspominam tu o tuningach), a i tak on nie dorówna stałej szpulce nawet za cene 100 zł np... Pròbowałem sił z revo lt na rzece pstrągowej z wobkami po 5cm i 3-4gr i szybko wròciłem do stałej szpulki..Owszem da się ale nie celnie nie daleko i nie z pod gałezi..Myślę że łowienie multikiem powinno się kończyć na 5gr.......To co napisałeś przyjacielu to masło maślane???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Komfortowo przy UL to się rzuca stałą szpulką ..Jak ktoś chce się bawić to jego sprawa.Tylko trzeba wiedzieć o tym że... żeby dało się w ogóle rzucać takim zestawem to trzeba wydać min. 1200 zł( nie wspominam tu o tuningach), a i tak on nie dorówna stałej szpulce nawet za cene 100 zł np... Pròbowałem sił z revo lt na rzece pstrągowej z wobkami po 5cm i 3-4gr i szybko wròciłem do stałej szpulki..Owszem da się ale nie celnie nie daleko i nie z pod gałezi..Myślę że łowienie multikiem powinno się kończyć na 5gr..Bez przesady, Używane Curado 51E + szpulka Avail+ magnetyk zamkniesz w ok 1000 zł. Ja łowie na Revo LT i Daiwa SS Air na rzeczkach pstrągowych i na małych rzekach za kleniem na woblery w wielkościach które podałeś.Casting to nie tylko wymach z boku lub z nad głowy, ale również Pitching i Rollcast. Trochę mi zajęło czasu opanowanie jako-tako tych technik (mistrzem nie jestem), ale nie jestem przez to ograniczony szukaniem miejsca do wykonania rzutu. A wręcz przeciwnie , w caście mam lepszą kontrolę nad przynętą, aby np. w porę wyhamować woblera przed gałęzią lub zwaliskiem. A pierwsze nauki pobierałem z tego artykułu:http://jerkbait.pl/topic/17511-artykuł-techniki-rzutowe-w-castingu-pitching-i-rollcast/ Edytowane 16 Lutego 2016 przez proraf 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Złowienie rybki ( a jeszcze najlepiej okazowej) na zestaw UL castingowy to coś, czego żaden kręcący korbą nie zrozumie. To jedna z kwintesencji castingu, niepojęta dla tych, co tego nie doświadczyli. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Czucie, celności i precyzja.....to zaleta casta 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Właśnie mam pierwsze kastingowe kroki za sobą...ale mam wrażenie,że tylko od wprawnej doświadczonej ręki zależy efektywne użycie dowolnego narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Właśnie mam pierwsze kastingowe kroki za sobą... ale mam wrażenie,że tylko od wprawnej doświadczonej ręki zależy efektywne użycie dowolnego narzędzia. Doświadczenie zdobywasz poprzez trening i eliminację popełnianych błędów. "Skoro inni mogą , to Ja też to zrobię" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Filmiki z tymi co dużo ćwiczyli. Edytowane 16 Lutego 2016 przez minecjusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy74 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Mam nadzieję, że nie dostanę zaraz opr za offtop, ale mam pytanie nowicjusza: jaka jest rola hamulca rzutowego, a jaka regulacji docisku szpuli? Wiem jak ustawić docisk szpuli do konkretnej przynęty, ale jak ustawić hamulec rzutowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 ten też jest niezły.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Filmu z puszkami szukałem, ale nie znalazłem Ja docisk szpuli ustawiam na minimum, tylko, żeby luzy skasować, ale nie dodawać niepotrzebnych oporów, a hamulec rzutowy to już zależy od wiatru i umiejętności.....dążę do jego minimalnych wartości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_krych Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 https://www.youtube.com/watch?v=jqyXc7kH0Bg I kolejny sensei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 i nie wiem czemu nie widzę linków ani filmików wstawionych....ale....Hamije Murata i Toshinari Namiki to chyba mają jakieś modyfikacje genetyczne zrobione czasami wydaje mi się, że to co robią jest jakąś mistyfikacją ale znów poza tematem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Komfortowo przy UL to się rzuca stałą szpulką ..Jak ktoś chce się bawić to jego sprawa.Tylko trzeba wiedzieć o tym że... żeby dało się w ogóle rzucać takim zestawem to trzeba wydać min. 1200 zł( nie wspominam tu o tuningach), a i tak on nie dorówna stałej szpulce nawet za cene 100 zł np... Pròbowałem sił z revo lt na rzece pstrągowej z wobkami po 5cm i 3-4gr i szybko wròciłem do stałej szpulki..Owszem da się ale nie celnie nie daleko i nie z pod gałezi..Myślę że łowienie multikiem powinno się kończyć na 5gr..Kilku kolegów stałoszpulowców się już zawstydziło lekko odległościami i celnością, jaką może wygenerować DOBRZE dobrany zestaw BC. Więcej wiary, wszystko się da. Oczywiście, to również kwestia finansowa, która w skuteczny sposób może doprowadzić do bólu głowy, ale... Dla zabawy czasami warto. Bo co innego nam zostaje;-) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Rozumiem mniejsze opory w dystansie,ale celność?! to raczej kwestia wprawy/doświadczenia i łutu szczęścia .Do 'tarczy arenberga' zawodnicy z powodzeniem używają modyfikowanych stałoszpulowców. http://olx.pl/oferta/przerobki-kolowrotkow-castingsport-CID767-ID8zVvn.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Szczęście nie ma tu nic do rzeczy......dobrze dobrany i wyczuty zestaw pozwala naprawdę na wiele. Wcześniej łowiłem spinem, więc mam porównanie.Zresztą oprócz celności wzrasta również czucie tego, co się dzieje pod wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Eee,no nie czucie też...to skubiące sandacze łowiono by wyłącznie na multiki .Żeby nie było-casta lubię nawet bardzo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Bez przesady, Używane Curado 51E + szpulka Avail+ magnetyk zamkniesz w ok 1000 zł.Ja łowie na Revo LT i Daiwa SS Air na rzeczkach pstrągowych i na małych rzekach za kleniem na woblery w wielkościach które podałeś.Casting to nie tylko wymach z boku lub z nad głowy, ale również Pitching i Rollcast. Trochę mi zajęło czasu opanowanie jako-tako tych technik (mistrzem nie jestem), ale nie jestem przez to ograniczony szukaniem miejsca do wykonania rzutu. A wręcz przeciwnie , w caście mam lepszą kontrolę nad przynętą, aby np. w porę wyhamować woblera przed gałęzią lub zwaliskiem.A pierwsze nauki pobierałem z tego artykułu:http://jerkbait.pl/topic/17511-artykuł-techniki-rzutowe-w-castingu-pitching-i-rollcast/Ograniczać też się nie ograniczam inaczej nie kupował bym multika do lekkich zadań , tylko ograniczył się do tego że jest to sprzęt jerkowy ..A tak się składa że mam kilka różnych zestawów do różnych połowów i na łódź praktycznie od 2 lat zabieram tylko te zestawy ..Żeby nie ograniczenia finansowe to pewnie tych zestawów miał bym z kilkadziesiąt ...Podajesz cenę 1000zł .. zauważ że jest to cena samego kręcioła po tuningu a gdzie jeszcze wędzisko? Pitching i Rollcast przy woblerze karakusek 5cm i 3,5gr z użyciem Revo LT (bez tuningu) ,komfortowo ? Nie sądzę ..No chyba że masz jakiś super kij , może na jakimś blanku muchowym ?Fakt byłem z tym zestawem może z 3 razy nad rzekom za pstrągiem ,używałem plecionki nie żyłki ,a sam kij też nie był rewelacją .W dużym stopniu mi to utrudniało rzuty ale jednak próbowałem ..Chodzi mi głównie o cenę takiego zestawu ...Czasami też jadę nad wodę żeby mieć wyniki jakieś, a nie tylko się bawić..Dlatego spining UL np. na okonia to zawsze będzie dla mnie stała szpulka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Ograniczać też się nie ograniczam inaczej nie kupował bym multika do lekkich zadań , tylko ograniczył się do tego że jest to sprzęt jerkowy ..A tak się składa że mam kilka różnych zestawów do różnych połowów i na łódź praktycznie od 2 lat zabieram tylko te zestawy ..Żeby nie ograniczenia finansowe to pewnie tych zestawów miał bym z kilkadziesiąt ... Podajesz cenę 1000zł .. zauważ że jest to cena samego kręcioła po tuningu a gdzie jeszcze wędzisko? Pitching i Rollcast przy woblerze karakusek 5cm i 3,5gr z użyciem Revo LT (bez tuningu) ,komfortowo ? Nie sądzę ..No chyba że masz jakiś super kij , może na jakimś blanku muchowym ? Fakt byłem z tym zestawem może z 3 razy nad rzekom za pstrągiem ,używałem plecionki nie żyłki ,a sam kij też nie był rewelacją .W dużym stopniu mi to utrudniało rzuty ale jednak próbowałem .. Chodzi mi głównie o cenę takiego zestawu ...Czasami też jadę nad wodę żeby mieć wyniki jakieś, a nie tylko się bawić..Dlatego spining UL np. na okonia to zawsze będzie dla mnie stała szpulka ...Zgadza się , podałem cenę tylko multiplikatora, bez wędziska. Fakt, do swoich zestawów UL używam zrobionych przez Siebie kijków na blankach muchowych, które ładują się "pod własnym ciężarem" ( klasa #5 i #2).No i do połowów UL używam wyłącznie żyłek i fluorocarbonu. Są sytuacje gdzie połowisz tylko spinem, ale Ja ze względu że łowię tylko na casta świadomie unikam takich łowisk. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Kilku kolegów stałoszpulowców się już zawstydziło lekko odległościami i celnością, jaką może wygenerować DOBRZE dobrany zestaw BC. Więcej wiary, wszystko się da. Oczywiście, to również kwestia finansowa, która w skuteczny sposób może doprowadzić do bólu głowy, ale... Dla zabawy czasami warto. Bo co innego nam zostaje;-)Celność, czułość, wygoda, trwałość,waga - zgadzam się. Ale odległość będzie po stronie dobrze dobranego zestawu spiningowego. Komfort przy niskich temperaturach również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgadza się , podałem cenę tylko multiplikatora, bez wędziska. Fakt, do swoich zestawów UL używam zrobionych przez Siebie kijków na blankach muchowych, które ładują się "pod własnym ciężarem" ( klasa #5 i #2).No i do połowów UL używam wyłącznie żyłek i fluorocarbonu. Są sytuacje gdzie połowisz tylko spinem, ale Ja ze względu że łowię tylko na casta świadomie unikam takich łowisk.Ciekawi mnie sytuacja gdzie da się połowić tylko stało-szpulowcem?nie mam jeszcze doświadczenia,ale w doświadczonej ręce strzały ze szczytówki 'rollcastem' wyglądają imponująco... Rekordowe odległości w sporcie rzutowym to chyba jednak z multika...a komfort w chłodzie można by pewnie poprawić optymalnymi rękawiczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Stała szpula to np jig o masie 0,5gr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 0,5 g to nimfa muchówką strzał z łuku(w sensie z ręki w ciasnych miejscach),interesuje mnie bardziej gdzie?...multik słabszy od stałoszpulowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi