lukastrance Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W wątku LB Andana widziałem że on miota swoje muchy (+- 1g) właśnie castem ;-) więc i tak też się da :-P Wysłane z mojego Letv X500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Połowy wzdręg na mikrojigi(0,25-0,5 gr)w jeziorowych trzcinowiskach pod drzewami. Mam woblery które za cholere nie chcą ruszyć nawet najlżejszej szpulki multika, a służą do łowienia jazi na rzece Warcie- o ile na opasce mogę je spławić, to w przelew multikiem ich nie poślę(jutro wstawię fotki tych mikrusów). A jak jeszcze do tego wiatr w twarz wieje, to całkowicie przerąbane Edytowane 19 Lutego 2016 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Rekordowe odległości w sporcie rzutowym to chyba jednak z multika...a komfort w chłodzie można by pewnie poprawić optymalnymi rękawiczkami? Tak tylko że na takich zawodach rzuca się ciężarkiem o skupionej masie, a my tu mówimy o wędkarstwie...Ja też z ciekawości robiłem raz test na polu i chyba przy oliwce multik wypadał lepiej...Zresztą cała ta dyskusja to chyba nie na temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Wylazłem dzisiaj z wyra o 7 rano. Rodzinka jeszcze smacznie śpi, za oknem chłodno( 3 st C),ale słonecznie. Wolny dzień-co tu robić?? Postanowiłem pojechać nad gorzowską "kałużę" zwaną Stawem Błotnym ( bo zlokalizowana jest przy ul. Błotnej )w celu porównania i przetestowania moich zestawów do UL Bait castingu. Czyli zrobić to na co nie ma czasu w pełni sezonu, bo trzeba rybki łowić. Do porównania zabrałem: 1. Team Daiwa SS Air ze skleconym przez siebie kijkiem na blanku muchowym Batson w klasie #2, opisanym do 4,5 gr o dł. 6'6"(195 cm) 2. Shimano Curado 51E ze szpulką tuningową Avail (7,8 gr)i hamulcem magnetycznym Avail na zmontowanej przeze mnie wędce na blanku muchowym w kl.#5, opisanym do 10 gr o dł 8'(2,4m) 3. ABU Revo LT z kijkiem ABU Garcia Hornet Stinger dł 6'3"(187cm) i cw. 3/16-1/2 oz (5-14 gr) Jako przynęty wybrałem silikony na główkach 1.5 gr,2 gr,2.5gr,3gr, co z przynętami daje całkowitą masę ( w zależności od nanizanej gumki) gł.1.5 gr- masa z gumką 2 gr gł 2 gr -masa z gumką 2.4 gr gł 2.5 gr -masa z gumką 3.2 gr gł 3 gr -masa z gumką 4.2 gr Oraz woblerki o wadze od 2.4 do 3.4 gr. Jako punkt orientacyjny obrałem drzewo stojące w wodzie w odległości ok. 20 m od brzegu. Do każdego zestawu zakładałem każdą przynętę i modyfikowałem ustawienia hamulców aby mieć wiarygodne porównanie ich możliwości. Z przynętami gumowymi na gł. 1.5-2 gr najlepiej radził sobie Shimano Curado 51E, SS Air również , ale trzeba było wykonać mocniejszy wymach( może długość kija ma tutaj znaczenie??) Do woblerków o wadze od 2.4 do 3.4 gr sprawdzał się SS Air, w Curado ciężko było zapanować nad szpulką, a przykręcenie magnetyka skracało rzuty. W obu przypadkach odległość rzutu wynosiła ok.15-17 m ( w okolice zatopionego drzewa, ale nie dalej) Revo LT przy tych gramaturach nie sprawdził się wcale , rzuty były krótkie do ok 10 m(ale to może wina kijka do którego był podpięty-wyższy cw. ) ABU zaczęło dopiero współpracować z przynętami pow.3 gr. Po tym teście mogę stwierdzić: Do przynęt gumowych na gł od 1.5 gr do 3 gr najlepiej nadaje się zestaw z multiplikatorem Shimano Curado 51E Do woblerków od 2.4 do 3.4 gr zestaw z młynkiem SS Air. Do wszystkich przynęt pow 3 gr- Revo LT. Z przynętą o wadze 4 gr każdy z multiplikatorów dawał sobie doskonale radę , odległości były długie i porównywalne ( do ok 25 m) Może można i rzucić dalej, ale ja nie "żyłowałem" rzutów, łowiłem komfortowo i bezstresowo. Pytanie czy w UL Castingu takie odległości mnie zadowalają?? Tak. Łowiąc w małych rzekach ( Obra, Korytnica)bardziej zależy mi na precyzji niż odległości. łowiąc w dużych rzekach ( Odra, Warta),łowienie na lekkie główki nie ma sensu, bo zanim taka przynete osiągnie okolice dna, to nurt ściągnie ją do brzegu.To aby osiągnąć w nurcie okolice dna, trzeba założyć cięższą główkę, a wtedy znika problem z rzutem na określona odległość. Małe woblerki które stosuję (2-4 gr)-odległość rzutu jest wystarczająca, bo łowiąc "wachlarzem" przy szybkości nurtu Odry i Warty wobler 1/3"drogi" pokonuje już wzdłuż brzegu gdzie przeważnie jest już płytko, a łowiąc na burtach, można zawsze spławić wobler z nurtem. Jeziora z brzegu-lekkie przynęty-przy dalszych rzutach mizerny kontakt z przynętą (balony w wodzie,wiatr,fala), a i tak większość okoni złowiłem w strefie przybrzeżnej. Jezioro-z pontonu-odległość rzutu nie ma aż takiego znaczenia, bo zawsze można podpłynąć bliżej łowiska aby tam dorzucić, lub ustawić się aby łowić np. z wiatrem. Także to co posiadam z zakresu UL Baitcasting w zupełności mi wystarczy. Większych odległości nie potrzebuję i nie będę "kopał się z koniem"aby posłać 1 gr na 30 m, i potem nie mieć kontroli nad przynętą ( bo pewnie 30 m linki więcej waży niż sama przynęta) 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 @Prorafie - brawo za pracowitość i ciekawy test!To materiał na mały artykuł.Zapytam - co tam na Korytnicy?pozdrawiam, polecając Presso 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Bajorko mi znane....kijki też znane...multiki i Rafał też znany Wszystko fajnie zgrane.W tym roku dokupuję całoroczne na Gorzów, więc już nie będziemy w niedzielę szukać poczty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 fajna robota szkoda tylko ze na konkretnych zestawach. o tyle fajnie, że mogłeś sprawdzić poprawność (??) celowość złożonych zestawów. Jednak jeśli chodzi o miarodajność to myślę, że nieco bardziej miarodajnym testem było by przypiąc wszystkie multiki do tego samego kijoszka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 fajna robota szkoda tylko ze na konkretnych zestawach. o tyle fajnie, że mogłeś sprawdzić poprawność (??) celowość złożonych zestawów. Jednak jeśli chodzi o miarodajność to myślę, że nieco bardziej miarodajnym testem było by przypiąc wszystkie multiki do tego samego kijoszka Wiem, ale mi chodziło o sprawdzenie moich zestawów.Może następnym razem sprawdzę młynki na jednym kijku, aby wychwycić różnice w ich możliwościach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 No toteż właśnie napisałem. Test też o tyle ciekawy, że mogłeś potwierdzić swoje koncepcje przy doborze poszczególnych zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wgn@22 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) A może ktoś miał styczność z Abu Promax 2lub3? od ilu gram można nim operować ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Marca 2016 przez wgn@22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Komfortowo od 12 do 40 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Komfortowo od 12 do 40 Dokładnie .Rzucałem z któregoś Promaxa/Balckmaxa i tak główka 10gr.+guma ,dopiero można machać normalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Jak już ktoś mocno się upiera przy multiku do UL to chyba najtańszą opcją będzie ABU Revo LT.. Nie trzeba nic tuningować..Da się rzucić lekką gumką i nawet wobkiem ,ale jak już wcześniej mówiłem w przypadku woblerów ,nie lotów komfort żaden....choć co prawda ze stałej szpulki wiele dalej też nie lecą.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Mądre słowa Darek, choć mi się wydaje że Curado z Availem zrobi lepszą robotę przy lżejszych przynętach, a można trafić kompletny zestaw w cenie LT 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 ...ale LT6 ...jest ładniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Revo LT ma 1 przewagę nad shimano curado ... Ma mosiężną przekładnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Revo LT ma 1 przewagę nad shimano curado ... Ma mosiężną przekładnię Jasne, ale w jaki sposób łowienie UL zniszczy przekładnię? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Revo LT ma 1 przewagę nad shimano curado ... Ma mosiężną przekładnię Jeżeli planujesz łowić UL to dla mnie to max 8-10 gr. więc zanim zniszczysz alu przekładnie to pewnie multik zardzewieje Powyżej dyszki to już mam inne maszyny do zarzynania np.Steez 103HL, który też posiada alu przekładnie, a opinie ma bardzo dobrą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_krych Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Revo LT ma 1 przewagę nad shimano curado ... Ma mosiężną przekładnię Curado 51e też ma mosiężną 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Hej Panowie znawcy,rozglądam się za multikiem do lekkiego łowienia (3-8g.,głównie woblerki,ale zrobię sobie takie lotne) i wpadł mi w oko srebrny scorpion MG 101.Miał ktoś,nada się to? http://www.ebay.com/itm/172129448035?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Hej Panowie znawcy,rozglądam się za multikiem do lekkiego łowienia (3-8g.,głównie woblerki,ale zrobię sobie takie lotne) i wpadł mi w oko srebrny scorpion MG 101.Miał ktoś,nada się to? http://www.ebay.com/itm/172129448035?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AITW jakim budżecie chcesz się zamknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) W jakim budżecie chcesz się zamknąć?W jak najmniejszym 150- max.200 euro (nie wiem czy to mi przypasi).Na razie mam 2 tatule i b.dobrze mi z nimi,choć przepłacanie za JDM było bez sensu ... z obu przynęty których używam (min.5 g. główka + gumka7cm) lecą tak samo,a dodatkowo ta zwykła ma trochę szersze ramiona korbki i wygodniejsze knoby... PS.nie musi być nowy Edytowane 15 Marca 2016 przez Wobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 w tej cenie (150-200€) predzej bym poszedł w kierunku REVO LT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTomek Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Minimalnie przekroczysz zakładany budżet i kupisz to: http://jerkbait.pl/topic/70883-sprzedam-daiwa-px68l/?fromsearch=1 P.S.Można negocjować cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Mifek dobrze prawi. A ten Scorpion MG 1001, to w zasadzie to samo, co klasyczny 1001, jeno inny kolor budy, z magnezu ponoć zrobiony. A więc Salt water odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi