Skocz do zawartości

Multiplikator do lekkiego spiningu

thymallus92

Rekomendowane odpowiedzi

Połowy wzdręg na mikrojigi(0,25-0,5 gr)w jeziorowych trzcinowiskach pod drzewami. Mam woblery które za cholere nie chcą ruszyć nawet najlżejszej szpulki multika, a służą do łowienia jazi na rzece Warcie- o ile na opasce mogę je spławić, to w przelew multikiem ich nie poślę(jutro wstawię fotki tych mikrusów).

A jak jeszcze do tego wiatr w twarz wieje, to całkowicie przerąbane :)

Edytowane przez proraf

Rekordowe odległości w sporcie rzutowym to chyba jednak z multika...

a komfort w chłodzie można by pewnie poprawić optymalnymi rękawiczkami?

Tak tylko że na takich zawodach rzuca się ciężarkiem o skupionej masie, a my tu mówimy o wędkarstwie...Ja też z ciekawości robiłem raz test na polu i chyba przy oliwce multik wypadał lepiej...Zresztą cała ta dyskusja to chyba nie na temat ...:)

• 2 tygodnie później...

Wylazłem dzisiaj z wyra o 7 rano. Rodzinka jeszcze smacznie śpi, za oknem chłodno( 3 st C),ale słonecznie.

Wolny dzień-co tu robić??

Postanowiłem pojechać nad gorzowską "kałużę" zwaną Stawem Błotnym ( bo zlokalizowana jest przy ul. Błotnej :) )w celu porównania i przetestowania moich zestawów do UL Bait castingu.

Czyli zrobić to na co nie ma czasu w pełni sezonu, bo trzeba rybki łowić.

f17323fe4b8c1849med.jpg

Do porównania zabrałem:

1. Team Daiwa SS Air ze skleconym przez siebie kijkiem na blanku muchowym Batson w klasie #2, opisanym do 4,5 gr o dł. 6'6"(195 cm)

2. Shimano Curado 51E ze szpulką tuningową Avail (7,8 gr)i hamulcem magnetycznym Avail na zmontowanej przeze mnie wędce na blanku muchowym w kl.#5, opisanym do 10 gr o dł 8'(2,4m)

3. ABU Revo LT z kijkiem ABU Garcia Hornet Stinger dł 6'3"(187cm) i cw. 3/16-1/2 oz (5-14 gr)

f659805f1027e0b9med.jpg

82f7118916695afamed.jpg

Jako przynęty wybrałem silikony na główkach 1.5 gr,2 gr,2.5gr,3gr, co z przynętami daje całkowitą masę ( w zależności od nanizanej gumki)

gł.1.5 gr- masa z gumką 2 gr

gł 2 gr -masa z gumką 2.4 gr

gł 2.5 gr -masa z gumką 3.2 gr

gł 3 gr -masa z gumką 4.2 gr

e03cd33adaa20feamed.jpg

55d49c2007e68d18med.jpg

8d869e71296b867fmed.jpg

Oraz woblerki o wadze od 2.4 do 3.4 gr.

1d0b8b7c3d3301bcmed.jpg

cd0d2c952124c0f3med.jpg

Jako punkt orientacyjny obrałem drzewo stojące w wodzie w odległości ok. 20 m od brzegu.

Do każdego zestawu zakładałem każdą przynętę i modyfikowałem ustawienia hamulców aby mieć wiarygodne porównanie ich możliwości.

Z przynętami gumowymi na gł. 1.5-2 gr najlepiej radził sobie Shimano Curado 51E, SS Air również , ale trzeba było wykonać mocniejszy wymach( może długość kija ma tutaj znaczenie??)

Do woblerków o wadze od 2.4 do 3.4 gr sprawdzał się SS Air, w Curado ciężko było zapanować nad szpulką, a przykręcenie magnetyka skracało rzuty.

W obu przypadkach odległość rzutu wynosiła ok.15-17 m ( w okolice zatopionego drzewa, ale nie dalej)

Revo LT przy tych gramaturach nie sprawdził się wcale , rzuty były krótkie do ok 10 m(ale to może wina kijka do którego był podpięty-wyższy cw. )

ABU zaczęło dopiero współpracować z przynętami pow.3 gr.

Po tym teście mogę stwierdzić:

Do przynęt gumowych na gł od 1.5 gr do 3 gr najlepiej nadaje się zestaw z multiplikatorem Shimano Curado 51E

Do woblerków od 2.4 do 3.4 gr zestaw z młynkiem SS Air.

Do wszystkich przynęt pow 3 gr- Revo LT.

Z przynętą o wadze 4 gr każdy z multiplikatorów dawał sobie doskonale radę , odległości były długie i porównywalne ( do ok 25 m)

Może można i rzucić dalej, ale ja nie "żyłowałem" rzutów, łowiłem komfortowo i bezstresowo.

Pytanie czy w UL Castingu takie odległości mnie zadowalają??

Tak.

Łowiąc w małych rzekach ( Obra, Korytnica)bardziej zależy mi na precyzji niż odległości.

łowiąc w dużych rzekach ( Odra, Warta),łowienie na lekkie główki nie ma sensu, bo zanim taka przynete osiągnie okolice dna, to nurt ściągnie ją do brzegu.To aby osiągnąć w nurcie okolice dna, trzeba założyć cięższą główkę, a wtedy znika problem z rzutem na określona odległość.

Małe woblerki które stosuję (2-4 gr)-odległość rzutu jest wystarczająca, bo łowiąc "wachlarzem" przy szybkości nurtu Odry i Warty wobler 1/3"drogi" pokonuje już wzdłuż brzegu gdzie przeważnie jest już płytko, a łowiąc na burtach, można zawsze spławić wobler z nurtem.

Jeziora z brzegu-lekkie przynęty-przy dalszych rzutach mizerny kontakt z przynętą (balony w wodzie,wiatr,fala), a i tak większość okoni złowiłem w strefie przybrzeżnej.

Jezioro-z pontonu-odległość rzutu nie ma aż takiego znaczenia, bo zawsze można podpłynąć bliżej łowiska

aby tam dorzucić, lub ustawić się aby łowić np. z wiatrem.

49f812e93907a52amed.jpg

Także to co posiadam z zakresu UL Baitcasting w zupełności mi wystarczy.

Większych odległości nie potrzebuję i nie będę "kopał się z koniem"aby posłać 1 gr na 30 m, i potem nie mieć kontroli nad przynętą ( bo pewnie 30 m linki więcej waży niż sama przynęta)

• Like 18

fajna robota szkoda tylko ze na konkretnych zestawach. o tyle fajnie, że mogłeś sprawdzić poprawność (??) celowość złożonych zestawów. Jednak jeśli chodzi o miarodajność to myślę, że nieco bardziej miarodajnym testem było by przypiąc wszystkie multiki do tego samego kijoszka :)

• Like 1

fajna robota szkoda tylko ze na konkretnych zestawach. o tyle fajnie, że mogłeś sprawdzić poprawność (??) celowość złożonych zestawów. Jednak jeśli chodzi o miarodajność to myślę, że nieco bardziej miarodajnym testem było by przypiąc wszystkie multiki do tego samego kijoszka :)

Wiem, ale mi chodziło o sprawdzenie moich zestawów.Może następnym razem sprawdzę młynki na jednym kijku, aby wychwycić różnice w ich możliwościach.
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Jak już ktoś mocno się upiera przy multiku do UL to chyba najtańszą opcją będzie ABU Revo LT.. Nie trzeba nic tuningować..Da się rzucić lekką gumką i nawet wobkiem ,ale jak już wcześniej mówiłem w przypadku woblerów ,nie lotów  komfort żaden....choć co prawda ze stałej szpulki wiele dalej też nie lecą....

• Like 5

Revo LT ma  1 przewagę nad shimano curado ...  Ma mosiężną przekładnię :P

Jeżeli planujesz łowić UL to dla mnie to max 8-10 gr. więc zanim zniszczysz alu przekładnie to pewnie multik zardzewieje :)   Powyżej dyszki to już mam inne maszyny do zarzynania np.Steez 103HL, który też posiada alu przekładnie, a opinie ma bardzo dobrą :)

• Like 2

Hej Panowie znawcy,rozglądam się  za multikiem do lekkiego łowienia (3-8g.,głównie woblerki,ale zrobię sobie takie lotne) i wpadł mi w oko srebrny scorpion MG 101.Miał ktoś,nada się to?

http://www.ebay.com/itm/172129448035?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Hej Panowie znawcy,rozglądam się za multikiem do lekkiego łowienia (3-8g.,głównie woblerki,ale zrobię sobie takie lotne) i wpadł mi w oko srebrny scorpion MG 101.Miał ktoś,nada się to?

http://www.ebay.com/itm/172129448035?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

W jakim budżecie chcesz się zamknąć?

W jakim budżecie chcesz się zamknąć?

W jak najmniejszym 150- max.200 euro (nie wiem czy to mi przypasi).Na razie mam 2 tatule i b.dobrze mi z nimi,choć przepłacanie za JDM było bez sensu ... z obu przynęty których używam (min.5 g. główka + gumka7cm) lecą tak samo,a dodatkowo ta zwykła ma trochę szersze  ramiona korbki i wygodniejsze knoby...

PS.nie musi być nowy ;)

Edytowane przez Wobi