Skocz do zawartości

Multiplikator do lekkiego spiningu

thymallus92

Rekomendowane odpowiedzi

już dostałem ofertę z,a właściwie dwie z Shimano aldebaran 51hg. Nie będzie lepszy od Revo LT?

Aldebaran nie miałem ale Revo LT to kołowrotek stworzony do UL można się jeszcze pobawić z wymianą łożysk żeby szpulka lepiej startowała i powinno być OK.

czyli revo LT będzie lepsze do małych(3-4g) gramatur od aldebarana 51 XG ?

niedawno nabyłem Revo LT 3g+gumka lata fajnie ... :D na żyłce krócej niż na plecionce. kijek własnej roboty S782 - MHX w spirali ten kijek po kilkunasty testach z Revo LT słabo ładuję się 3g, jak bym zmienił wędkę na coś dłuższego i lepszego to na Revo LT zejdziesz do 3g z dalekimi rzutami. ;) 

u mnie megabass do 11g/ 6"2" i pixy z availem - lata od 2 g ślicznie

i varivas area drive do 7g--podpiety aldebaran mg z availem - lata od 1,5g jeszcze śliczniej

Nigdy nie miałem wiary w Pixiaka, a tu proszę... jaki MB dokładnie w tym zestawie lata?

prawde mówiąc modelu nie znam , właśnie odszukalem  dane w meilu jaki przysłał mi kiedyś  niemiec bo od niego mam młynek i więcej tego nie sprawdzałem - pisał tak :Diese Avail Spule wiegt 13g und ist somit 3g leichter als die Standardspule der px68L. Auf dieser Spule ist eine neue blaue varivas 0,04mm.

chyba tak jest ? ale nie ważyłem obydwu szpuli i nie sprawdzałem modeli itd ...  jak bym do nowego młynka zamawiał szpule pewnie wiedział bym więcej , fakt jest taki iż 2 gramy latają

kxZ29A.jpg

Opakowanie, kształt i kolor szpuli wskazuje mi na I'Ze Factory.

Druga od lewej.

post-49977-0-36177500-1458240090_thumb.jpg

Może temat będzie pomocny przy okazji powinno się udać uzupełnić o kilka wpisów z wagami szpulek. http://jerkbait.pl/topic/57030-wagi-szpulek/?p=1665421

Edytowane przez Andan

• 4 tygodnie później...

Wczoraj byłem z moim zestawem UL (aldebaran51HG i Blaas F 710-1 +pee wee 6lb.) na testach no i niestety 3-3,5 g lata z tego na +- 20m,czyli trochę mało....(z korby poleci dalej). Tak od 4,5 g leci całkiem fajnie (ok 30m).Na pwno zestawik może fajnie obsłużyć pstrągi z wody ,bo tam się rzuca góra 10-15m. Natomiast do wielkorzecznego łowienia z pływadła klenio jazi na woby 3-5g to  za blisko lata... Może avail? Z zalet,to fenomenalne czucie i waga zestawu ok.-250g. Na razie mam plan potestować na pstrągach jak wrócę do PL 

PS.waga szpulki bez linki 12,7g,a więc może Revo LT było by lepsze...

Edytowane przez Wobi
  • Like 3

• 9 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Cześć. Pierwsza sprawa, szukałem, ale nie znalazłem, więc postanowiłem utworzyć wątek, który, jeśli jednak się powtarza, bo gdzieś już taki jest, to proszę go usunąć, lub ewentualnie przenieść. Kwestia multika BFS, szukam czegoś , co pociągnie bardzo lekką wagę, Najlepiej 2-3 gramy, jeśli da się zejść tak nisko. Ma służyć głownie na okoniowy UL, ale też od czasu do czasu na rzekę, na klenie czy piegusy. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.