MietekK Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Żadna szpula tunningowa do takich gramatur niepotrzebna.Zwykła CT a tym bardziej Type R spokojnie obsłuży 10g.a nawet mniej.Podzielam zadanie kol.@drag .Używam CT type R i właściwie można z niej rzucić już od 2gr na płytkiej szpulce . Oczywiście jest to tańszy wybór zawsze można iść z kosztami w górę . Jak dla mnie na ten moment w zupełności wystarcza a też chciałbymw przyszłości przesiąść się na jakiegoś typowego UL. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 CT 100HSL ze szpulką 5,6g startuje teoretycznie i z wiatrem od 2g, ale odległości są raczej mizerne. Od 4g to już niemal luksusowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Koledzy polecicie jakieś multiki do UL ( 4-15 Gr ) do przeglądu obecnie.Budżet marny max. 600 zł.Z góry dzięki za każdą sugestię i podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 W tym budżecie znajdziesz jakąś używaną ss sv albo może alphasa w naprawdę dobrym stanie. W zakladanej gramaturze czyli od tych 4 gram do 15 dadzą radę. I są to multiplikatory godne polecenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Koledzy polecicie jakieś multiki do UL ( 4-15 Gr ) do przeglądu obecnie.Budżet marny max. 600 zł.Z góry dzięki za każdą sugestię i podpowiedz. Tatula CT100HSL, niestety z koniecznością dokupienia ażurowej szpuli 5,6g (około 100 zł).CT 100HSL ze szpulką 5,6g startuje teoretycznie i z wiatrem od 2g, ale odległości są raczej mizerne. Od 4g to już niemal luksusowo. Ewentualnie tanio, ale wcale nie oznacza, że źle http://jerkbait.pl/topic/143027-fishband-brilliance-gh100/. Po wymianie łożysk na ceramiki z kijkiem 1-4g (od http://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/) i plecionką Sunline Siglon PE4x 0,4 stratuje bez kłopotów już od 2g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Koledzy polećcie jakiś budżetowy multik startujący komfortowo od 6-7g, może być używka. Docelowo ma być spięty z uniwersalnym kijem ogarniającym górą jakieś 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Dla jednego budżetowo to 600, a dla innego to 200 albo i mniej także określ może kwotę to będzie szybciej.6 - 7 gram główki z małą gumką to lotna przynęta także większość konstrukcji, która da radę tym 35 gramom górą ogarnie i te 6. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Koledzy polećcie jakiś budżetowy multik startujący komfortowo od 6-7g, może być używka.Docelowo ma być spięty z uniwersalnym kijem ogarniającym górą jakieś 35g.jak kolega lubi magnetyk to TATULA ELITE 2021,a odsrodkowy poszukałbym starego shimano metanium mg,na ebay chodzą w całkiem dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Pisząc 6-7g miałem raczej na myśli wagę łączną przynęty, a nie samą główkę. Budżet uzależniony od multika ale im mniej, tym lepiej. Jeżeli za ca 200pln da się kupić coś dobrego (Daiwa, Shimano, ABU?) ogarniajacedo te gramatury to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Według mnie od najtańszego: tsurinoya xf50, niemal każde abu włącznie z okrąglakami, ale z wyłączeniem konstrukcji typowo do lajta i tych na ciężko, w daiwie czy shimano podobnie jak w abu. Naprawdę trudno jest wybrać jeden konkretny multiplikator na podstawie "im taniej tym lepiej". Jak ma być najtaniej co nie znaczy, że tanio i źle to tsurinoya xf50. Z abu black max zapewne podoła zadaniom i da się go kupić w granicach 200 złotych. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Koledzy polećcie jakiś budżetowy multik startujący komfortowo od 6-7g, może być używka.Docelowo ma być spięty z uniwersalnym kijem ogarniającym górą jakieś 35g. 6-35 będziesz chciał ogarnąć tą samą linką? Jesteś pewien, że to wędzisko będzie w stanie się naładować pod lekką przynętą? Daiwa Tatula Elite, nawet jeżeli działa zadowalająco, to i tak znacznie przekracza zakładany budżet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Pisząc 6-7g miałem raczej na myśli wagę łączną przynęty, a nie samą główkę. Budżet uzależniony od multika ale im mniej, tym lepiej. Jeżeli za ca 200pln da się kupić coś dobrego (Daiwa, Shimano, ABU?) ogarniajacedo te gramatury to super. gdybym miał wydać 200pln ,albo jeszcze mniej , to chyba dal bym sobie spokój 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (...) Jeżeli za ca 200pln da się kupić coś dobrego (Daiwa, Shimano, ABU?) ogarniajacedo te gramatury to super. Nie da się! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 gdybym miał wydać 200pln ,albo jeszcze mniej , to chyba dal bym sobie spokój Nie da się! To w końcu da się, czy nie? Ile trzeba wydać żeby było ok? 6-35 będziesz chciał ogarnąć tą samą linką? Jesteś pewien, że to wędzisko będzie w stanie się naładować pod lekką przynętą? Wydaje mi się, że gramaturę rzędu 6/7g-35g ogarnę linką rzędu 8lb, czy się mylę?Kija jeszcze nie mam więc nie wiem ale są przecież kije z przedziału 5-30g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy kijem rzędu 5-30gr jesteś w stanie komfortowo ogarnąć i 5gram i 30gram ,a to tylko dopiero sam kijmoze i taki zestaw by sie udało sklecic,ale to wydaje mi sie nie zestaw za 200zeta Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Czytaj ze zrozumieniem, zarówno odpowiedź @didi, jak i moja są jednoznaczne - NIE DA SIĘ.Jeśli chodzi o multiplikator, który w pełnym komforcie ogarnie Ci przynęty od 6/7g, nie licz na mniej niż około 350 zł https://allegro.pl/oferta/konger-005062720-multiplikator-streeto-cast-7200lh-9818602371, chyba, że nie zamierzasz rzucać dalej niż 15m, to poszukaj http://jerkbait.pl/topic/143027-fishband-brilliance-gh100/ (sprawdza się na strumykach i małych rzeczkach.Linką 8lb ogarniesz przynęty najwyżej do 15g, na więcej nie licz, bo odstrzały gotowe. Między 15, a 20g użyłbym linki około 13lb, a do 35g 18lb.Koledzy zarekomendują pewnie jeszcze mocniejsze, bo istnieje pogląd, że grubość linki ma znacznie mniejsze znaczenie niż w tradycyjnym spinningu, ale ja mam swoje nawyki, być może bardzo subiektywne, ale sprawdzają mi się. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) jedne z najbardziej uniwersalnych kijow jakie trzymalem w lapie to kije FALCON z serii LOWRIDERmaja w swojej ofercie modele fast-moderate,jesli miałbym porównać do jakiejś znajomej konstrukcji to np st.croix avid mm jest duzo sztywniejszymoc 17lb takie amerykanskie,wydaje mi sie ze z ta gramatura by sobie poradziłjedne z najfajniejszych budzetowych kijow jakie kiedykolwiek widzialem Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Czytam ze zrozumieniem i właśnie ze zrozumienia pytanie bo wcześniej @Sławek Nikt pisał, ze się da… Wychodzi na to, ze ogarnięcie podstawowego uniwersału do 30-35g po prostu w cascie nie jest takie proste bo nie da się ogarnąć jedną linką, bo znalezienie multika nie jest takie oczywiste i wyglada na to, ze tradycyjny spin sprawdzi się tu lepiej… P.S.Żeby była jasność-cast nie jest mi obcy, łowię tą metodą już kilka lat ale najlżejszy zestaw jaki mam to TD Z-Series 18-42g + Daiwa AIRD 100HLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) a no nie jest proste,troche kosztownea co do linki to 0.8pe czy tam 0.15mm czemu nie?nie ma wędkarskiego abecadła,możesz w tym przedziale 5-30 sięgnąć nawet po linke 0.6pe czy 0.10mmoczywiście jakiegoś dobrego producentaczęsto własnie po tak cienkie linki sięga się, kiedy w grę wchodzi odległość rzutu Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Czytam ze zrozumieniem i właśnie ze zrozumienia pytanie bo wcześniej @Sławek Nikt pisał, ze się da… A co pytałeś ? Zapomniałeś ? Przypomnę. Pytanie poniżej. Innych nie widzę. Koledzy polećcie jakiś budżetowy multik startujący komfortowo od 6-7g, może być używka.Docelowo ma być spięty z uniwersalnym kijem ogarniającym górą jakieś 35g. I tak, są takie multiplikatory i da się je kupić za 200 zł. I można je spiąć z kijem do 30 czy tam 35 gram. Nawet taki fx 50 czy black max ogarnie we względnym komforcie przynęty o jakich piszesz. I tak nada się do takiego kija. Mało tego, można będzie nim łowić od 7 gram do 35. Jak ? Np. kupując drugą szpulkę, nawinąc na nie różne linki i zamieniając szpule i tak dalej. O ile kij razem z operatorem dadzą radę ... Ale o to jak i o inne tzw. niuanse nie zapytałeś ... Reasumując. Jakie pytanie taka i odpowiedź, ale potem chłopaki rozwinęli temat, o którym jak widać nie masz pojęcia, wycinasz zdanie "@Sławek Nikt pisał, ze się da" … dopisując trzy kropeczki i potem ktoś znów przeczyta ze 2 czy 3 wpisy i ... I wychodzę na kiepskiego doradcę bo nie yebnąłem konkretnego wpisu na temat dobrego spasowania sprzętu o czym zresztą już pisałem i to pewnie z kilka razy. Zresztą nie tylko ja. Wielu zrobiło to przede mną za im ogromnie dziękuję. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Sławek Nikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 nie ma się co przejmować panie @Slawek Nikt,watek odwiedza wiele osób ,każdy coś skrobnie swojego a pytań podobnych zadaje się tutaj mnóstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) @Sławek Nikt bardzo źle odebrałeś mój post, bardzo…Uważam Twoją wypowiedź za pomocną i merytoryczną, podałeś konkretne modele multików, a to mi chodziło. Nie wiem natomiast skąd stwierdzenie, ze nie mam pojęcia? Nie mam pojęcia o czym? O castingu? No poniżej 20g rzeczywiście nie mam, gdybym wiedział jaki multik ogarnie to, co chcę, to bym nie pytał… Chłopaki rzeczywiście rozwinęli temat ale mi tu chodziło konkretnie o stwierdzenie, które padło w ich wypowiedziach-„nie da się”No jak się nie da, skoro się da? Gdyby się nie dało, nie podałbyś przecież modeli multików… Szkoda mi czasu na rozkładanie tematu na czynniki pierwsze, idę łowić… Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Trzeba zorganizować jakiś mały zlocik nad Czerniakowskim to będzie można ponachać sprzętem za kolkaset zlotych jak i za kilka tyś.I bedzie rozeznanie czy się da czy nie ???? Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez nurek28 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 jedne z najbardziej uniwersalnych kijow jakie trzymalem w lapie to kije FALCON z serii LOWRIDERmaja w swojej ofercie modele fast-moderate,jesli miałbym porównać do jakiejś znajomej konstrukcji to np st.croix avid mm jest duzo sztywniejszymoc 17lb takie amerykanskie,wydaje mi sie ze z ta gramatura by sobie poradziłjedne z najfajniejszych budzetowych kijow jakie kiedykolwiek widzialem Mam Premiera i Triumpha 17 lb. Jeżeli rzucanie 6-7 g przynętami jest komfortowe, to mój komfort jest jakiś inny. W sumie w przypadku rzucania 35 g przynęt jest podobnie.a no nie jest proste,troche kosztownea co do linki to 0.8pe czy tam 0.15mm czemu nie?nie ma wędkarskiego abecadła,możesz w tym przedziale 5-30 sięgnąć nawet po linke 0.6pe czy 0.10mmoczywiście jakiegoś dobrego producentaczęsto własnie po tak cienkie linki sięga się, kiedy w grę wchodzi odległość rzutuLinka rzędu 0.6pe, 30 g przynęty i 17 lb wędzisko. Jedno jest pewne, wędzisko przy holu się nie złamie! Jakże różna jest filozofia budowania zestawów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 W takim razie raz jeszcze, da się. Czy to będzie komfortowe ? Nie wiem. Komfort dla każdego znaczy co innego. Na pewno nie będzie łatwo (a wręcz odrobinkę trudno) rzucać tym samym kijem przynętami od 6/7 do 35 gram choć też się da albo prawie się da, ale jak wszem i wobec wiadomo prawie robi różnicę ... Grubość linki ma spore znaczenie tak jak i przynęty jakich będziesz używać. A tak przy okazji. Po co komu lina holownicza i pała 35 gramowa jak idzie na okonie ? Nawet licząc się z przyłowem szczupaczka kij do 10 czy tam 15 gram da radę takiemu przyłowowi. I można by tak wyliczać dalej. O uniwersał trudno w spinie, a w castingu te trudności pomnóż razy powiedzmy 3. W gramaturach < 3 to nie mnożenie tylko potęgowanie się zaczyna Można jakoś tam próbować znaleźć kompromis np. kupując te 2 szpulki Itp. itd. Niestety każdy z nas ma swoje preferencje i to co pasuje mi zapewne nie będzie pasować komuś innemu zatem trudno też doradzić czy polecić coś jednoznacznie. Można jedynie zaproponować jakieś tam typy w zależności od budżetu. Jak ktoś się określi czego konkretnie oczekuje od zestawu albo napisze co jest głównym celem wycieczek po wodach to szansa na dobrą poradę wzrasta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi