Skocz do zawartości

Multiplikator do lekkiego spiningu

thymallus92

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieją multiplikatory, które obsługują komfortowo przynęty 3-18g?

Nie moge wprost odpowiedziec na Twoje pytanie Kuba ... ale podpowiem Ci z wlasnego doswiadczenia, ze musisz/powiniennes okreslic Twoj indywidualny "Komfort",- w sensie co on oznacza dla Ciebie w stosunku do konkretnych typow przynet jakich uzywasz.

W punkt!

Arku, ta Rapala waży 3, czy 4 g (taką informację znalazłem), bo w tym przypadku różnica w wadze jest znaczna.

W punkt!

Arku, ta Rapala waży 3, czy 4 g (taką informację znalazłem), bo w tym przypadku różnica w wadze jest znaczna.

Z najmniejszych Rapalek CD byly 3cm i 4 cm.

3cm z jedna kotwiczka wazy 3g a 4cm z dwoma kotwiczkami wazy 4g.

• Like 1

Dopracowałem przynętę o długości 6.5-7cm, która waży 11g, podczas lotu, układa się idealnie w linii prostej jak strzała z łuku, bez względu na dystans, przy wolnym prowadzeniu, wypływa do powierzchni i smuży, pracuje bardzo drobno więc opór, który stawia w wodzie jest znikomy. Chciałbym powyższą przynętą rzucać jak najdalej. Jeśli miałbym używać innych przynęt, byłby to przynęty mniejsze ale nie lżejsze niż 3g. Wszystkie moje przynęty nie stawiają wyczuwalnego oporu w wodzie. Zależy mi na uzyskaniu możliwe dalekiego zasięgu i bezawaryjności obsługi (mam na myśli brody, splątania itp.). Nie mam nawet podstawowej wiedzy na temat baitcastingu. 

• Like 1

Wydaje mi sie Kuba, ze czeka Cie fajna zabawa. Przynety o jakich piszesz sa castingowo-wdziecznymi przynetami.

Jak sie zdecydujesz na jakis zestaw, moze byloby fajnie zebys zalozyl autorski watek w tym dziale?

Pozytek jest z tego obopolny, bo potrafisz fajnie opisywac sytuacje i lowisz ryby, co oznacza, ze wielu doswidczonych castingowcow bedzie tam zagladac i podpowiadac Ci sprzetowo a z drugiej strony powstanie cos wartosciowego jak chodzi o tresc zamieszczene na formum, zamiast kolejnego watku "jaka wedka pod": klenia, bolenia itd....

Dopracowałem przynętę o długości 6.5-7cm, która waży 11g, podczas lotu, układa się idealnie w linii prostej jak strzała z łuku, bez względu na dystans, przy wolnym prowadzeniu, wypływa do powierzchni i smuży, pracuje bardzo drobno więc opór, który stawia w wodzie jest znikomy. Chciałbym powyższą przynętą rzucać jak najdalej. Jeśli miałbym używać innych przynęt, byłby to przynęty mniejsze ale nie lżejsze niż 3g. Wszystkie moje przynęty nie stawiają wyczuwalnego oporu w wodzie. Zależy mi na uzyskaniu możliwe dalekiego zasięgu i bezawaryjności obsługi (mam na myśli brody, splątania itp.). Nie mam nawet podstawowej wiedzy na temat baitcastingu. 

Ja jako skromny adept tej metody poszedł bym jednak w dwa zestawy jak ma być do 18g .

Do 10 g aldebararan

od 10 g steez .

Ale co ja tam wiem ... ;)

• Like 1

IMO problem będziesz miał z kijem który miałby obsłużyć 3 i 18g w jakimkolwiek komforcie. 

Są jeszcze dwie stajnie które znam i w których znajdziesz coś odpowiedniego. Alphas to ponadczasowa konstrukcja z mosiężnym napędem o dwóch przełożeniach i relatywnie niskiej cenie zakupu.

Jesteś początkujący i w pewnym sensie musisz sam znaleźć swoją drogę a wspomniany tutaj sprzęt prawdopodobnie spowoduje, że zaprzyjaźnisz się z BC

Edytowane przez sucks_one
  • Like 1

IMO problem będziesz miał z kijem który miałby obsłużyć 3 i 18g w jakimkolwiek komforcie. 

Nie wiem co Kuba planuje w kategorii wedki ale SLS-y ktore Kuba lubi, beda sie doskonale nadawac, a jesli bedzie to dluzsza ok 9' wedka to ogarnie temat bardzo dobrze.

• Like 1

Wędka na pewno będzie 9' i tutaj jakoś sobie poradzę natomiast totalnie nie poradzę sobie z młynkiem dlatego mimo, że będę początkującym to chcę nabyć od razu możliwie najlepszą opcję docelową. Nie chciałbym się zrazić z powodu jakości kołowrotka ani sprzedawać i kupować kolejne egzemplarze. Dlatego zawracam Wam d..., żeby nie zrobić czegoś pochopnie. 

Nie wiem co Kuba planuje w kategorii wedki ale SLS-y ktore Kuba lubi, beda sie doskonale nadawac, a jesli bedzie to dluzsza ok 9' wedka to ogarnie temat bardzo dobrze.

Poczucie komfortu jest tematem mega subiektywnym :)

Gucio ... Alphas jest wysokiej jakości sprzętem. Ma mega zajebiaszczy hamulec rzutowy z doskonałą ergonomią. Mógłbym nawet napisać , że to stara dobra Daiwa w przeciwieństwie do obecnych klonów, mieszańców :)

Edytowane przez sucks_one
  • Like 1

Poniewaz chcesz Kuba Steeza to rozwaz moze Steeza CT, ale od razu Ci powiem, ze trzeba go stuningowac (lozyska i lekka szpula) zeby obsluzyl Twoj docelowy zakres. 

Jest tu na forum watek o Daiwach CT (Alphas i Steez) ,- poczytaj zeby wyrobic sobie zdanie. Odezwal bym sie takze do Adriana @Andan, kopalnia wiedzy o multikach i castingu bez bajania,- mnie bardzo pomogl a fragmety naszych rozmow ktorych od razu nie zrozumialem odkrywalem jeszcze dlugo po nich.... i pewnie jeszcze dlugo beda mi sie jakos tam przypominac.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

To prawda! Adi wie wiecej niż inżynierowie Daiwy i pewnie nie przez przypadek używa Alphas/PX :)

Tak sobie myślę, że gdybym miał używać kija 9' to chyba wolałbym coś cięższego w roli maszynki ....Millionaire SV dla przykładu :)

Twoim zadaniem, Alphas jest najlepszym kołowrotkiem, który mógłbym użyć? 

to dobry wybór, ma jednak zasadniczą wadę - szpulka 33mm... jest mocno ograniczony wybór szpul (zwłaszcza po kilku latach od zakończenia produkcji) jakbyś chciał poprawic osiągi...

stezy maja niestety konstrukcję nakierowana raczej na lekkość niż wytrzymałość - minusem jest niestety lekka i mniej trwała aluminiowa przekładnia:( za to wybór szpul 34mm jest bardzo duży i za niewielkie pieniądze możesz zrobić młynek od ok 3g... do tego wszystkie możliwe bajery których poskąpiono w alphasie... 

w każdym przypadku warto mieć lekką szpulę, zwłaszcza, że można ją dokupic nawet dużo później:)

no i jest jeszcze kwestia nawoju linki - starsze multiki mają dość niskie przełożenie i na bolenia mogą byc za wolne... sprawdź to koniecznie!

Nie chciałbym się zbytnio zagłębiać w temat. Steez mi się podoba ale wolę kupić kołowrotek, który nie będzie wymagał tuningu jeśli takowy istnieje. 

Hej .Co prawda nie kupiłem Daiwy do woblerów ,lecz do jigowania ,ze względu na przełożenie - czyli Daiwa Tatula SV TW 103 XLS   8.1 i dokupiłem tanio na allegro lekką szpulkę z Chin https://allegro.pl/oferta/szpula-kolowrotka-wedkarskiego-ze-stopu-aluminium-drut-sv-13089573473 i śmiga .Z odpowiednim kijkiem pełen spokój z główką 4-5 gram i małym Keitechem . Taka alternatywa .Zawsze to dwie szpule z różnymi linkami .Link do urzytkownika ,bo nie wiem ,czy akurat ta szpulka do danego modelu pasuje - na szybko szukałem

.Pozdro . 

Edytowane przez golsyl
  • Like 1

Jest jeszcze opcja Daiwa Tatula 70SV i szpulka z ali do niej o masie 9gr. W marcu taki zestaw będę testował. Multik już jest, a szpula będzie zamówiona lada dzień.

szpula 30mm i 9g? standartowa to jeszcze rozumiem ale tuningowa w tym rozmiarze raczej nie powinna przekraczać 6g... na razie nie mają, ale zapytaj - cena niezła...

https://rorolure.com/collections/roro-s-spool/products/roro-bfs-stainless-steel-spool-for-22-tatula-sv-tw-70-tx25s?variant=41944330535085

ps. jest nieco cięższa bo ośka stalowa

Edytowane przez czarny1

skoro i tak chcesz kupic lekką szpulę to lepiej jest chyba kupić dobrą...

cięższe przynety też lepiej na takiej latają :) ja również raczej nie łowię poniżej tych 5-6g, ale naprawdę jest zauważalna różnica w rzutach... zwłaszcza jeśli masz ograniczone miejsce z tyłu (np. krzaki, trawa) i trudno jest całkowicie naładować wędkę przy rzucie... a jak jednak miejsce jest to rzuca się po prostu przyjemniej -  bezwysiłkowo - na podobną odległość...

ps. podejście też miałem początkowo podobne... a później, jak już zdobyłem roro, te nieco cięższe szpule lądowały na giełdzie za pół ceny:(

Edytowane przez czarny1