Bobby0404 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2024 Chłopaki, gdzie kupujecie te "łamagi"? Z Polski, czy ściągacie z Jp.? Co do linki, to jak przy cięższym caście leci ze wszystkiego, to przy lekkim nie trafiłem jeszcze na ideał. Jak na razie najlepsze efekty mam na Sunline CastAway- podobno jakaś hybryda. Niby sznurkowa buda, ale leci z tego ładnie i się nie plącze... Nie ma tylko w małych średnicach, takich poniżej 10 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2024 A ja Kuba przeszedłem na TCB8. I bardzo sobie ją chwalę. Nie mam innej możliwości skontaktowania się z Tobą.Przykro mi, że tak mnie potraktowałeś, nie rozumiem z czego to wynika, szkoda że nie porozumiałeś się ze mną. Zawsze ceniłem Twoją wiedzę i doświadczenie. Udzieliłeś mi wielu dobrych rad, z których skorzystałem. Jest mi bardzo przykro.PozdrawiamAleksander. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Dzisiaj odbyłem pierwszy trening rzutowy na nowych łożyskach. Zmieniłem oryginalne łożyska na hybrydowe z kulkami wykonanymi z azotku krzemu. Testy tak mi się spodobały, że zaraz ruszam na kolejną turę z nową linką bo stara wyfrunęła z młynka w całości i poszybowała w siną toń... Zdziwił mnie fakt, że łożyska ceramiczne pozwoliły wydłużyć dystanse rzutowe przy jednoczesnym poprawieniu komfortu panowania nad szpulą. Rzuty były łatwiejsze i dłuższe. Ostatni rzut był tak długi, że przynęta wybrała całą linkę, wyrwała taśmę izolacyjną, którą była przyklejona do szpuli i tym samym wykluczyła mnie z dalszej zabawy... na moment Nie wiem czy to ma sens ale mam wrażenie, że łożyska ceramiczne lepiej zachowują się w polu magnetycznym. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Ile miałeś nawiniętej tej linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Miałem nawiniętą do ogranicznika linkę 0.8PE, nie mierzyłem ile tego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Sądzę, że opowieść byłaby bardziej kompletna jakby było napisane jaki to multiplikator konkretnie, jakie konkretnie łożyska zostały zainstalowane. Warto byłoby też dodać czy szpula fabryczna czy może KTF albo innej marki aczkolwiek po powyższym wpisie zgaduję, że te testy były na szpuli fabrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Mam tylko jeden multiplikator i jest to 22 steez limited sv tw 1000S xhl. Szpula OEM SV boost slp works. Myślę, że linki mogło być 75m bo po nawinięciu reszty, która została na szpuli, wystarczyło również do znacznika. Po rzucie wyglądało to w ten sposób Reszta linki, ze szpulki o pojemności 150m 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Nieźle.A reszta sprzętu, w sensie linka, kij i przynęta? Chodzi o zestaw, który tak ładnie zgrany pozwolił na tak dalekie rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Wędka Yamaga blanks blue current III 82 baitcasting model, linka 0.6 PE tania chińska, przeznaczona do ćwiczeń. Przynęta to model własnej koncepcji i wykonania, zaprojektowana i przeznaczona tylko i wyłącznie do używania w zestawie BC. Jedną sztukę wysłałem naszemu koledze aby, jako doświadczony użytkownik multiplikatorów, niezależnie ocenił jej właściwości związane z lotem i jestem zadowolony z oceny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Kuba, dlaczego tylko do casta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca (edytowane) Gdybym nie opracował tej przynęty to nie miałbym zestawu BC. Nie będę też używał innej niż tylko tej do łowienia ryb za pomocą multika. Może nie widać tego na zdjęciu ale kształtka jest bardzo złożona w swojej budowie, główny nacisk położyłem na idealny lot, oprócz łatwości z jaką porusza się w powietrzu, leci idealnie prosto i celnie. Jeśli przynęta potrafi lecieć z prędkością zbliżoną do tej, która jest w stanie opróżnić szpulkę z luźniej linki lub większą to oprócz dystansu daje też komfort obsługi multiplikatora. Niestety coś kosztem czegoś, przynęta pracuje drobno lusterkując w linii prostej do linki i ewentualnie w opadzie, nic więcej nie potrafi. Osobiście, używam przynęt o zupełnie innej pracy, które mają dużo większą skuteczność ale ... Żadna z nich nie potrafi latać tak dobrze jak "ta" właśnie... Pysk przynęty to stabilizator lotu, tył to igła jak w lotce dart-a itd., btw większą frajdę daje mi trafianie tym do celu niż samo łowienie Edytowane 23 Marca przez guciolucky 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja (edytowane) Poszukuję multik do lżejszego łowienia sandaczy-szczupaków 5-15g,sporadycznie do 20g + gumy 3-4cale. Budżet maksymalnie około 1000zł. Co polecicie ? Edytowane 25 Maja przez zandermafija*SpinnigistaWT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja Poszukuję multik do lżejszego łowienia sandaczy-szczupaków 5-15g,sporadycznie do 20g + gumy 3-4cale. Budżet maksymalnie około 1000zł. Co polecicie ?Od tygodnia dzień w dzień użytkuje nowego slx bsf. Operuje w przynętach 5-25 gram. Jak dla mnie absolutna rewelacja. Długość rzutu, bezptoblemowa obsługa, brak bród. Mam wersję z najszyszym przełożeniem chyba 8 plus coś. Mam też poprzedniego slx w systemie dc i ten jest bardziej przyjazny pomimo braku dc. No i kultura pracy też na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 28 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja Od tygodnia dzień w dzień użytkuje nowego slx bsf. Operuje w przynętach 5-25 gram. Jak dla mnie absolutna rewelacja. Długość rzutu, bezptoblemowa obsługa, brak bród. Mam wersję z najszyszym przełożeniem chyba 8 plus coś. Mam też poprzedniego slx w systemie dc i ten jest bardziej przyjazny pomimo braku dc. No i kultura pracy też na plus.A wypada jeszcze wspomnieć o curado bfs, tu będzie jeszcze więcej maślanej pracy z uwagi na przekładnie micro modulule. Ma ona więcej ząbków od zwykłej stosowanej w slx. I to faktycznie się czuję (mam też curado 151). No i nie przejmuj się , że to z opisu bfs. Moim zdaniem to trochę na wyrost opis z tym 1gr wyrzutu... rzucanie przynętami o tej wadze to męczarnia, komfort zaczyna się od 3gr a nawet I 4gr. Zwróć też uwagę na pojemność szpuli, jest ona mała. Jak zależy Ci na tym aspekcie weź to pod uwagę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja Poszukuję multik do lżejszego łowienia sandaczy-szczupaków 5-15g,sporadycznie do 20g + gumy 3-4cale. Budżet maksymalnie około 1000zł. Co polecicie ?U mnie sprawdza się zestaw Tatula SV70 + kijek Tatula Baitcast 195cm 3-14. Najczęściej lata coś w gramaturach 7-17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca W ubiegłym sezonie przetestowałem i przekonałem się do chińszczyzny w postaci Kingdom Micro Monster” (135g/szpula 7,1g), bardzo skutecznie współpracuje z kijkiem 1-6g/2-8Lb/140cm. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.el Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Może ktoś mi wytłumaczyć czym sie róznią te dwa modele i jakie realnie obsługuja przynęty?Daiwa SS AIR TW 8.5LDaiwa SILVER CREEK AIR TW STREAM CUSTOM 8.5L Edytowane 6 Czerwca przez FoH ! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Krótko zwięźle i na temat najistotniejsza różnica to system hamowania szpuli (obecnie innowacja Daiwy nazwana Magforcem SS) przedstawiony na, zdjęciu wyżej. Lewa strona to szpula z Rotorem Air i hamulcem rzutowym, który znajduje się w poliku MagforceZ. Prawa strona, szpula z innowacyjnym rotorem nazwanym SS Air i w poliku znajduje się kołnierz hamulca magnetycznego nazwanym przez Daiwe Magforce SS - innowacyjna obecna technologia systemu hamownia szpuli Daiwy. Trochę technicznej teori:1. Daiwa SS Air: Hamulec magnetyczny SS Air i szpula 28 mm z rotorem SS Air2. Daiwa Alphas Stream Custom Silver Creek: Szpula 28 mm z rotorem stałym i hamulcem magnetycznym w poliku multi MagforceZ.Co to jest rotor stały. Rotor stały na szpuli jest nieruchomy, ustawiony fabrycznie (zablokowany) w stałym punkcie na stałe. Zazwyczaj kołnierz (rotor) szpuli jest częściowo włożony w danej głębokości w polik gniazda magnetycznego szpuli w poliku obudowy. Nastawianie zależy od filiozofii producenta, jego przeznaczenia celu itp...2. Rotor Air jest to rotor,w którym podczas obrotów szpuli, siła od środkowa wyrzuca w gniazdo hamulca magnetycznego w poliku multika rotor. Dodatkowo rotor Air cechuje się tym, że podczas wypychania okręca się wokół własnej osi.Wyjaśniłem nazewnictwo z tego tytułu że Daiwa używa zbyt często słowa Air i można się pogubić. W tym przypadku nazwa mutlika Stream Custom Silver Creek Air sama sobie zaprzecza ze względów technicznych budowy rotoru i przeznaczenia młynka.Otóż Daiwa Alphas Stream Custom Silver Creek Air jest zoptymalizowany pod kątem łowienia w małych rzeczkach u Nas, w Polsce strumykach, potokach, Ciurkach. Ta optymalizacja uwzględnia charakterystykę takiego typu łowienia, czyli optymalizuje łowienie precyzyjne, rzuty w punkt, powtarzalne na określonej odległości. Tą odległość inżynierowie Daiwy sobie pomierzyli (ustawili, setup-owali) rotor szpuli i magnetyk hamulca multiplikatora uwzględniając wszystkie zmienne do tych specyficznych warunków a nie innych. Dodatkowo u nich w Japonii przeważnie na takich łowiskach łowi się na woblery typu shallow lub twich, czyli wszelkiego rodzaju płytko schodzące wobki. Te wobki przeważnie ważą od 3 do 6 gram a w przeważającej ilości zazwyczaj 4.5 grama. W tym, celu zastosowano rotor stały. Masa przynęt też jest dobrana i uwzględniona przy konfiguracji szpuli, która waży około 8.5 grama. Przy takich zmiennych Daiwa często sięga do terminu Silver Creek, bądź częściej występujący termin w baitcastingu .: "Stream Custom". Poprzednia generacja Alphasa Stream Custom (tego bez TWS) ma podobną zależność. Drugi multik to Daiwa SS Air, która posiada także 28 mm szpule. Ich waga różni się około o 0.6 grama także jest mało zauważalna w praktyce. Zauważalna jest różnica użytkowania co do przeznaczenia sprzętu.SS Air ma rotor, który wchodzi i wychodzi do gniazda szpuli. Zerknij na stronie Daiwy jest to opisane a jak nie znajdziesz daj mi znaka zalinkuje Ci to info. Ten multik nie jest zoptymalizowany pod dana metodę łowisko czy technikę jak wspomniany wcześniej. Można go określić jako taki "all round "czyli taki dostosowany do ogólnych najczęściej panujących sytuacji nad wodą. Daje Ci uniwersalne, ogólne o szerszym wachlarzu i spectrum możliwości na łowisko co do przynęt i metod. Posiada większy wachlarz możliwościPozostałe rzeczy techniczne są takie jakie ma obecnie Daiwa na tapecie kryjące się pod słowem HYPER.Myślę że to pomoże Ci rozwiać trochę wątpliwości.Pozdrawiam A PS. Poprawiłem literówki które mi smartfon zjadł. Przez literówki tego postu nie dało się po prostu czytać. Zgłosiłem to już moderatowi mam nadzieje ze tak zmoduje post aby nie było dubla. Edytowane 6 Czerwca przez Andan 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi