Skocz do zawartości

Moja pierwsza klejonka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowym użytkownikiem tego forum (choć logowałem się tu jakiś czas temu) dlatego też Witam serdecznie kolegów konstruktorów!

Pozwólcie, że podzielę się z Wami moją radością.

aaa2007d9d4d4a36med.jpg

1847ae1fab23b9d8med.jpg

cc1bc9d44d56fde4med.jpg

1ee3b7da011912c6med.jpg

a31da2bf3c49781emed.jpg

f6df1f9cc7b8fa0amed.jpg

4a948615b4207d5cmed.jpg

2b746b40d6b824a4med.jpg

100fe1686d1a6bcamed.jpg

79a06e83d58fcc91med.jpg

411cf35336452776med.jpg

1267699a9dd6748dmed.jpg

b9acbc1fe495bd84med.jpg

1b53ae068c97d471med.jpg

15fe2e82b616041cmed.jpg

Uploaded with ImageShack.us

5c8d2dd7da174489med.jpg

Uploaded with ImageShack.us

28515770.jpg

Pozdrawiam,

Adam

Kiedyś, kiedyś ... przed wieloma wiekami :unsure: ... czytałem (po raz n-ty) Poradnik Wędkarski Wyganowskiego i myślałem sobie: no, no! Zrobienie własnoręcznie klejonki (wg. opisu autora) to bardzo wyższa szkoła jazdy! Ja bym tak nie mógł ... Embarassed

Tym bardziej gratuluję szanownemu Chruścikowi jego dzieła. Jestem pod wrażeniem :huh: Klejonka muchowa w ogóle jest boska, a własnoręcznie zrobiona ... słów brak!!

Pzdr,

Fatso

No no no, Panie Kolego, to się nazywa wejście na scenę ! Mam nadzieję że będzie tego więcej zatem od razu podlinkowują do galerii rodbuildingowej :mellow:

ps. czy z jakiś pospolitych blanków kompozytowych, jakże blado wyglądających przy klejonce, coś Waść robisz również?

Dziękuję kolegom za ciepłe przyjęcie.

Rodbuilding to świetne dopełnienie wędkarskiego hobby, zwłaszcza w czasach bezrybia...

Bambus to wyzwanie...Ale naprawdę warto je podejmować. Praca choć często monotonna i dla cierpliwych to daje dużo satysfakcji i pewności siebie. Najfajniejsza jest pełna dowolność, możliwość zbudowania blanku o dowolnej akcji, długości, kolorze (oczywiście w odcieniach naturalnych bambusa).

Łowienie klejonką to frajda do potęgi. Łączy niebywałą moc i wrażliwość w jednym. Czucie wędki podczas rzutu, ładowanie blanku, kontrola nad pętlą, precyzja w podaniu muchy (czy przynęt spiningowych) jest imponująca. Innymi słowy rzuca jak marzenie a łowienie nią to poezja...

Co do mojej klejonki to bazowałem na stożkach Cattanach’a 742 czyli 7 stóp,AFTM #4, dwie części.

Akcję można przedstawić tak:

http://images50.fotosik.pl/538/9f74b598c8890fa4med.jpg

czyli pełne paraboliczne ugięcie z dodatkowo wrażliwą szczytówką. Dla mnie oznacza to frajdę z łowienie w strumieniach oraz małych i średnich rzekach pstrągowo lipieniowych.

Pozdarwiam

Adam

Witam,

bardzo mnie interesuje połączenie dwóch części, bo zdaje się jest to połączenie bez skuwek. Mógłbym prosić o zbliżenie tych elementów.

I jeszcze jedno, co jest potrzebne na początek zabawy z drzewnianym rodbuldingiem?